Cum sa-ti improspatezi imaginea in 2011
Acest exercitiu ne aduce pe noi insine in prim-plan, dupa o perioada agitata in care am fost preocupati de gasirea cadourilor perfecte pentru cei dragi sau ne-am ocupat de organizarea petrecerilor de sfarsit de an.
Acum este momentul sa ne concentram asupra factorilor care ne vor ajuta sa avem o atitudine pozitiva si increzatoare in 2011. Cred cu convingere ca imaginea personala este unul dintre acesti factori. Felul in care alegem sa ne prezentam in fata celorlalti influenteaza felul in care ne simtim, gandim si ne comportam, dar in egala masura determina si comportamentul celorlalti in relatia cu noi. Increderea in felul in care aratam si in alegerile pe care le facem se construieste in timp, pornind de la mesajele pe care le primim de la cei din jurul nostru. Cand suntem multumiti de felul in care aratam, entuziasmul si starea noastra de spirit sunt remarcate de ceilalti, iar reactia lor pozitiva este extrem de motivanta pentru noi.
Va propun asadar sa va faceti o autoevaluare a stilului personal si a garderobei. Sa va raspundeti sincer la cateva intrebari si apoi sa va faceti un plan dupa care sa actionati pentru a va improspata stilul personal.
Iti cunosti stilul personal, silueta si culorile care ti se potrivesc?
Hainele transmit mesaje despre personalitatea ta si de aceea este bine sa le alegi si sa le porti in armonie cu ceea ce esti si cu valorile tale. Este important sa te simti bine in tinutele pe care le porti la birou chiar daca stilul tau personal este Creativ, Romantic sau Dramatic. Dupa cum este la fel de important sa identifici in garderoba ta acele haine care sa te puna in valoare la un eveniment special, daca stilul tau este Clasic sau Natural. Identificarea si construirea unui stil vestimentar pornind de la personalitatea ta este o componenta a procesului de creare a brandului personal. Cunoasterea siluetei si a tipului coloristic care te caracterizeaza sunt la fel de importante in construirea imaginii personale.
Daca ignori informatiile legate de culorile care-ti lumineaza fata sau despre croielile care-ti mascheaza defectele, nu vei avea cum sa obtii un rezultat uimitor, oricat de actuale si unice vor fi tinutele tale. Impaca-te cu corpul tau si aminteste-ti ca nu trebuie sa porti cea mai mica masura ca sa te simti bine in hainele tale.
Ce anume din stilul tau vestimentar iti da nota de unicitate?
Cu totii ne dorim sa fim unici si totodata sa ne simtim confortabil in hainele noastre, indiferent de situatie. Felul in care ne folosim de anumite piese vestimentare sau de accesorii reprezinta eticheta stilului nostru personal.
Ca sa identifici piesele „semnatura“ pentru stilul tau, este suficient sa te gandesti la acele lucruri pe care le-ai cumpara intotdeauna cu multa placere, indiferent cat de multe produse de acest fel ai avea in garderoba. Pentru a exemplifica, voi alege un produs din garderoba doamnelor: sa presupunem ca iti plac esarfele, dar esti constienta de faptul ca nu poti avea oricat de multe ti-ai dori. Nota ta de autenticitate va fi data de felul in care iti vei purta esarfele. Vei cauta in permanenta stiluri difertite de a le lega si, pentru ca de obicei porti esarfele in apropierea fetei, vei avea grija sa le alegi in culori din paleta recomandata pentru tipul tau coloristic (aspectul general dat de culoarea parului, a ochilor si a tenului).
In cate dintre tinutele pe care le ai, te simti cu adevarat bine?
Este extrem de important sa fii multumit de toate hainele pe care le ai si sa fii sigur ca vei arata bine in oricare dintre combinatiile pe care le vei face. A arata bine nu inseamna a avea un dulap plin cu haine.
Organizarea garderobei reprezinta cea mai buna metoda pentru a scapa de sindromul „n-am cu ce sa ma imbrac“. Daca nu ai mai facut asa ceva pana acum, te poate speria gandul ca nu stii cu ce sa incepi si care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmezi intr-o astfel de operatiune. Practic este vorba de o impartire a hainelor in trei categorii: hainele tale preferate (cele cu care stii ca nu dai gres purtandu-le si in care te simti special), hainele pe care le porti in mod frecvent si hainele pe care nu le-ai mai purtat de mult sau pe care nu le-ai purtat niciodata (acele haine pe care fie le-ai primit, fie le-ai cumparat impulsiv).
