Pentru că atunci când oamenii își pun amprenta, totul iese bine!
Tradițiile de mai bine de 50 de ani sunt cele care rezistă în timp pentru că au încredere în ei, în produsul lor și depun toate eforturile necesare să fie printer cei mai buni. Un exemplu de astfel de afacere este Ferma Aviputna. Aceasta numără deja peste 50 de ani de tradiție și calitate, și se poate mândri cu faptul că încă de la început s-a poziționat puternic pe segmentul de alimentație sănătoasă. Cunoscută publicului consumator pentru brandul de ouă „Din Ogradă” – un brand premiat de patru ori la Bruxelles pentru gust și calitate – ferma Aviputna este prima ferma de păsări privatizată din Romania în 1991, o companie cu capital 100% românesc și o afacere de familie care a ajuns aici prin dedicare 100%, creativitate și profesionalism.
Aflăm astăzi povestea magică a fermei de la Ovidiu Romeo Avram, Director Comercial la ferma AVIPUTNA, într-un material pentru Revista CARIERE, pentru secțiunea Work Life Balance.
Ovidiu Romeo Avram este nu numai un manager cu o mare responsabilitate, dar are și „funcțiile” de soț și tată de fată. Își găsește timp și pentru familia lui frumoasă dar și pt hobby-uri (atletism, drumeții), este un iubitor de natură și un promotor înflăcărat al vieții sănătoase.
Cum a început „aventura” AVIPUTNA? Care este povestea fermei?
Înființată în anul 1968, Aviputna a început ca o inițiativă ambițioasă și inovatoare în domeniul avicol românesc. La acea vreme agricultura era în mare parte organizată în unități cooperatiste de stat. În acest context, dr. Ștefan Balaban a văzut o oportunitate și a decis să înființeze o fermă avicolă privată, un proiect îndrăzneț care avea să devină mai târziu Aviputna.
Fondatorul Ștefan Balaban a fost un vizionar și a reușit să transforme o unitate intercooperatistă într-una dintre cele mai moderne și performante ferme de găini ouătoare din România . În anul 1991, după ce a devenit director al acestei unități, a decis să o privatizeze complet, devenind astfel proprietarul unei ferme cu 110.000 de găini ouătoare și a unei ferme de pui care producea 1.500 de tone de carne anual.
O decizie strategică importantă a fost renunțarea la ferma de pui pentru a se concentra exclusiv pe producția de ouă de cea mai bună calitate. Astfel, întreaga energie umană și resursele financiare au fost direcționate către acest nou obiectiv de business: producția de ouă.
În anul 2012, Aviputna a finalizat un proces valoros de investiții în valoare totală de 3.000.000 euro, prin implementarea tehnologiei de la firma germană Big Dutchman. Această investiție a adus o tehnologie modernă pentru colectarea și sortarea ouălor, contribuind la creșterea calității și eficienței producției.
Cu tehnologia și sistemele modernizate, Aviputna a continuat să se dezvolte și să crească. Prin condițiile de producție îmbunătățite, păsările sunt ținute în voliere amenajate în hale, având spațiu și confort pentru a produce ouă de calitate într-un mediu similar celor naturale.
În anul 2013 a început și „Aventura” mea în marea familie Aviputna. Veneam din altă industrie și îmi spuneam : Ce este așa greu să produci și să vinzi ouă ? Găinile fac ouă, iar eu le vând 😊. Dar lucrurile nu au stat chiar așa. Am avut nevoie de mai bine de un an de zile să învăț și să mă adaptez la viața de fermă.
Au urmat alte provocări…
Un moment deosebit în povestea Aviputna a fost în anul 2015, când oul „Din Ogradă” a primit cel mai mare premiu acordat de către Institutul Internațional al Gustului și Calității de la Bruxelles, o recunoaștere a înaltei calități a ouălor. De atunci și până în prezent încă 3 premii cu stele Michelin au fost adăugate în portofoliul nostru.
Tot în acel an am inaugurat 6 noi silozuri . A fost o decizie economică, de sporire a condițiilor de biosecuritate, dar și obiectivul fermei noastre de a ne diferenția prin gust și calitate.
