Business cu crosa de golf
Crosa vs. racheta
Pana pe la 17-18 ani a jucat tenis de performanta, dar, tocmai pentru ca era intensiv, "mi-a cam ajuns si am cautat altceva", pornind de la premisa ca "oricum ai nevoie tot timpul de un sport ca sa-ti echilibrezi viata, nu poti sa stai tot timpul in birou ca socatul". Anturajul si popularitatea de care se bucura acest sport in tara adoptiva au determinat-o, acum cinci ani, sa-si indrepte privirile spre golf. "Cand i-am zis, sotul meu mi-a replicat ca o sa incepem sa jucam golf cand n-o sa ne mai putem misca
Afaceri la iarba verde
"Daca joci tenis, ai un adversar in fata, care face o presiune asupra ta. La golf nu esti decat tu cu tine insuti. Depinde de tine daca faci bine, daca faci rau, e o singura optiune, nu ai decat o singura sansa. Sunt foarte multe paralele cu viata unui manager. Ai de luat decizii unice, bune, repede, deci de tine depinde cum te controlezi si cum iti controlezi aceasta presiune. Te poti relaxa sau poti pune multa presiune si sa pleci mai iritat decat atunci cand ai venit", spune din experienta ambelor tabere Irina. In plus, sportul poate indeplini si rolul de instrument de comunicare, de pr. "Orice firma din Austria care vrea sa comunice ceva inchiriaza terenul pentru o zi, organizeaza un bufet, pune la punct turneul, festivitatea de premiere etc." Cu toate acestea, o regula nescrisa a golfului prevede ca pe teren nu se vorbeste niciodata despre afaceri, "chiar daca esti cu tot felul de alte persoane cu care ai putea chiar incheia un business. Dar oricum se creeaza premisele, care pot sa spun ca sunt foarte bune". Potrivit responsabilei Eurojobs, in Austria se fac cursuri de management pe terenul de golf, "exista in permanenta aceasta paralela intre golf si business. Tot ce se face in management se face si pe terenul de golf".
"Stiati ca…" varianta golf
Poate cea mai grea parte a transformarii golfului in pasiune este, insa, timpul pe care il consuma o asemenea activitate. Pornind de la premisa ca singura solutie pentru a atinge rezultate este antrenamentul, trebuie amintit ca o singura runda de golf dureaza in jur de patru-cinci ore, iar, potrivit Irinei, pentru a reusi sa fii deasupra liniei, trebuie sa te duci de cel putin doua ori pe saptamana la antrenament. In timpul saptamanii nu am timp aproape deloc, asa ca imi dedic tot weekendul", spune ea.
Pentru a putea practica golful, trebuie sa faci un curs si sa dai un examen, scris si practic. Partea scrisa cuprinde o sectiune de teorie generala despre golf, si alta de conduita – reguli, eticheta, cum te imbraci, cum vorbesti, ce faci pe terenul de golf. La partea practica trebuie sa aplici aceste lucruri si sa ai un nivel minim tehnic, "pentru ca nu poti sa stai pe teren si sa te chinui la o gaura, iar in spatele tau sa astepte 100 de oameni care vor sa mearga mai departe". Si ca si cum asta nu ar fi de ajuns, daca incepi sa te incurci, vine "seriful" si te da afara de pe teren. Pe care teren, de altfel, e destul de complicat si doar sa intri, datorita sistemului "handicap", un tip de indice al nivelului atins de jucatori, acordat in functie de numarul turneelor jucate. In functie de acesta, exista, de pilda, terenuri la care nu ai acces cu un punctaj sub 28. Momentan, Irina se lauda cu un handicap de 32.