Mens sana in corpore sano
Când vorbim despre echilibru nu ne referim doar la cel dintre viața personală și viața profesională. Felul în care pregătim organismal pentru o nouă zi este foarte important și în tot acest proces alimentația este un factor decisiv. Despre alimentație și echilibru am vorbit cu o mamă de doi copii, iubitoare de sport și interesată de nutriție. Despre alimentația sănătoasă a început să studieze în momentul în care a rămas însărcinată cu primul copil pentru că voia să își pregătească puiul încă din pântece pentru o viață sănătoasă. Oana Valah, căci despre ea este vorba, a urmat cursurile specializate din cadrul Institutului de Nutriție Integrativă din New York, devenind astfel, pe lângă nutriționist, și Health Coach acreditat international. Totul despre parcursul profesional, echilibru și nutriție într-un material marca Revista CARIERE, pentru secțiunea Work Life Balance.
Oana Valah, absolventă a cursurilor Facultății de Drept, a devenit nutriționist. Sunteți pasionată și de sport și de alimentația sănătoasă. De ce nu ați urmat cursul firesc de după Facultatea de drept și de ce ați ales Nutriția, ca alt domeniu de studiu?
Pentru că în acea perioadă începuse să mă preocupe mai mult sănătatea mea, să fac mai multă mișcare, să mă informez mai mult în această direcție. Toate aceste lucruri au contribuit la decizia de a mă reorienta profesional. Mi-am dat seama că profesând ca jurist sau avocat nu voi putea să pun pe primul plan stilul de viață sănătos pe care mi-l doream. Dimpotrivă, o carieră în domeniul juridic presupune un nivel ridicat de stres, sedentarism, zi de muncă de 12h pe zi cel mai probabil…deci timp mai puțin pentru mine, familie, copil. Iar aceasta, din punctul meu de verdere, nu este formula optimă pentru sănătate și te erodează încet și sigur.
Înainte să aflați despre prima sarcină erați la fel de atentă la alimentație sau acela a fost momentul în care s-a declanșat „pasiunea” pentru bun și sănătos?
Începusem deja să fiu atentă, să frecventez sala de fitness regulat. Soțul meu este antrenor de fitness, astfel că m-a ajutat să cultiv această pasiune pentru sport, prin exemplul personal. De asemenea, am înțeles, cam în acea perioadă premergătoare sarcinii, că alimentația are un impact major asupra felului în care arăt și nu este suficient doar să semnez condica la sală, dacă nu integrez sportul în stilul meu de viață concomitent cu o alimentație sănătoasă, bogată în fibre și nutrienți. De altfel, corpul meu era în cea mai bună formă când am rămas însărcinată tocmai datorită acestor conștientizări și ajustări în ceea ce privește regimul meu de viață. Și cred că a contat mult acest start foarte bun pentru o sarcină pe care am dus-o mai ușor, mai lin.
Cum vă împărțiți timpul între familie și job?
Nu este ușor, este chiar plin de provocări uneori. 🙂 Asta pentru că sunt perfecționistă si vreau să fie totul perfect și la job, ca oamenii care lucrează cu mine să primească tot suportul meu, iar coaching-ul pe partea de nutriție este de multe ori ceva ce pare simplu, dar devine mult mai complex. Consultațiile mele nu se rezumă doar la gramaje și porții cântărite și alimente interzise, ci am o abordare holistică, astfel încât de multe ori tabloul se ramifică cu implicațiile psihologice și mâncatul emoțional, de exemplu.
Iar pe de altă parte, și viața personală îmi solicită timpul și energia, pentru că și acasă îmi doresc ca și copiii mei să aibă parte de o mamă prezentă și soțul de o soție :-). Am noroc, însă, că am și suportul din partea soțului, ne impărțim atribuțiile astfel încât copiii să iasă mereu câștigători, fără să ne neglijam job-urile.
De ce New York? În România nu există facultăți care să predea acest domeniu?
Sigur că există, însă nu mi-am dorit ceva clasic. Am ajuns la maturitatea la care înteleg că sănătatea nu ține doar de ceea ce avem în farfurie, ci mai mult de ce este în afara ei, iar abordările clasice de la noi nu ajută să tratăm omul multidimensional, în toate aspectele vieții.
Pe lângă acest lucru, nu știi viața pe unde te poartă, iar eu îmi doresc să pot profesa oriunde în lume. De aceea am vrut să am și o acreditare internațională. De altfel, colaborări internaționale am deja, de exemplu am fost contactată de o companie din Polonia, producători de suplimente alimentare – Health Labs Care, cu care am deja de un an o colaborare extrem de valoroasă și care îmi validează credința că sunt pe drumul cel bun din punct de vedere profesional.
Care este diferența dintre cursurile românești și cele din străinătate?
Practica, știința, studiile care sunt la baza informației pe care o primești ca student. Iar profesorii care predau sunt de departe cei mai cunoscuți în domeniu, din întreaga lume.
Ați avut mentori de-a lungul drumului în educația alimentară? Daca da, care a fost cel mai de preț sfat primit de la acesta/aceasta?