Pasionați de tot ce este sănătos în anul 2019 am lansat un produs nou. Este vorba despre Avisol, un îngrășământ organic, 100% natural, rezultat din dejecția de pasăre (exclusiv din ferma proprie) și care îndeplinește toate cerințele privind producția ecologică. Nu conține alte adaosuri chimice sau naturale, paie sau rumeguș .
Tot atunci am finalizat modernizarea fermei acest lucru ducând la creșterea capacității de producție cu 70% .
În 2023 am lansat ouăle Delicioase îmbogățite cu două vitamine esențiale pentru sănătate D3 și E, cu o compoziție plină de nutrient și biodisponibilitate ridicată un produs unic la acest moment pe piața românească. Acest proiect a fost gândit cu ani în urmă împreună cu fondatorul companiei domnul dr. Ștefan Balaban, iar în anul 2021 am reușit să fim parte a unui proiect împreună cu IBNA care a durat 2 ani de zile.
Și nu ne oprim aici!
Ai o soție și o fată. Provocările de la fermă sunt mari și zilnice. Acasă, preiei alte două funcții, de soț și tată. Cum faci să obții echlibrul între viața personală și cea profesională?
Da, am o soție uimitoare și o fată minuantă. Le mulțumesc pentru susținere și înțelegere. Am reușit să obțin acest echilibru prin comunicare deschisă și am reușit să sincronizez programul de la fermă cu activitățile și nevoile familiei mele, astfel încât să fiu present în orice moment, chiar dacă nu era important.
Am delegate anumite sarcini, am încercat să creez o rutină stabilă și predictibilă în fermă, acest lucru m-a ajutat să-mi organizez timpul cât mai bine și să știu la ce să mă aștept în fiecare zi. Chiar și atunci când apar situații imprevizibile sunt deschis, inclusiv familia mea este deschisă să facem ajustări în program și să fim flexibili când apar situații neașteptate.
Chiar dacă am multe responsabilități, acord timp de calitate familiei. Încurajez activitățile comune, începând cu luatul mesei împreună, petrecerea timpului în aer liber și până la a mă implica în interesele și pasiunile soției și fetiței mele.
Îngrijirea de sine este importantă și am găsit de fiecare dată timp și pentru activități care mă relaxează și îmi aduc bucurie, cum ar fi alergatul, drumețiile, grădinăritul, apicultura și cititul .
Care a fost cea mai mare provocare de la fermă?
Momentul când am acceptat rolul și funcția. Din acel moment fiecare etapă a fost o provocare.
Care sunt calitățile unui manager cu o responsabilitate așa mare cum ai tu? Pe ce abilități trebuie să se bazeze cineva în această poziție?
Un manager trebuie să fie un bun lider, iar ca cele mai importante abilități pe care un manager ar trebui să le dezvolte sunt: comunicare eficientă atât cu colegii, cât și cu clienții, gestionarea personalului, time management, orientarea către rezultate, delegare, adaptibilitate, negociere.
Fata ta ar dori să meargă pe urmele tale, la fermă? Ai implicat-o în proiecte, activități la fermă?
Dacă fata mea ar dori să ma urmeze, aș fi bucuros să o sprijin în acest demers. Am implicat-o în anumite proiecte și activități la fermă pentru a-i oferi oportunitatea de a învăța și experimenta acest domeniu. Chiar dacă îmi doresc să mă urmeze, nu pot decât să-i fiu alături și să o sprijin să-și îndeplinească visurile .
De-a lungul carierei, ai avut mentori? Care a fost cel mai bun sfat primit? Dar cea mai bună lecție învățată?
De-a lungul timpului până în prezent, am întâlnit oameni prețioși, care au contribuit la evoluția mea. O personalitate marcantă a ultimilor ani (pentru mine) a fost domnul dr. Ștefan Balaban, fondatorul companiei Aviputna, un vizionar, un antrepenor, un inspirațional, în esență, un MENTOR. Domnul dr. Ștefan Balaban a demonstrat că un ideal înalt aduce împlinirea.
Cea mai bună lecție învățată este să fii deschis la noi oportunități și să te adaptezi schimbărilor .
Ai un motto?
Chiar două, care se armonizează:
Dacă problema are soluție, atunci nu e problemă. Dacă nu are soluție, cu atât mai puțin.
Dacă vrei cu adevărat să faci ceva, vei găsi o cale, dacă nu, vei găsi o scuză.
*Acest material este susținut de Sodexo Benefits and Rewards Services.