Raspunzand apoi la cateva intrebari, vei sti ce anume sa pastrezi si ce sa elimini din dulap, iti va fi mai usor sa-ti faci o idee de ansamblu despre ceea ce nu ai sau trebuie sa inlocuiesti in perioada urmatoare. „Mai este sau nu acel produs actual? Iti mai vine bine sau trebuie modificat? Poate fi modificat? Arata inca bine sau are un aspect uzat? Are o croiala care te avantajeaza? Este intr-o culoare care ti se potriveste? Ai cu ce sa-l combini? Este o piesa care intra in alcatuirea unor tinute spectaculoase?“
La finalul acestei etape se vor deschide doua directii de actiune: pe de o parte, iti vei folosi creativitatea si te vei baza pe simtul tau estetic in combinarea hainelor ramase, iar pe de alta parte iti vei face o lista de cumparaturi pentru actualizarea garderobei, care sa tina cont de nevoile tale, de stilul tau personal, de silueta si de tipul tau coloristic, de buget si, nu in ultimul rand, de stilul tau de viata.
Dupa ce ti-ai facut o astfel de autoevaluare, poti incepe cautarea prin magazine a produselor de care ai nevoie si care ti se potrivesc. Inainte de a cumpara ceva, gandeste-te ca orice piesa noua intrata in garderoba trebuie sa te ajute la crearea a cel putin doua tinute noi.
Perioada de inceput de an abunda in reduceri de sezon, dar cumparand dupa un plan, vei reusi sa te feresti de capcanele modei si sa elimini stresul si pierderea de timp la cumparaturi.
Recomandari la feminin pentru stilul personal
- Pentru reinterpretarea stilului glamour al anilor ‘70 puteti alege o pereche de pantaloni cu talie inalta si o bluza cu maneci usor bufante sau puteti opta pentru un costum cu trei piese, la care sa asortati o camasa cu esarfa la gat, sau pentru o rochie din matase, cu maneca usor bufanta si stransa pe incheietura mainii si cu lungimea pana la genunchi (pentru un stil romantic).
- Mic secret: e bine de stiut ca manecile bufante nu se potrivesc celor care au bustul mai plin, iar pentru cele care au gatul scurt nu este recomandat sa poarte o camasa care se inchide cu o funda la gat.
- Pentru modernizarea stilului „ladylike“ al anilor ’60, puteti combina fusta clos cu un sacou cu croiala masculina, la 3 nasturi, cambrat in talie si pe care sa-l purtati incheiat la nasturele din mijloc.
- Mic secret: la o astfel de tinuta puteti purta o pereche de sosete lungi, pana la genunchi, iar daca purtati sacoul cu gulerul ridicat si parul strans intr-un coc imperfect, veti obtine un aspect usor dramatic.
- Daca sacoul nu este una dintre piesele vestimentare care sa va avantajeze si sunteti adepta stilului natural, puteti opta pentru varianta cardiganului din casmir pe care sa-l purtati la tinutele pentru birou.
- Mic secret: Un cardigan simplu, intr-o culoare neutra, poate fi purtat cu o curea care sa marcheze foarte bine talia sau poate fi purtat intr-un mod cat mai chic, parte peste parte, si prins cu o brosa.
Recomandari la masculin pentru stilul personal
- Daca esti adeptul stilului clasic elegant, poti opta pentru costumul in dungi fine de la Brooks Brothers. Croiala eleganta si „slim“ va crea senzatia vizuala de subtiere si alungire, buzunarele taiate usor oblic vor spori acelasi efect de subtiere, reverele inguste cu varfuri egale si cele doua slituri la spate, dupa modelul britanic, fac ca acest costum sa fie mereu actual.
- Mic secret: daca esti unul dintre barbatii care nu a investit pana acum intr-un costum cu tesatura cu model, tesatura in dungi („pinstripe“), de preferat in culorile bleumarin sau gri mediu cu dungi albe este o alegere sigura.
- Pentru acei dintre dumneavoastra care sunteti mereu in cautare de altceva si purtati cu incredere si naturalete noile tendinte, puteti alege un costum cu revere cu varfuri inegale si cu batista la rever, sau un costum din trei piese.
- Mic secret: vesta a fost pentru mult timp un element iesit din moda masculina, dar acum revine ca o piesa de referinta pentru stilul dramatic. Noutatea este data de faptul ca vesta este din acelasi material cu sacoul si cu pantalonii. Este de preferat sa alegeti un model la care deschiderea in V sa inceapa undeva in zona dintre osul stern si inchiderea cutiei toracice, pentru a crea iluzia vizuala de subtire si lung.
- Aceia dintre dumneavoastra care sunt adeptii stilului clasic traditional pot alege sa poarte un costum fara cusaturi frontale si cu o croiala speciala a umerilor.
- Mic secret: acest model nu urmareste linia corpului si de aceea nu va avantaja pe toata lumea. Cei care au o silueta atletica sau bine proportinata ar fi de preferat sa nu-si ascunda corpul intr-un astfel de costum.