Să ai concediu nelimitat şi să nu vrei să pleci de la serviciu
Te simţi încorsetat în cele 21 de zile lucrătoare de concediu. Ai vrea, desigur, să te odihneşti mai mult. Pentru că ştim cu toţii, după concediu ai nevoie de încă un concediu, să te odihneşti. Şi visezi la un concediu nelimitat, pe care să ţi-l poţi lua oricând. În acest caz, există riscul să nu mai pleci deloc în concediu.
Mai ales dacă te uiţi la firma britanică de accesorii foto, Triggertrapp. Patronul acesteia, Haje Jan Kamps, a instituit modelul lui Richard Branson de la Virgin şi le-a oferit angajaţilor săi concedii nelimitate. Angajaţii puteau să muncească oricât de puţin sau de mult voiau, atâta timp cât treaba era făcută. Doar că, atunci când a început să contabilizeze numărul de zile de concediu luate, patronul s-a trezit în faţa unei probleme. Salariaţii nu doar că nu abuzau, ci nu îşi mai luau deloc concediu. Sau îşi luau mai puţine zile decât atunci când concediul era obligatoriu. Asta pentru că la nivelul firmei concurenţa între colegi este mare şi nu e bine să lipseşti prea mult, rămâi în urmă.
Atunci când concediile erau contabilizate, absenţele erau considerate obligatorii, de aceea oamenii plecau atunci când trebuia. Doar că, atunci când au putut să nu mai plece, angajaţii au lucrat mai mult decât înainte şi a explodat numărul cazurilor de burnout. Anul acesta, conducerea Triggertrip îşi îndeamnă angajaţii să plece în vacanţă şi le dă chiar şi un bonus celor care îşi iau cel puţin două săptămâni de concediu o dată la şase luni.
Nici măcar aşa nu se ştie sigur dacă toţi angajaţii vor pleca în concediu. Problema companiei ar putea fi nu motivaţia şi ambiţia angajaţilor, ci presiunea pe care o au la nivel intern. Aşa că, în acest caz, vacanţa nelimitată nu a fost cea mai bună idee.