In cautarea stilului personal
Stilul personal este cel care reflecta o parte din personalitatea noastra, iar a avea stil inseamna sa-ti intelegi atuurile fizice si sa-ti construiesti intreaga imagine bazandu-te pe ele. O persoana stilata cunoaste si este atenta la regulile modei, pe care intotdeauna le va filtra prin prisma propriei personalitati, pentru a obtine cea mai buna imagine a ei.
Pentru ca suntem la schimbarea de sezon si poate ca va ganditi la o actualizare a garderobei de vara, e bine de stiut ca fiecare dintre noi are un stil personal dominant (este vorba de alegerile vestimentare pe care le facem instinctiv in cele mai multe situatii), dar pot fi si cazuri in care oscilam intre doua sau mai multe stiluri (e de preferat totusi sa nu fie prea multe). In astfel de situatii conteaza ce ne reprezinta cu adevarat si ce anume luam din stilul secundar, astfel incat in orice mod am vrea sa combinam piesele din dulap, rezultatul final sa ne reprezinte in totalitate.
Stilul romantic este tema preferata de designeri in ultima perioada. Femeia romantica va profita de orice ocazie pentru a-si evidentia silueta in modul cel mai feminin cu putinta. Volanele, dantela, fundele sau pliurile sunt detalii de care se simte atrasa orice reprezentanta a acestui stil. Femeile cu un stil dominant romantic au de obicei osatura delicata, fata rotunda cu obraji moi, forme feminine cu rotunjimi placute si prefera parul aranjat cu bucle sau onduleuri lejere.
Adepta stilului romantic trebuie sa stie foarte bine cand si cum sa se imbrace. O aparitie la birou sau la o intalnire de afaceri, in haine vaporoase, eventual in tonuri pastelate de roz, nu va lasa impresia unei femei puternice, orientate catre business.
In cazul stilului elegant (sau chic) este vorba de rafinamentul, eleganta si perfectiunea stilului clasic. Diferenta fata de reprezentanta stilului clasic este data de simtul estetic cu care isi combina hainele si de priceperea cu care adopta noile tendinte. O femeie eleganta se remarca prin accesoriile pe care le poarta si atentia pe care o acorda detaliilor. De obicei prefera elemente de baza, in culori neutre, la care adauga un singur detaliu la moda sau intr-o culoare puternica. Acorda o atentie speciala incaltamintei si gentilor. Este stilul potrivit femeilor care lucreaza in mediul de afaceri si care isi doresc sa inlocuiasca tinutele sigure si conservatoare, cu acelea moderne si rafinate.
Stilul dramatic simbolizeaza tot ceea ce este sofisticat si avangardist, care intimideaza si socheaza. Este stilul pe care il adopta o femeie careia nu ii este frica sa experimenteze noile tendinte, in combinatii cat mai indraznete. Poarta bratari late, accesorii cu forme unghiulare, palarii remarcabile si, aproape intotdeauna, pantofi cu toc inalt. Prefera hainele cu decolteuri unghiulare, imprimeuri abstracte, umeri supradimensionati si cu taieturi (croiala) asimetrice.
Avangardismul pe care il abordeaza in tinutele sale ii poate intimida pe cei din jur sau poate parea ridicol. Asa ca, intr-un mediu profesional, de afaceri, ar fi mai potrivit daca ar adopta un stil minimalist, care pare incurajator si mult mai accesibil.
Pe reprezentanta stilului clasic o recunoastem dupa modul mai conservator, destul de formal, in care se imbraca. Pune mare pret pe calitatea produselor si da dovada de mult bun-gust in felul in care si le alege. Garderoba ei se bazeaza pe haine cu croieli simple, cu linii drepte si clare, negre sau in culori neutre (gri, bleumarin, albastru sau bej). Foarte rar poarta rochie, dar are intotdeauna in dulap cel putin o piesa din categoria little black dress. Are tendinta de a alege tinute sigure si conservatoare in locul celor moderne. Poate transmite astfel o imagine plictisitoare, usor demodata. Uneori la birou se imbraca mult prea formal in comparatie cu ceilalti colegi, iar cateodata chiar intampina dificultati cand trebuie sa adopte o tinuta de tip business casual.
Stilul natural se potriveste persoanelor dinamice, dar fara a fi agitate, care prefera tinutele de tip casual in locul celor formale. Aspectul general proaspat si relaxat ii este asigurat de hainele usoare, din materiale naturale, fara luciu si usor de intretinut, si de culorile de intensitate medie.
Piesele esentiale din garderoba unei astfel de femei sunt tricourile simple si topurile casual, blugii, jacheta de tip safari sau boyfriend blazer-ul, pantofii sport din panza si in general incaltamintea fara toc, bijuteriile in stil minimalist si geanta de tip rucsac. Chiar si pentru tinuta de birou, garderoba ei cuprinde mai multe articole de imbracaminte separate, decat costume.
Stilul creativ urmareste tendintele din moda doar pentru a se inspira in combinatiile pe care le va face, insa are intotdeauna o interpretare personala a codurilor vestimentare. Pentru ea este mult mai interesant sa improvizeze, decat sa socheze cu ceva foarte la moda.
Tinutele unei astfel de femei se bazeaza pe salopete, tricouri cu imprimeuri grafice, pantaloni largi pe picior, imprimeuri etnice sau tribale, rochii lungi din materiale imprimate cu flori mari, veste din tricot sau blana, cizme din piele intoarsa, sandalele de tip gladiator, palarii din pasla de tip fedora, cercei sub forma de cercuri mari si bijuterii de inspiratie indiana.