Gastronomia sfideaza economia
Tendinte in gastronomie
Acum, cand economia nu mai duduie ca odinioara si bugetul alocat iesirilor in oras nu mai e atat de generos, clientul redescopera mancarea gatita acasa. Una peste alta, indiferent de bugetul clientilor, gastronomia este mereu "vie". De pilda, in prezent, cele mai in voga tendinte sunt bucataria moleculara si conceptul de Pairing food – care se bazeaza pe arta de a combina ingrediente, extracte si enzime naturale. Octavian Moldovan, Director Food & Beverage la Howard Johnson Grand Plaza Hotel, sustine ca mancarurile grase, cu sosuri grele nu se vor mai bucura de succesul din trecut si ca mancarea sanatoasa si fara conservanti este preferata in schimbul produselor congelate sau artificiale.
In ceea ce priveste produsele "Bio", acestea incep sa isi faca simtita prezenta si in domeniul Horeca, chiar daca nu atat de accentuat, incat sa putem vorbi despre o tendinta Bio. "Gastronomia de avangarda este inspirata din bucataria moleculara, fiind imbunatatita cu un concept de Pairing food. Acest concept este cea mai noua tendinta in materie. Restul… este imaginatia bucatarului", spune Octavian Moldovan. Si Clayton Powell, Executive Chef la Athenee Palace Hilton Bucuresti, a observat o schimbare de atitudine in randul clientilor, insa el o asociaza cu evenimentele din mediul economic. "Oamenii si-au schimbat obiceiurile de a manca intr-un mod impresionant, iar restaurantele s-au pliat pe dorintele lor oferind de la hamburger cu foie gras, la platouri moleculare cu spuma aromata de morcovi. Personal, cred ca pana in 2010 vom vedea din ce in ce mai multi oameni mancand si simtindu-se bine acasa. De asemenea, cred ca termenul de slow cooking o sa predomine urmatorii ani, deoarece din ce in ce mai multi oameni vor descoperi arta de a gati", sustine Powell.
Business Lunch
Iesirile la masa cu partenerii de business sunt deja o practica uzuala. Chiar si asa, de nenumarate ori apare intrebarea "Oare ce ar fi bine sa comand?". Clayton Powell a formulat cateva criterii de care este bine sa tineti seama intr-un astfel de moment. Alegerea difera in functie de preferinte, de motivul intalnirii si de timpul alocat. "Recomand pentru o astfel de ocazie ceva simplu si usor, scopul intalnirii fiind afacerile, nu mancarea. Doar nu vreti ca atentia interlocutorului sa fie concentrata doar pe preparatele din farfurie. In acelasi timp, sa nu uitam ca mancarea are o influenta puternica asupra memoriei si, in cazul in care nu ne place ce mancam, in mintea noastra, o sa asociem intalnirea respectiva cu o experienta nefericita".
Specialistul propune pentru pranzurile de afaceri preparatele care raman gustoase chiar si dupa ce se racesc, care va lasa timp sa continuati conversatia. "Evitati specialitatile de genul paste in sos de smantana, pentru ca acestea trebuie mancate cat sunt calde. Recomand in schimb, pestele fript, cu sos de unt, cartofi noi in coaja si salata". Octavian Moldovan insista pe faptul ca produsele comandate nu trebuie sa fie dintre cele mai pretentioase, care necesita un timp mai indelungat de preparare. Apoi, nu este indicat sa comandam supe, mancaruri cu sos ce ar putea duce la mici accidente care ar strica instant imaginea acelei intalniri sau care ar distrage atentia de la discutie. "Cel mai potrivit ar fi o combinatie intre o salata la antreu, un preparat din peste, pui sau vita, si un desert, daca este cazul. O bautura-aperitiv inainte si cel mult un pahar de vin alb sau rosu in timpul mesei ar completa perfect un pranz de afaceri". O salata, peste cu legume asortate si fructe la desert este si alegerea propusa de Marcus Foertsch, F&B Manager la Crowne Plaza Hotel.
Cina intima sau de familie
Octavian Moldovan considera ca, de obicei, o cina intima presupune mancaruri usoare, salate cu diverse sosuri, paste, preparate din carne alba sau rosie si desert. Daca este o cina in familie la care participa si copiii, cel mai indicat este ca adultii sa comande produse care le sunt si lor accesibile. "Recomand evitarea sosurilor uleioase si a grasimilor, mai ales daca este vorba despre o ora inaintata".
Pentru intalnirile romantice, Clayton Powell propune preparate care se pot "imparti", de genul Fondue. "Avantajul pe care vi-l ofera un astfel de preparat este ca permite conversatia. Nu recomand mancarurile grele, pentru ca scad nivelul de energie seara, nici pe cele care contin usturoi sau ceapa. La final puteti opta pentru capsuni in ciocolata. Acestea sunt extrem de romantice", conchide Executive Cheful de la Athenee Palace Hilton Bucuresti.
Ce mancam vara?
Sezonul estival este o perioada care abunda in legume si fructe proaspete, este un sezon al salatelor si al preparatelor usoare. Totodata, este o perioada in care suntem mai atenti la kilogramele in plus, deci o dieta pe baza de cruditati este binevenita.
Potrivit lui Octavian Moldovan, in acest sezon, majoritatea restaurantelor se bazeaza pe mancaruri usoare, avand meniuri prestabilite, pe baza de salate, fructe de mare si peste, astfel incat se creeaza o obisnuinta a clientului de a comanda cam aceleasi preparate indiferent de restaurantul ales. "Trebuie sa ne ferim de produsele congelate, produsele cu grad mare de perisabilitate si produsele de extra-sezon, mai ales daca localul ales nu prezinta o garantie a calitatii produselor", recomanda Directorul Food & Beverage de la Howard Johnson Grand Plaza Hotel.
Asa cum spune si Marcus Foertsch, indiferent de anotimp important este sa mancam sanatos. Cat, unde si ce anume este alegerea fiecaruia dintre noi, mai ales ca in aceasta perioada alegerile sunt conditionate si de marimea si consistenta portofelului.