Fără biruința dependențelor. Un frumos pariu cu viața
Uneori viața personală, alături de cea profesională pot avea de suferit din cauza unor probleme care pot capăta proporţii dezastruoase. Cum ar fi biruința dependențelor, de orice fel ar fi ele (chiar și de oameni, numiți toxici, dar aceasta e o altă poveste).
Astfel, există modele de comportamente suficient de grave pentru a rezulta o tulburare semnificativă a vieţii personale, familiale, sociale, educaţionale, ocupaţionale…Sau a oricăror aspecte de funcţionare.
Nu în ultimul rând, stresul socio-profesional poate genera tulburări de sănătate. Iar cu stresul psiho-social “ca bagaj“ este greu să rămânem în echilibrul generator al stării de bine, după cum rezultă și din studiile dedicate acestui segment. Există modele de comportamente suficient de grave pentru a rezulta o tulburare semnificativă a vieţii personale, familiale, sociale, educaţionale, ocupaţionale…Sau a oricăror aspecte de funcţionare. Și nu numai stresul socio-profesional poate fi vinovat. Unul dintre aceste ”comportamente” poate fi și dependența de jocuri. De noroc, ori “pe internet“. Iar cele pe internet dovedesc o pregnanță asiduă, mediul digital fiind, în acest caz, un fel de incontrolabilă boală a secolului.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) ar putea include dependenţa de jocuri în lista tulburărilor psihice din sistemul de clasificare a bolilor ce urmează să fie publicat în 2018, potrivit Xinhua. În versiunea beta a celei de-a unsprezecea ediţii actualizate a Clasificării Internaţionale a Bolilor şi Problemelor de Sănătate (ICD-11), dependenţa de jocuri a fost inclusă în categoria ”tulburărilor mintale, comportamentale şi de neurodezvoltare”. ICD este un sistem utilizat de cadrele medicale din toată lumea şi serveşte ca standard internaţional pentru definirea problemelor de sănătate şi a afecţiunilor.
Personalitate și mod de interacționare
Dr. Richard Graham, medic terapeut care a inițiat în urmă cu câțiva ani primul program de suport și ajutor pentru persoanele din Marea Britanie afectate de dependența de tehnologie, spunea că cei care se confruntă cu dependența de tehnologie se confruntă cu aceleași simptome de sevraj cu care se confruntă și dependenții de droguri sau de alcool. De asemenea, medicul a precizat că acest tip de dependență afectează dezvoltarea normală a personalității şi modul de interacționare.
În ultimii ani s-a înregistrat o creştere a numărului de cazuri de morţi subite şi de simptome fizice asociate jocurilor pe calculator. Pentru a justifica diagnosticul acestei afecţiuni o persoană trebuie să manifeste o ”tulburare de control asupra jocului”, să acorde ”o prioritate ridicată jocului până la nivelul la care acesta să prevaleze asupra altor interese şi activităţi de zi cu zi” şi să continue să se joace ”în ciuda apariţiei consecinţelor negative”, se arată în proiect. Și în acest caz, ca și în cazul altor dependențe, psihoterapia individuală şi cea de grup ajută, mai ales când sunt îmbinate cu terapii complementare, precum terapia prin artă, kinetoterapia, meloterapia, terapia de relaxare, meditaţia, yoga, ș.a.
Oricum ar fi, după cum precizează adeseori și specialiștii în domeniu, chiar dacă unii aleg să lupte pentru viaţa lor, iar alţii invers, nu trebuie să lăsăm ca orice fel de dependență să ne biruie atât spiritul, cât și sufletul. Acesta reprezentând un frumos pariu cu viața.