Sezonul nuntilor
Plecam de la un caz general: in depar-tamentul nostru cineva se casatoreste. Cel sau cea care face acest pas este liber(a) sa decida daca face public evenimentul si felul in care va sarbatori cu colegii. Casatoria este un prilej de bucurie, iar bucuria parca e si mai mare atunci cand se imparte cu cei cu care colaboram si alaturi de care ne petrecem o buna parte din zi. Totusi, pot fi si persoane care decid ca un astfel de eveniment e intim si nu doresc sa-l faca public.
Anuntul unei casatorii se poate face in multiple feluri, depinde de personalitatea celor implicati. Este politicos sa facem un anunt verbal catre toti colegii din departament sau din birou si apoi, in particular, sefilor sau colegilor din alte departamente. Putem posta un anunt la panoul de anunturi, daca exista. Ar fi o dovada ca dorim sa-i facem partasi si pe ceilalti la bucuria noastra. Putem folosi posta electronica si vom fi apreciati daca am pregatit un anunt simpatic. In nici un caz nu profitam de acest avantaj pentru a fi secretosi sau pentru a face o selectie a invitatilor.
Anuntul casatoriei este un prim pas si nu implica obligatii nici pentru cei care-l fac, nici pentru cei care-l primesc. Anuntul specifica evenimentul si contine coordonatele casatoriei civile. Spre deosebire de casatoria civila, invitatia la nunta se va inmana personal si este dreptul celui sau celor in cauza sa aleaga pe cine invita dintre colegi. Invitatia se trimite din timp, iar raspunsul se va da in timp util.
Fiecare dintre noi are la serviciu macar un prieten sau o prietena. Este persoana cea mai potrivita in rolul de intermediar, atunci cand vrem sa aflam informatii utile cumpararii cadoului. Colegii care decid sa mearga la cununia civila pot oferi un cadou colectiv, florile se ofera individual. Putem delega un mesager al colectivului si acesta poate oferi in numele tuturor un cadou sau un aranjament floral. La fel se procedeaza daca un grup de persoane dintr-o institutie doreste sa transmita un mesaj unui colaborator indirect aflat intr-o situatie similara. In oricare dintre situatiile prezentate vom pregati o felicitare pe care au semnat-o toti cei implicati, fie ca sunt prezenti sau nu la eveniment.
Si in acest caz e bine sa avem in vedere ca nu conteaza marimea si valoarea cadoului, ci ideea alegerii sale, felul in care a fost impachetat si oferit. Toate aceste detalii personalizeaza cadoul si transmit un mesaj special, faptul ca cineva s-a gandit cum sa faca o bucurie noului cuplu, sa provoace un zambet si, cel mai important, sa creeze un moment de neuitat. Chiar daca persoana care va cumpara cadoul este apropiata viitoarei familii, cadoul nu va fi intim, deoarece exprima mesajul unui grup de oameni.
Cadoul oferit de colegii invitati la nunta poate fi individual sau colectiv. Cea mai simpla solutie este lista de mariaj, in cazul in care mirii au deschis o astfel de lista la unul din magazinele care au o asemenea oferta. Nu se respinge ideea de a oferi cadoul in bani, dar si in acest caz e bine sa gasiti solutii speciale, altele decat banalul plic.
Cei care se casatoresc pot alege sa serbeze evenimentul separind colegii de familie. Fie vor pregati ceva la birou, fie vor organiza o petrecere privata. Acest lucru se poate face dupa nunta si este o buna ocazie de a multumi pentru felicitari, pentru cadouri, de a prezenta albumul cu fotografii.
Garantat ne vom bucura de relatii armonioase cu cei din jur daca vom cunoaste minimele reguli de buna purtare legate de specificitatea acestor situatii.