Cariera și dragostea. Poți să le ai pe amândouă?
Este sau nu dificil să ai și o carieră de succes și dragoste? Poți să le ai pe amândouă în același timp?
Sunt numersoase cazuri de persoane care la 40 de ani au o viață profesională de top, o situație financiară extraordinară, însă atunci când ajung acasă nu au cu cine să împartă aceste lucruri. Însă, sunt și destui care au militat pentru o viață de familie și au renunțat la joburi care necesitau multă implicare, doar ca să își prioritizeze partenerul de viață și copiii. În această categorie se pare că vorbim de un procent mult mai mare de femei versus bărbați.
A sacrificat cariera ca să aibă dragoste și familie. Unde a dus totul
Luminița P., are 38 de ani și este mamă de doi copii: o fată de 10 ani și un băiat de 6 ani. A renunțat la job când a rămas însărcinată cu fata. S-a căsătorit acum 11 ani și a rămas rapid gravidă. Soțul își dorea cu ardoare să fie tată și nu voia să amâne prea mult momentul. „Aveam vârsta potrivită, așa că nu vedeam niciun motiv pentru care să nu fac acest lucru. Și am fost foarte fericită după ce am născut. Lucram în asigurări de șapte ani și ajunsesem la momentul nașterii copilului să am o poziție de top, deși aveam doar 27 de ani. Am intrat în concediul de creștere copil. Când acesta s-a încheiat, la presiunile soțului mi-am dat demisia. Cu șase ani în urmă, am devenit și mamă de băiat”, povestește Luminița, care mai spune că de patru ani suferă de depresie.
„Deși am o familie fericită, nu mă simt împlinită. Îmi lipsește jobul. Și mă tot întreb dacă poți să ai și carieră și dragoste sau acesta este sacrificiul pe care trebuie să-l fac. Nu mai am chef de nimic. Aceeași rutină în fiecare zi. Mă trezesc, pregătesc micul-dejun, îi duc la școală pe cei mici, fac temele cu ei, curățenie și mâncare. Știu că am reușit ca mamă, am reușit ca soție, am reușit ca iubită, dar simt că am eșuat ca femeie. Soțul numește trăirile mele mofturi și nici nu vrea să audă despre reîntoarcea mea la muncă. Iar eu sunt în depresie și fără nicio soluție”, spune cu tristețe femeia.
Contul plin și casa goală. Carieră vs dragoste
La polul opus este Mihaela. Are 42 de ani și conduce o firmă de construcții. A ajuns renumită în lumea bărbaților și le-a câștigat respectul. Are „contul plin”, după cum ea afirmă, dar casa e goală. „Am momente când îmi dau seama că mi-am irosit viața. Am considerat tot timpul că mai am timp pentru familie și că, momentan, trebuie să investesc toate resursele mele (și nu mă refer la cele financiare) în firmă. Să crească, să am mulți clienți și să fiu bine văzută în piață. Acum, când ceasul biologic ticăie, mă întreb dacă toate astea au meritat. Și dacă o să rămân singură și nu o să am niciun copil, ce voi face cu ele, dacă nu am cu cine să le împart?”, povestește Mihaela.
Nu doar femeile au parte de astfel de situații. Daniel, 39 de ani, are o firmă de realizare de site-uri web și o alta de aplicații pentru mobil. „De când mă știu, mi-am investit timpul învățând despre cum să fiu mai bun în meseria mea. Nu am avut niciodată o relație stabilă. Noi, bărbații, până la o vârstă nici nu căutăm asta. Mi se părea cumva că sunt chiar norocos să nu am o cărămidă de gât, cineva care să-mi spună când să vin acasă, care să mă certe că îmi petrec prea mult timp la birou. Însă, a venit și momentul să-mi doresc o familie și sper să nu fie prea târziu. Îmi dau seama că la 39 de ani nu mai este atât de ușor să-mi găsesc pe cineva care să fie pe aceeași lungime de undă, să ne împărțim viața și să fie mama copiiilor mei. Dacă aș putea da timpul înapoi, cred că aș încerca să găsesc un echilibru între job și viața personală”, spune el.
Acestea sunt doar câteva exemple de persoane care au doar carieră sau doar dragoste. E normal în acest caz să ne întrebăm dacă să le avem pe amândouă este posibil sau nu. Să vedem ce spun specialiștii.
Cine te mai ia la vârsta asta?
„În primul rând aș renunța la această separare dură făcută în mod tradițional, între carieră și familie. După cum se vede în istorie, rareori această alegere este cerută unui bărbat și adesea această este făcută de către femei. Din punct de vedere medical, se spune că femeia ar trebui să se hotărască repede pentru că după o anumită vârstă scad șansele de a avea un copil al ei. Chiar și aici, medicina face progrese uimitoare și o femeie poate fi mamă și la 40 de ani sau după. E nevoie în al doilea rând să mai facem încă o separare între un copil și o familie. Familia nu înseamnă neapărat un copil, ea poate însemna și un cuplu, sau un cuplu cu copiii partenerului sau un cuplu cu copii adoptați”, spune Cătălina Hetel, psihoterapeut.
