Poveștile Teodorinei: „Părinții mi-au servit cele mai dificile lecții, pentru care le sunt recunoscătoare. Toate fac acum sens pentru mine”
Viața te pune la încercări, te învață, te provoacă. Nu degeaba suntem întrebați în copilărie ce dorim să devenim când ne facem mari. Adulții vor să știe cum să îndrume copilul încă de la vârste fragede spre a-ți atinge țelul, spre a-și îndeplini visul. Vorbim astăzi despre un drum destul de lung, având în vedere că este vorba despre domeniul medical. Vorbim despre parcursul profesional al doamnei doctor Teodorina Secară, într-un material marca Revista CARIERE, pentru secțiunea Work Life Balance.
Mai întâi de toate, să cunoaștem omul din spatele doctorului. Așadar, cine este Teodorina Secară?
Curioasă din fire și cu drag de studiu, mi-am petrecut copilăria printre cărți, de aceea am rămas cu porecla ,,șoricel de bibliotecă”. Această dorință continuă de învățare mi-a definit drumul și a fost pentru mine o modalitate de evadare din griul cotidian. Oricum, pe vremea aceea nu aveam internet, iar la TV doar un singur program de două ore pe zi. Nu erau prea multe de făcut, citeam, învățam și mergeam la olimpiade. Ca toți copiii acelor vremuri, am fost pionieră și chiar comandant de unitate, adică liderul celor o mie de copii din școala mea.
Primul meu loc de muncă a fost la Radio StarB Bacău, la vârsta de 16 ani. Făceam emisiunea „Recreația mare”, trei ore în direct destinate adolescenților. În vacanțe le dădeam o mână de ajutor părinților mei în mica lor activitate antreprenorială.
Nu am visat că o să fiu medic din totdeauna, astfel încât prima facultate a fost cea de Filosofie, la Cluj. În anii studenției, am lucrat în presă la postul local TV NCN, cotidianul Monitorul de Cluj și săptămânalul Clujeanul, unde aveam pagina personală ,,Povestirile Teodorinei”. De la vârsta de 18 ani nu am mai cerut bani de acasă. Printre personajele interesante despre care scriam, au fost și mulți doctori remarcabili, din România și din străinătate, care m-au inspirat să aleg acest drum. Eram fascinată de pasiunea și dăruirea cu care își făceau meseria. Impactul a fost cu atât mai mare atunci când am vizitat clinicile din Germania, Austria și Italia și mi-am dorit să fac medicină dentară la același nivel.
După absolvirea Facultății de Medicină Dentară din Cluj, am urmat programul de rezidențiat de 3 ani în Ortodonție și Ortopedie Dento-Facială la UMF București, un Masterat în Ortodonție Linguală la Universitatea din Valencia și ,,McLaughlin Orthodontic Program” de doi ani în San Diego, California. Mi-am completat educația cu Master Aligner Academy și peste 60 de cursuri de specialitate. Astăzi, sunt primul medic Certificat Invisalign Diamond din România și mi-am împlinit visul, înființând NORTHO, singura Clinică de Ortodonție Integral Digitalizată din România.
Cum vă împărțiți timpul între serviciu și familie?
Inegal acum, de când am pășit pe calea antreprenoriatului. Dedic în fiecare zi foarte multe ore activității mele profesionale. Prioritățile s-au schimbat în ultima vreme, proiectul Northo îmi ocupă tot timpul. Dar asta îmi aduce mare bucurie și împlinire, pentru că fac ceea ce îmi place. Nu sunt acasă alături de familie atât cât mi-aș dori, dar știu că și așa le ofer celor doi băieți adolescenți ai mei, un model de consecvență și determinare. Le arăt că visurile pot deveni realitate atunci când faci pași importanți în fiecare zi, în direcția pe care ți-ai propus-o. Nu ajunge să visezi, trebuie să vezi până în cel mai mic detaliu elementele care alcătuiesc business-ul respectiv și să le pui cap la cap. Ideea este să nu renunți când te lovești de obstacole sau împotriviri, ci să te recalibrezi și să mergi mai departe. Evident că provocările sunt multiple și mă scot din zona de confort, dar asta mă ajută să cresc pe toate planurile. Nu-mi imaginam înainte că pot face atâtea lucruri și că pot depăși atâtea obstacole. La finalul zilei este important să ai alături o familie care te susține așa cum am eu. Și pentru asta nu am cuvinte să le mulțumesc soțului, copiilor, părinților și soacrei mele. Dincolo de parcursul meu profesional și de realizările mele, familia este de departe cea mai importanta pentru mine și îi mulțumesc bunului Dumnezeu pentru asta. Nu mă văd funcționând în alt context.
