Rogvaiv (II)
Tehnologiile moderne ne permit sa traim intr-un univers din ce in ce mai colorat, dar cu cat avem mai multe optiuni, cu atat mai dificila este alegerea. Asa cum va spuneam, o analiza cromatica va ajuta sa scapati de aceste dileme si sa nu mai aruncati banii pe haine a caror culoare nu va avantajeaza sau care nu se potrivesc cu nici o alta piesa din garderoba. O alta solutie pentru realizarea analizei cromatice este sa incercati in fata oglinzii, in lumina naturala si fara machiaj, cat mai multe nuante si astfel sa le selectati pe cele care "va prind", respectiv pe cele care va lumineaza si va fac sa aratati bine. Folositi pentru exercitiu fasii de tesaturi sau esarfe. In viata de zi cu zi folosim combinatiile de culori. Cand alegem o piesa vestimentara avem deja niste culori "de la natura", respectiv, parul, pielea, ochii.
Alegerea gamei cromatice este simpla in cazul persoanelor cu parul negru si cu piele inchisa la culoare, care pot purta culori vii. La fel de simplu ar fi si pentru cei care au
albit, ei se pot bucura de avantajele culorilor, daca nu au prejudecati.
Azi insa, e simplu sa ne modificam atat culoarea parului, cat si pe cea a ochilor si a pielii. Se recomanda si in acest caz sa consultati specialistii. E bine sa stiti ce avantaje si ce dezavantaje aveti atunci cand va colorati parul intr-o nuanta puternica sau care nu se combina armonios cu pielea. Bronzul artificial sau natural, pe langa problemele de sanatate, poate cauza si o schimbare brusca in paleta coloristica utilizata. La fel si lentilele de contact. O culoare pe care o avem de la natura poate fi pusa in evidenta daca se regaseste in culorile pe care le purtam. Ochii verzi sunt si mai verzi daca purtam ceva verde. Culorile se modifica si in functie de sursa luminii. Intr-un fel aratam la lumina lumanarilor, care e calda, si altfel in lumina reflectoarelor. Alegerea hainelor in magazine cu neon, care dau lumina albastruie, ne poate juca feste. La fel, lumina reflectoarelor din studiourile de televiziune modifica culorile, iar "socoteala din targ nu se mai potriveste cu cea de acasa". Daca sunteti invitati intr-o emisiune, uitati-va, macar o data, cum arata decorul sau cereti detalii despre culori, pentru a sti cum sa va imbracati. Variatiile de lumina naturala produc diferite efecte. Cand soarele este puternic culorile vibreaza, albul se dilueaza in aer, negrul pare violent. Altfel stau lucrurile pe vreme ploioasa sau in intuneric. De aceea, sezonul primavara-vara si cel de toamna-iarna sunt atat de diferite din punct de vedere cromatic, iar pentru vestimentatia de seara se poarta anumite culori. Efectele optice care se produc prin combinatiile de culori, prin utilizarea imprimeurilor sau prin expunerea la lumina sunt rezultatul unor legi ale fizicii ce pot fi folosite in avantajul nostru. Daca vreti sa pareti mai slabi, purtati culori deschise de la talie in sus si culori inchise in jos. De asemenea, preferati imprimeurile mici pe fond inchis. O rochie sau un costum de culoare inchisa dau impresia de silueta subtire. Monocromia este apanajul elegantei, contrastele puternice dau senzatia de autoritate, iar culorile pastel sunt relaxante, prietenoase.