Detaliul care ne poate distruge cariera. Cum ajungem să avem reacții impulsive la muncă și să provocăm pagube de milioane angajatorului
Un studiu publicat de curând de Rotterdam School of Management din Olanda arată că dacă nu se odihnesc suficient de mult şi de bine, angajaţii nu doar că sunt obosiţi când vin la job, ci au şi tendinţa de a avea un comportament inadecvat.
Drept consecinţă, productivitatea scade, iar acest lucru se poate traduce în pierderi de miliarde de dolari pentru companii.
“Comportamentul inadecvat la locul de muncă adesea este declanşat de pornirile egoiste, care nu sunt ţinute în frâu”, susţine Laura Giurge, unul dintre autorii cercetării, citată de BBC. Printre exemplele enumerate se află jignirea colegilor şi furturile mărunte de la birou.
Dar care ar putea fi una dintre principalele cauze care determină astfel de acţiuni deplasate? Cercetătorii olandezi au descoperit ca răspunsul la această întrebare este odihnă insuficientă. Privarea de somn reduce capacitatea oamenilor de a-şi controla impulsurile şi de a-şi ţine în frâu anumite porniri pe care nu ar trebui să le aibă la locul de muncă. Dacă nu dorm cât trebuie, angajaţii pot avea tendinţa de a se comporta altfel decât în mod normal.
“Acest lucru poate duce la formarea unui ciclu disruptiv”, potrivit studiului.
În plus, cercetătorii olandezi mai susţin că lipsa somnului poate produce o amplificare a senzaţiei de copleşire pe care o au angajaţii în raport cu sarcinile de la job.
Șerban Andrei Zanfirescu, psiholog clinician, susţine că trebuie sa evităm să ajungem la oboseală cronică.
"Când ajungem acasă după o zi de lucru, este bine să facem ceva și pentru noi înșine. Chiar dacă este vorba despre activități minimale, cum ar fi să citim o carte, să privim la televizor sau să ieșim în oraș, e posibil să realizăm că timpul liber nu ne ajunge. Riscăm să reducem doza recomandată de 7 ore de somn pe noapte pentru puțin timp liber. Astfel, ajungem să fim din ce în ce mai obosiți, iar deprivarea de somn reprezintă un pericol mare la adresa sănătății noastre", a spus psihologul pentru Revista CARIERE.