PILOTAJ CU ADRENALINA
Pilotaj
In urma cu cativa ani, Tereza a trait o experienta unica care i-a deschis si mai tare apetitul pentru zbor. A avut ocazia sa mearga cu un avion supersonic MIG-25 la Moscova, la baza aeriana Yuri Gagarin. Incepand de anul trecut, a reusit sa-si transpuna visurile in realitate: a inceput sa ia lectii de pilotaj pe un avion privat ultralight – Atec Faeta – la aerodromul din Clinceni, undeva in afara Bucurestiului.
Cat despre cealalta pasiune, mountain bikingul, Tereza spune ca l-a descoperit mai recent, din nevoia de miscare si aer curat. Ii place acest sport pentru ca lucreaza fizicul si psihicul. De asemenea, bikingul este un exercitiu cardio foarte bun, care intareste si inima. Desi se afla la nivel de incepator spre intermediar, este perseverenta si avanseaza treptat, astfel incat sa poata face expeditii din ce in ce mai lungi si anevoioase cu bicicleta.
Dar, cea mai palpitanta experienta a fost cea de pilotaj. "Ca sa ma desprind de sol, mi-a luat ceva timp, pentru ca a trebuit sa citesc si sa inteleg instrumentele de bord si sa invat protocoalele aferente decolarii si aterizarii in aerodrom si ale spatiului aerian. Eram foarte emotionata sa detin controlul avionului si sa reusesc sa il pilotez. La inceput eram foarte incordata, ma alertam la cea mai mica schimbare de altitudine, insa pe parcurs m-am relaxat si a fost o adevarata placere sa pilotez", marturiseste Tereza Valcan. Pentru incredere si siguranta, zboara intotdeauna cu instructorul, care ii este prieten apropiat.
La pilotaj, senzatia este de neegalat. Privelistea de la 2.000 m este, de asemenea, spectaculoasa. Abilitatea de a pilota si a controla aparatul de zbor, de a fi mai aproape de cer, ii confera o satisfactie enorma, o bucura si o implineste in acelasi timp. "Ma face sa realizez ca… the sky is NOT the limit". Cu toate acestea, pilotajul il practica mai rar, pentru ca implica ceva mai multa logistica. In biking este implicat mai mult fizicul, insa si puterea psihicului e importanta. "Corpul iti spune sa te opresti, insa creierul stie ca mai poti". Este vorba de depasirea limitelor. Cele doua pasiuni au ceva in comun: adrenalina. Sunt metode grozave de a detensiona organismul de stresul acumulat la serviciu.
Bicicleta
Mountain bikingul il practica cel putin doua weekenduri pe luna, la munte sau la deal, in special in zone precum Valea Prahovei sau zona Rasnov-Moeciu. Totodata, Tereza spune ca si in Bucuresti se plimba cu bicicleta, insa doar acolo unde traficul si distantele ii permit. Pentru ca nu este la un nivel la care sa poata participa la curse de mountain bike, ea spera ca anul viitor sa reuseasca sa ia parte macar la un maraton de biking. Trebuie spus ca s-a alaturat grupului MyBike.ro, compus din profesionisti din diverse domenii care indragesc mountain bikingul si alaturi de care merge in excursii organizate.
Sporturi extreme
Ar vrea ca pe viitor sa incerce si sporturile extreme precum wakeboarding, o combinatie de skateboard, snowboard si ski nautic; si kitesurfing, care presupune utilizarea unui zmeu foarte puternic care trage un surfboard.
Pentru ca cine se aseamana se aduna, are multi prieteni care impartasesc pasiunile pentru aviatie si mountain biking. Cel putin in ceea ce priveste bikingul, un sport mai accesibil, a reusit sa convinga mai multi amici sa se alature grupului, astfel incat acesta este intr-o continua extindere. "Oricum, biciclismul a prins foarte bine in ultimul timp, odata cu tendintele eco, ca dovada ca exista benzile de bicicleta din Bucuresti".
Tereza are un fel de "bucket list" pe care se afla o multime de alte lucruri pe care ar vrea sa le faca, pentru ca, nu-i asa, viata e minunata si merita traita!