Dress codes (II)
Eleganta clasica a depasit de mult stadiul rigiditatii, al tesaturilor tepene si al culorilor inchise. Introducerea elementelor sport in tinuta business a adus acel aer lejer si decontractat care face mai placuta petrecerea orelor la serviciu. Pentru a nu da gres cu alegerile vestimentare pe care le facem, trebuie sa tinem cont ca obiectivul urmarit este armonia. In acest scop, e nevoie sa jonglam cu patru aspecte: modelul, linia croielii, culorile si texturile. Posibilitatile pe care le avem sunt: asortarea – caz in care nuantele si texturile sunt identice sau se potrivesc perfect, potrivirea – caz in care folosim nuante sau texturi apropiate si contrastul – cum ar fi combinatiile alb-negru sau tesaturile groase alaturi de cele subtiri. Aceleasi posibilitati sunt valabile si in armonizarea modelelor (piese vestimentare noi purtate cu cele vintage) sau a liniilor croielii (tricouri mulate purtate cu sacouri lejere). Asa cum precizam intr-un alt articol, alegeti mai intai piesele de baza si apoi intregiti compozitia, folosind accesorii si articole la moda.
Intr-un mediu de lucru ceva mai conventional sunt utile urmatoarele recomandari: imbracati-va asemanator superiorilor, dar niciodata mai bine ca acestia, iar acolo unde exista cerinte, incercati sa va situati putin peste nivelul acestora.
Eleganta decontractata este reprezentata de stilul sport elegant, un stil usor de abordat, deoarece multe branduri de pret-a-porter produc astfel de haine. Totusi, o compozitie creata conform personalitatii voastre este, stilistic vorbind, mult mai valoroasa decat una gata facuta.
In acest caz, va sunt de mare ajutor cateva cunostinte legate de transgresarea codurilor, un fel de reguli de nerespectare a regulilor, despre care vorbeam la inceputul articolului. E vorba de fapt despre joaca, despre cochetaria cu subintelesurile, cu regulile si cu simbolurile, despre arta combinatiilor. Si cum avem o multime de mijloace la dispozitie pentru a crea o noua melodie, exista si pericolul ca aceasta sa sune fals.
Cateva modele de transgresiune sunt stilul citadin combinat cu cel rural (fusta din in sau denim purtata cu o ie), stilul vulgar combinat cu cel rafinat (cu mare prudenta si in nici un caz la serviciu), combinatia dungi-carouri-buline, stilul feminin combinat cu cel masculin (costum taior purtat cu cravata). In cazul barbatilor se poate mentiona purtarea pantofilor din panza sau piele intoarsa fara sosete, a unui tricou sau polo sub un sacou sport, a camasilor imprimate si colorate cu costume clasice.
Transgresarea codurilor este, spun specialistii, si o forma de echilibrare a inegalitatilor sociale. Astfel, cu inteligenta si creativitate putem suplini lipsa mijloacelor financiare.
Intr-o lume dominata de aparente, de afisare ostentativa a luxului si a vulgaritatii, mi se pare demna de apreciat orice incercare reusita de a crea un stil personal fara a abuza de etichete.
Si nu ma pot abtine sa nu dau bile negre, chiar daca nu le am, femeilor care poarta buricul gol la serviciu, haine prea mulate care lasa sa se vada lenjeria sau al caror efect este un trup dizgratios, buze prea colorate, decolteuri prea adanci, transparente accentuate. La barbati sunt de neacceptat sandalele si pantalonii tip bermude la birou, hainele mulate, sosetele albe. Da, eleganta a fost eliberata de lanturile conformismului, dar codurile (estetice, psihologice, culturale, istorice) inca functioneaza. Nimic nu dispare, totul se transforma.