Specialista spune că, gândindu-ne la toate aceste posibilități, ajungem să vorbim strict despre o alegere făcută aici și acum. „Aici și acum o femeie poate simți nevoia să se concentreze pe carieră, urmând ca 10 ani mai târziu să își dorească să aibă o familie. Cred că, dacă ne eliberăm de aceste alegeri de constrângere socială de genul «cine te mai ia la vârsta asta?» sau «ești prea bătrână să devii mamă!», atunci mi se pare normală orice vârstă la care să te hotărăști să te concentrezi pe familie. Faptul că la 40 de ani ai un cont bancar plin, dar casa goală, nu mi se pare o problemă de nedepășit, dacă o privești ca pe o simplă problemă, nu ca pe o dilemă socială”, adaugă Cătălina Hetel.
Carieră sau familie? Psihologul: E ok să te răzgândești
Psihoterapeutul spune că a întălnit femei devenite mame undeva mai târziu, la 37, 38 de ani, după ce au avansat destul de mult în carieră și i s-au părut foarte liniștite și foarte senine. „Pot să spun că erau chiar mai detașate de sentimentul de pierdere și de tristețea femeilor aflate la început de carieră, care duc dorul colegilor, al serviciului, a vieții lor care abia începea să se contureze. O femeie care deja a avut o carieră, pe lângă siguranța financiară personală care da, contează și ea, are și un sentiment de împăcare, o dorință de a lua o pauză de la carieră pentru a se concentra pe un proiect iubit și important, poate cel mai important al vieții ei. O face nu că trebuie, ci că simte. În concluzie, cred că e mai bine să vorbim strict de alegeri, făcute cu inima, nu pentru că trebuie să ne ferim de etichete sociale”, adaugă specialista.
Dacă vorbim despre alegeri, o femeie poate alege să devină soție și mamă, chiar dacă avea înainte o carieră, crede psihoterapeutul. „Este alegerea ei. Chiar și eu, scriind aceste lucruri, am fost tentată să scriu DOAR soție și mamă pentru că din nou, avem tendința de a pune femeilor etichete. Dacă nu are o carieră e DOAR soție și mamă, dacă are o carieră are DOAR bani, nu și o familie. Sunt niște deduceri sociale, niște prejudecăți care anulează voința. Dacă privim din nou aceste alegeri ca fiind aici și acum, putem alege acum ceva și mai târziu altceva. Vorba unui slogan, «e ok să te răzgândești». Cel mai important este ca alegerea să fie a ei, nu pentru că trebuie. După cum vezi, sunt extrem de mulți de «trebuie» atunci când vorbim despre acest subiect. Până la urmă orice numim noi «trebuie» este doar un construct social”.
Până la urmă, se poate și dragoste și carieră? Poți să le ai pe amândouă?
„Da, cred că se poate să conviețuiască împreună dragostea cu cariera. E doar o problemă de management eficient, extrem de eficient al timpului și de abilități de negociere. Am spus mereu că secretul unui cuplu este negocierea. Trebuie să fim mereu dispuși să negociem, să cerem ce e important pentru noi, dar și să acceptăm ce e important pentru celălalt. Dacă îl vedem și îl auzim pe celălalt, dacă îi respectăm dorințele și personalitatea, cred că iubirea și cariera pot merge mână în mână. Dacă separăm realitatea de construcții sociale de genul «doar femeia trebuie să» sau «doar bărbatul trebuie să», atunci aflăm că suntem parteneri într-un proiect numit noi sau viața noastră, proiect care trebuie dus la bun sfărșit în așa fel încât toată lumea să câștige”, conchide Cătălina Hetel.
Relațiile la locul de muncă
Un sfert dintre angajații români au declarat că au avut în ultimii 2 ani relații romantice la muncă, în ciuda faptului că jumătate dintre ei consideră că o astfel de legătură la job poate scădea productivitatea, așa cum reiese din sondajul de Valentine’s Day realizat de platforma de recrutare BestJobs.
Când vine vorba despre relațiile la locul de muncă, părerile sunt împărțite, astfel că o parte importantă (29%) se declară împotriva lor, în timp ce 23% afirmă că sunt binevenite. Pentru a nu oferi motiv de bârfă la birou, 41% dintre respondenți au declarat că și-ar ține relația ascunsă de văzul colegilor dacă ar dezvolta o pasiune pentru cineva cu care își împart activitatea, în timp ce 26% dintre ei spun că nu ar avea o problemă în a-și afișa sentimentele, conform sondajului realizat de BestJobs.
Photo by Alexander Dummer on Unsplash