Cat de casual poate fi CASUAL FRIDAY?
Casual Friday este, la origine, un obicei americano-canadian aparut la sfarsitul anilor 1950 si care, ulterior, s-a raspandit in intreaga lume. Initial, acest stil a fost introdus din dorinta de a ridica moralul angajatilor din ceea ce era atunci noul mediu de business, cunoscut ca “white-collar”. La acel moment, nu a fost prea popular, doar cateva companii adoptandu-l. Abia spre sfarsitul anilor 1970, cand productia de haine mai ieftine a crescut simtitor (acestea fiind produse in afara Statelor Unite), companiile producatoare au facut campanii intensive in vederea adoptarii saptamanale a stilului casual, respectiv in zilele de vineri.
Casual Friday si adoptarea unei tinute mai relaxate chiar si in timpul saptamanii a luat un avant deosebit in perioada exploziva denumita DotCom, la sfarsitul anilor 1990 si inceputul anilor 2000, in mod special in California. In acea perioada, companiile erau atat de relaxate in privinta tinutei, incat la birou se purtau pantaloni scurti si sandale. Odata cu depasirea acestei perioade, multe companii au reintrodus codul tinutei adecvate pentru birou. Majoritatea companiilor nu au mai permis nici macar purtarea de jeansi la birou, cerand un nivel mai restrictiv in tinuta de business, cunoscut ca “business casual”.
Anul 2004 a fost cel in care producatorii de costume au decis inceperea unei campanii de marketing puternice pentru a convinge companiile si angajatii acestora sa revina la stilul formal de tinuta de business.
Am ales sa va prezint pe scurt istoria acestui stil pentru ca atunci cand il adoptati sa stiti exact cand si cum trebuie aplicat.
In concluzie vreau sa va descriu in doar cateva cuvinte expresia acestui stil la birou. Tinuta business casual trebuie sa fie ingrijita, curata, calcata si tineti cont de faptul ca trebuie sa fie potrivita pentru o intalnire neprevazuta cu CEO-ul companiei. Nu trebuie sa se asemene tinutelor pentru cocktailuri, petreceri, picnicuri sau cluburi. Daca este vreo piesa de vestimentatie pe care ati purta-o la club, cu siguranta aceasta nu este corespunzatoare tinutei de birou. Evitati hainele largi (baggy), stilul business casual fiind unul mai degraba clasic decat “la moda”. De asemenea, multe dintre tinutele purtate in emisiunile televizate nu sunt recomandate a fi purtate in mediul de business.
Cravata nu este obligatorie, dar camasile de business sunt absolut necesare. De asemenea, este recomandata purtarea sacoului. Absolut inacceptabila este purtarea de incaltaminte sau haine specifice orelor de sport. Cele de mai sus se aplica si in cazul doamnelor, acestea putand inlocui sacoul cu pulover de tip cardigan, dar doar in cazul in care compania permite acest lucru.
Acestea fiind zise, experimentati!
Sursa foto: Pixabay.com