Ați ajuns la echilibrul absolut între viața personală și cea profesională?
Lucrez la asta, ca orice om. De fapt, mindset-ul potrivit te poate duce la echilibru pe toate planurile. Am avut grijă de mintea mea, de corpul meu, de la terapie la coaching, antrenamente fizice, educație continuă, practicarea recunoștinței etc, dar acesta este un proces dinamic, continuu, ține de firescul fiecărei zile. Sunt recunocătoare pentru fiecare zi pe care o trăiesc și mă bucur de ea. Bineînțeles că am și momente dificile, dar „după furtună, răsare mereu soarele”, așa cum obișnuiește să zică tatăl meu.
Cum v-ați decis să deveniți antreprenor?
După mai mult de 16 ani de experiență și de lucru cu câteva mii de pacienți, am înțeles perfect nevoile pacienților informați ai zilele noastre și mi-am dorit să le ofer o experiența premium la ortodont, adică tratamente personalizate, digitalizate, adaptate nevoilor lor, într-o clinică integral digitalizată, unde folosim tehnologia în avantajul pacienților și a medicilor noștri.
Dispunem de tehnologie de ultimă generație: centru de radiologie, scannere intraorale, dispozitive 4D Modjaw, imprimantă 3D, studio foto, laser dentar. Dar mai presus de toate, de multă empatie, pacienții noștri simtindu-se cu adevărat speciali încă de când pășesc pe ușa clinicii. La NORTHO, atmosfera este caldă, primitoare, iar amenajările de excepție. Dar ce însuflețește NORTHO cu adevărat, este echipa noastră extraordinară.
Care este diferența majoră între a fi angajatul unei companii și a fi propriul angajat?
Având în vedere că am fost de ambele părți ale baricadei, consider că antreprenoriatul este mult mai potrivit pentru mine. Provocările pe care le întâmpin zi de zi mă ajută să cresc și să găsesc soluții și în situații aparent imposibile. Colegii mei competenți de la NORTHO mă ajută enorm. Piața de stomatologie are un potențial mare și clinica noastră are ca scop definirea unei nișe importante, ortodonția integral digitalizată.
Ați avut mentori? Dacă da, cine a/au fost și care este sfatul cel mai de preț primit, care vă inspiră și astăzi?
Părinții mei au fost cei mai importanți mentori. De la mama am învățat să fiu curajoasă, asumată, flexibilă, iar de la tata optimismul, să nu renunț indiferent de problemele pe care le întâmpin. Dar tot ei mi-au servit și cele mai dificile lecții, pentru care sunt recunoscătoare. Toate fac acum sens pentru mine.
Ce sfat ați da tinerilor la început de drum în domeniul în care dvs activați?
Nu cred că sunt în măsură să le dau sfaturi tinerilor, mai ales că mi se par mult mai bine orientați, conectați, flexibili, ei găsesc drumul cel mai scurt, de la stabilirea unui obiectiv la realizarea lui. Au un „GPS” fiabil, sunt foarte inteligenți, dinamici și se adaptează ușor în orice condiții. Eu am multe de învățat de la ei.
Care este motto-ul după care vă ghidați?
„Joacă până în ultimul minut, oricând se poate schimba soarta meciului!”
*Acest material este susținut de Sodexo Benefits and Rewards Services.