Rogvaiv (I)
Cu totii stim cate ceva despre efectele psihologice si fiziologice ale culorilor: albastrul marii ne linisteste, rosul trandafirilor ne duce cu gandul la pasiune. Cu totii ne raportam intr-un mod personal la culori: unele ne plac, le purtam si ne fac viata placuta, pe altele le detestam. O alegere corecta a culorilor pe care le folosim in alcatuirea propriului tablou, imaginea personala, ne va ajuta sa purtam doar acele culori care ne avantajeaza si sa nu mai avem in garderoba haine care nu se asorteaza.
Analiza cromatica este un pas important in consultanta de imagine. Se pleaca de la culoarea naturala a pielii, a parului si a ochilor si se alcatuieste o paleta de culori pe care o vom utiliza pentru garderoba si accesorii, invatand totodata si criteriile de combinare a nuantelor.
Un exercitiu simplu, pe care il puteti face pentru a alege grupa de culori potrivita cu nuanta pielii, este urmatorul: luati o foaie de staniol aurie si una argintie si asezati-le sub barbie. (Doamnele trebuie sa fie demachiate, iar domnii trebuie sa fie barbieriti proaspat). Priviti-va in oglinda la lumina naturala si observati care nuanta de staniol va lumineaza trasaturile si va face sa straluciti. Daca este cel argintiu, vi se potrivesc culorile reci, daca este cel auriu, atunci va sunt potrivite culorile calde.
Una din clasificari imparte culorile in patru grupe, astfel:
1. Culori reci, intense – negru, albastru navy, gri inchis, plus culorile deschise "ca de gheata" – alb, bleu, roz, vernil, galben;
2. Culori reci, fumurii – toate culorile inchise fumurii si culorile deschise estompate;
3. Culori calde, profunde – maron ciocolatiu, bleumarin, camel, plus galben piersica, bejuri calde, in general culori de pamant, de padure;
4. Culori calde, vitaminizante – culori vii, proaspete, culori tip acualela.
Mergand mai departe, in fiecare dintre cele patru grupe intalnim culori neutre, culori luminoase, culori bazice si culori luminoase sau de accent. Oricare dintre culorile pe care le cunoasteti are un membru in fiecare dintre aceste grupe. Exista albastru cald si albastru rece, galben cald, galben rece si alt galben vitaminizant, astfel incat se pot face multiple combinatii de culori, dar nu la intamplare.
Pentru garderoba de baza, respectiv costume, taioare, paltoane, pardesie, sacouri, blazere, se recomanda culorile neutre care se potrivesc cu toate celelalte.
Culorile deschise, light, sunt recomandate pentru bluze, camasi, tricouri sau pulovere, sunt potrivite vara si, fiind plasate foarte aproape de fata, o lumineaza.
Culorile de baza sunt mai intense decat cele neutre si sunt recomandate tot pentru piese vestimentare de baza, dar si pentru camasi sau tricouri. Sunt apreciate drept culori sobre si se armonizeaza cu aproape toate celelalte culori.
Culorile de accent, culorile vitaminizante, sunt cele care ne ajuta sa ne punem in valoare, sunt culorile vesele cu ne personalizam tinuta, culori folosite pentru accesorii – cravate, esarfe, curele, dar si pentru piese vestimentare.
Odata ce va veti stabili o paleta personala de culori, va fi mai simplu sa va faceti cumparaturile si sa va realizati combinatiile coloristice avantajoase. Si daca exista o culoare care nu vi se recomanda, chiar daca e la moda, nu o purtati. Puteti cumpara obiecte de decor in acea culoare si astfel va face parte din universul vostru, fara sa va strice imaginea.