“Cu limbajul semnelor, toată lumea este inclusă!”
”With Sign Language, Everyone is Included!’ – o temă de actualitate (având în vedere și, totodată tema primei Zilei internaţionale a limbajului semnelor. Rostul acestei zile este de a sublinia atât importanţa practică şi culturală a limbajelor mimico-gestuale, cât şi de a atrage atenţia asupra necesităţilor persoanelor cu deficienţe auditive, în special nevoia de integrare socială, profesională şi culturală.
Și pentru că vorbim despre această nevoie de integrare – e un lucru care ține, în fond, de sănătatea şi echilibrul interior și în contextul psihologiei muncii dacă vreți (ca să facem o referire la un eveniment al Revistei CARIERE care abordează tema “Sănătatea şi echilibrul interior sub presiunea socio-profesională”, eveniment care se va desfășura pe 24 octombrie, la București).
Limbajele bazate pe semne au statut egal celor vorbite
În Uniunea Europeană, se estimează că o persoană la o mie utilizează un limbaj naţional al semnelor ca primă limbă. Adică aproximativ 500 000 de persoane din spaţiul comunitar, potrivit datelor ec.europa.eu.
O mențiune făcută în contextul faptului că, începând cu anul 2018, la 23 septembrie este marcată Ziua internaţională a limbajului semnelor. Data marcării Zilei internaţionale a limbajului semnelor a fost aleasă pentru a aniversa înfiinţarea FMS, la 23 septembrie 1951.
Iniţiativa marcării acestei zile aparţine Federaţiei Mondiale a Surzilor (FMS), ce cuprinde 135 de asociaţii naţionale. Propunerea a fost adoptată în unanimitate de către Adunarea ONU, la 19 decembrie 2017. Conform Convenţiei drepturilor persoanelor cu dizabilităţi, adoptată de ONU la 13 decembrie 2006, limbajele bazate pe semne au statut egal celor vorbite, căci sunt la fel de bogate, din punct de vedere gramatical, sintactic, lexical şi structural. În plus, statele semnatare se obligă să faciliteze învăţarea lor şi să promoveze identitatea lingvistică a comunităţii surzilor, surdo-muţilor şi hipoacuzicilor.
Potrivit FMS, în prezent există aproximativ 72 de milioane de persoane cu deficienţe de auz în întreaga lume, 80% dintre acestea trăind în ţări în curs de dezvoltare, notează http://wfdeaf.org. Se cunosc peste 300 de limbaje bazate pe semne, dar numai unul este acceptat la nivel internaţional.