Nu pot spune că am avut mentori, sunt cumva propriul meu mentor, sunt autodidactă. Îmi place să caut, să cercetez, să aflu lucruri noi din toate aspectele vieții și situațiile cu care, vrei nu vrei, te confrunți în viață.
Vis-à-vis de alimentație, ne puteți spune de ce este important să vorbim cu un nutriționist pentru a avea un echilibru alimentar?
Așa cum mergi la cardiolog când ai palpitații, pentru că este specialist, la fel trebuie să procedezi și în ceea ce privește alimentația. Deși accesul la informație este liber și facil, oamenii au nevoie de cineva să aplice personalizat toate aceste principii de nutriție sănătoasă, corelate cu specificul fiecărui „pacient”. Pentru că ceea ce îi este hrană cuiva, poate fi otravă pentru altcineva. În urma consultației un nutriționist îți poate recomanda alimentele care îți fac bine ție, conform cu stilul tău de viață, metabolismul tău, nevoile tale.
De exemplu citim despre broccoli că este sănătos, bogat în substanțe nutritive. Corect, dar unei persoane cu afecțiuni tiroidiene poate nu îi face bine să îl consume prea des, ci doar gătit într-un anumit mod și în cantitate redusă.
Există „n” rețete pentru slăbit, pentru tonifiere, pentru detoxifiere, și altele, pe internet. Sunt ele valabile în mod general sau fiecare dietă se calculează după anumiți indici personali?
Așa cum am spus și mai devreme, totul trebuie să fie personalizat, în funcție de obiectiv, de vârstă, înălțime, sex, activitate fizică și nu numai. Însă, dacă ne oprim doar aici avem abordarea clasic romanească :-)) Pentru o abordare holistică este important să luăm în considerare și nivelul de stres al individului, și starea emoțională, chiar si istoricul din copilărie. Este de asemenea extrem de util să verficăm digestia, pentru că vindecarea pleacă de la intestine. Pentru orice problemă de sănătate sau disconfort recomand ca întâi să verificăm sănătatea intestinală.
Acasă cine gătește cel mai mult? Sunteți drastică în alimentația familiei sau din când în când mai permiteți și derapaje de la meniu?
Eu gătesc, soțul rar și atunci după indicațiile mele stricte 🙂 Sunt cam drastică, recunosc, dar permit și derapaje controlate :-). Sunt mai drastică în special cu alimentația copiilor, pentru că știu ce impact are în organism mâncarea nepotrivită, iar startul obiceiurilor alimentare vicioase, sau nu, este în copilărie.
Ce ne puteți spune despre suplimentele alimentare? La ce folosesc și dacă sunt bune de consumat?
Suplimentele alimentare nu înlocuiesc o alimentație echilibrată, însă o completează. Sunt unele substanțe pe care organismul nu le poate produce singur și este necesar să i le punem la dispoziție din exterior, cum ar fi acizii grași esențali, sau colagenul, a cărui producție scade după vârsta de 26 ani.
Pentru buna funcționare a organismului la nivel celular, dar și pentru funcționarea optimă a inimii, a vaselor de sânge, a creierului suplimentăm cu Omega3, iar pentru păr, piele, articulații suplimentăm cu colagen. Evident că mai avem și vitaminele și mineralele al căror dozaj optim pentru suplimentare se calculează în funcție de individ, daca sunt simptome de deficit sau analize care să arate deficitul, sau corelat cu anumite etape de viață cum ar fi pre-concepție, perioada sarcinii, lăuzia. Există suplimente speficice pentru a susține corpul femeii să treacă prin aceste procese mai ușor. Le găsiți pe toate acestea și multe altele pe site-ul celor de la Health Labs Care, atât pe site-ul internațional unde veți regăsi o varietate mult mai mare de produse, cât și pe site-ul în limba română, unde deja este o selecție generoasă de produse aduse pe piața din România.
Este adevărat că aspectul fizic poate conduce la schimbări majore ale comportamentului unei persoane?
Eu cred că da. Cu cât arăți mai bine, și ești mai mulțumit de corpul tău cu atât încrederea de sine este mai mare și se simte și în ușurința cu care construiești și poți menține și întreține relațiile cu cei din jur.
Aveți un motto după care vă ghidați în viață?
„Never stop learnig”. Sau „Knowledge is power”.
Ce sfat aveți pentru cei care vor să înceapă o dietă echilibrată? Cu ce să înceapă?
Sa înceapă prin a face o introspecție la întreaga lor viață, la modul cum se odihnesc, la cum pot aplica un management al stresului, la iubirea de sine și relațiile cu cei din jur , apoi la farfurie.
Alimentația trebuie să fie cât mai colorată, pentru a beneficia din plin de substanțe nutritive, mai ales în sezon. Să nu excludă grupe alimentare, să nu urmeze a anumită „dietă minune” de pe internet sau de la un prieten, și să fie echilibrați. Și, bineînțeles, să apeleze la un specialist atunci când văd că sunt depășiți de situație și volumul de informație este copleșitor. Acesta este rolul nostru, al nutriționiștilor, să facem lumină și să aducem claritate privind stilul de viață și regimul alimentar care să susțină o viață armonioasă pentru fiecare „pacient”.
*Acest material este susținut de Sodexo Benefits and Rewards Services.