Rețete inedite pentru Sărbătoarea Paștelui
Dacă nu știți încă ce pregătiri să faceți invitaților pentru ziua de Paște, noi suntem aici să vă împărtășim câteva idei. Rețete adunate de la specialiști și adevărați gurmanzi. Trebuie reținut că nu toate preparatele de Paște sunt făcute din carne de miel… După cum bine știm, există persoane care nu sunt așa de prietenoase când vine vorba despre miel.
Pentru început, am ales să vă prezentăm o rețetă de drob de pui, cu pipote și inimi.
Ingredientele pentru acest preparat sunt următoarele:
– 500 g. pipote și inimi de pui
– 1 piept de pui mai mare
– 2 cepe uscate sau 3 legături ceapă verde
– 3 ouă proaspete
– 1 lingură pesmet sau o felie de pâine înmuiată în lapte
– 4 ouă fierte tari
– 1 legatură pătrunjel
– 1 legatură mărar
– sare, piper
Modul de prepararel:
Se pun la fiert măruntaiele de pui în apă cu puțină sare. Dacă este nevoie, se strânge spuma de deasupra. Într-un vas separat se fierbe pieptul de pui.
Se mărunțește ceapa verde și se călește în puțin ulei; dacă folosiți ceapă uscată, dați-o prin mașina de tocat și apoi căliți-o în ulei. Nu se lasă mult pe foc, ci doar până se înmoaie.
Când sunt gata, se dau prin mașina de tocat atât măruntaiele cât și pieptul de pui.
Se adaugă pâinea înmuiată (sau pesmetul) pe care o treceți tot prin mașină împreună cu verdeața. Se amestecă apoi compoziția cu ouăle proaspete și bine bătute. Se adaugă sare și piper după gust.
În funcție de consistență, se adaugă sau nu o ceașcă din zeama în care a fiert carnea de pui (asta dacă doriți să aveți un drob mai pufos). Se unge o tavă de chec cu ulei; se tapetează baza cu hartie de copt (tăiată cu foarfeca pe dimensiunea tăvii). Se toarnă jumatate de compozitie în tavă și se nivelează. Se așează ouăle fierte și se acoperă cu restul de compoziție.
Se bagă la cuptorul încins în prealabil și se lasă cca. 30 de minute la foc potrivit (180 grade C.)
Se servește pe pat de salată verde, cu legume de sezon și lămâie.
Un alt preparat, la fel de delicios ar fi și un „trunchi de copac”. De obicei acest preparat se face dulce, dar noi am descoperit o rețetă sărată.
Ingredientele pentru trunchiul de copac sunt următoarele:
Aluatul de ruladă conține:
– 100-120 g. făină
– 100 g. unt sau ulei
– 500 ml. lapte
– 5 ouă
– sare, piper, boia după gust
Umplutura conține:
– 300 g. șuncă
– 200 g. cașcaval
“Scoarța” copacului se obține din:
– 100 g. unt
– 100 g. brânză dulce
– 50 g. brânză sărată (telemea)
– 50 g. șuncă sau salam
– 2, 3 linguri smântână (acră)
– 2, 3 linguri maioneză
Modul de preparare:
Se topește untul pe foc mic, într-o tigaie încăpătoare. Se încorporează făina, amestecând continuu, apoi se adaugă, treptat, laptele (fierbinte); se amestecă în permanență pentru a nu face cocoloașe. După cca. 3-4 minute, se ia tigaia de pe foc și se lasă la răcit.
Când s-a răcit, se adaugă gălbenușurile frecate cu puțină sare, albușurile bătute spumă, piper și boia. Se amestecă ușor, de jos în sus, pentru a nu îngloba prea mult aer.
Se toarnă compoziția într-o tavă (de aragaz) tapetată cu hârtie de copt sau unsă cu margarină și presărată cu făină. Se coace la foc potrivit (180 C) timp de cca. 25 de minute.
Aluatul copt se răstoarnă pe un șervet ușor umezit; se așează feliile de șuncă și cașcaval și se rulează (se înfășoară din nou în șervet). Se păstrează astfel până la servire.
Se prepară “glazura” sărată, amestecând toate ingredientele. Se unge rulada și se trece cu o furculita deasupra, pentru a imita cât mai bine trunchiul de copac. Se taie apoi “cioturi” din ruladă și se ornează cu foi de salată, melcișiori din șuncă și ciupercuțe din ouă.
Sfat: Umplutura, cât și “scoarța” copacului, pot fi diverse. Puteți folosi în loc de șuncă și cașcaval, carnea fiartă și tocată de la un pui (foarte bine condimentată) și amestecată cu o lingură de smântână, sau carne tocată de porc și vită, prăjită puțin cu ceapă, ciuperci. Pentru uns puteți folosi o cutie de ton în ulei, bine scurs, amestecat cu unt.
O a treia rețetă, care nu lipsește în ziua Paștelui este Stufatul de miel.
Ingredientele sunt:
– 1 kg. carne de miel (coaste+carne)
– 4 legături mari ceapă verde
– 4 legături mari usturoi verde
– 100 ml. ulei
– 250 ml. bulion (suc de roșii)
– sare, piper
Mod de preparare:
Se curăță ceapa și usturoiul, se spală și se taie în bucăți de cca. 4-5 cm (și partea albă și cea verde); se pune o oală cu apă la foc, se adaugă o lingură rasă de sare grunjoasă, iar în momentul în care clocotește se adaugă ceapa și usturoiul. Se opăresc 1-2 minute, după care se scot cu o spumieră și se lasă deoparte.
Se încinge uleiul într-o cratiță încăpătoare; se porționează carnea (tăiați-o în bucăți potrivite) și se pune la prăjit, întorcându-se pe toate părțile. Focul să nu fie mare!
Se adaugă ceapa și usturoiul opărite și se acoperă cu puțină apă caldă (100 ml.) și suc de roșii. Se lasă la fiert 10-15 minute, cu capac, după care se pune în cuptorul încălzit în prealabil, la foc mic, pentru cca. 1 oră (neacoperit). Se amestecă din când în când, și cand ajunge la consistența pe care v-o doriți, opriți focul.
Acestea sunt rețetele de Paște care, sperăm noi, să vă inspire și… dacă aveți nevoie de ajutor, suntem aici. 🙂