OPERA, RESPECT IMPUS
Dar nu despre spectacol trebuie sa va scriu eu acum, din pacate, ci despre impresia neplacuta cu care am ramas privind publicul si tinutele pe care unii au ales sa le poarte la acest spectacol. Recunosc, a fost o zi calda; admit si ca, duminica fiind, poate au petrecut ziua in parc sau la iarba verde. Numai ca imi este foarte greu sa accept ca nu se mai face diferenta intre o zi de picnic si o seara la Opera.
Asa cum exista un protocol al oricarei manifestari sociale sau culturale, exista si o eticheta care trebuie respectata! Eticheta este aleasa, impusa si/sau comunicata de gazde, respectiv de organizatori, si trebuie respectata de participanti. Astfel, indiferent de spectacol, la Opera nu mergem in bermude, maiouri, slapi sau cu palarii de paie. Nici macar la spectacolele matinale! Singurii carora li s-a acceptat dintotdeauna un grad de libertate a tinutei impuse de eleganta evenimentului au fost si sunt studentii, elevii sau cei care isi cumpara biletele cele mai ieftine, la balconul cel mai de sus, la galerie.
Se subintelege ca acestia fac un efort financiar de dragul artei, pentru a putea participa si a invata de la marii maestri care se desfasoara pe scena. Dar nici acestora nu li s-a permis niciodata accesul in sala altfel decat in pantaloni lungi si camasa cu maneca lunga!
Dragii mei, asa cum am mai spus, tinuta aleasa ne reprezinta si indica gradul de respect pe care il manifestam atat fata de noi, cat si fata de actul artistic la care am fost invitati sa participam si, nu in ultimul rand, fata de gazdele evenimentului. Performanta artistilor presupune respect si reverenta, nicidecum atitudine nonsalant sfidatoare.
Asadar, atunci cand mergeti la Opera sau la un spectacol de teatru, faceti un minimum de efort si selectati din garderoba cele mai speciale haine pe care le aveti.
Doamnelor, alegeti deux-piece-uri sau rochii mai elegante, pe care le puteti accesoriza cu un sirag de perle simple: clasic, corect, sic. Pentru a ridica gradul de eleganta al tinutei purtati un sal, chiar daca e strict decorativ, tinut pe un umar sau in mana. Dresul ar trebui sa fie nelipsit – desi, in cazul rochiilor lungi si al pantalonilor, se poate face o exceptie. Completati tinuta cu o geanta de dimensiuni mici sau tip plic. Domnilor, pantalonii lungi sunt obligatorii! La fel de obligatoriu si sacoul. In ziua de azi se accepta sa nu purtati cravata, dar camasa trebuie sa fie cu maneca lunga, asa cum stiti deja. Daca mansetele se incheie cu butoni, este si mai bine. O batista la buzunar ar completa aceasta tinuta cu un element cromatic cum nu se poate mai binevenit. In astfel de ocazii, purtati pantofi de costum – nu pantofi sport, cu elastic sau inscriptii; ideal ar fi clasici, cu siret. Sandalele sau pantofii decupati nu sunt potriviti!
Pentru cei mai tineri impatimiti ai artei lirice, recomandarea mea este sa opteze pentru pantaloni din stofa. Daca totusi acest lucru este aproape imposibil, atunci ii sfatuiesc sa poarte pantaloni de jeans negru, pe care sa-i asorteze cu o camasa cu maneca lunga si pantofi. Evitati tricourile si incaltamintea sport, intrucat destinatia lor este alta.
In cazul domnilor, in mod special, optiunea cromatica optima pentru tinuta de mers la opera este combinatia de negru si alb. Dar, doamnelor, daca vreti sa simplificati momentul alegerii hainelor potrivite inainte de spectacol, optati si dumneavoastra pentru aceeasi combinatie si nu veti da gres. Accesorizati elegant, insa ponderat si echilibrat, ansamblul vestimentar si bucurati-va de o seara minunata intr-o lume a frumosului.
Inainte de a incheia, doresc sa-i felicit pe aceia, doamne si domni adevarati, care au facut efortul de a se imbraca elegant intr-un astfel de moment, aratand respectul cuvenit atat fata de ei insisi, cat si fata de institutia Operei Romane.
Acestea fiind zise, experimentati!