Shopping prin obiective
Sa fie shopping-ul o distractie exclusiv feminina inventata pentru a pierde timpul, a cheltui banii si a dispera barbatii? Si daca nu-i asa?
Pentru a avea o garderoba utila, placuta si la moda, trebuie sa colindam magazinele. In cazul vestimentatiei si al accesoriilor e mai greu sa faci cumparaturi prin corespondenta. O alegere pe baza unei fotografii nu poate fi de mare ajutor. Ai nevoie sa probezi, sa atingi, sa vezi, sa simti, deci shopping-ul e necesar.
Pentru a evita situatiile de criza, va propun o alta abordare a shopping-ului, respectiv putina organizare si cateva obiective. Stiu, in acest fel placerea cumparaturilor e diminuata, dar la fel e si cu dieta: de dragul siluetei nu mancam orice. Facem ce facem si tot la imaginea personala ajungem.
Primul pas in stabilirea obiectivelor de shopping este analizarea garderobei. Impartiti hainele pe categorii – serviciu, timp liber, sport, ocazie, apoi incepeti sa le luati piesa cu piesa. Observati daca va mai vin, de cat timp zac nepurtate, cat sunt de uzate, de actuale si apoi pastrati in garderoba doar piesele care merita. Cu totii avem haine vechi, dar dragi. Pe acestea le puteti pune intr-un loc special, ca "nu se stie niciodata". Piesele clasice, de calitate se pot pastra pentru ca nu se demodeaza, ba mai mult, pot fi speciale daca le purtati intr-un context stilistic adecvat. Cele care nu se incadreaza in aceste categorii sunt bune de aruncat sau de dat celor care au nevoie.
Dupa sortare, chiar daca va ia ceva timp, incercati sa faceti putin stilism. Puneti piesele vestimentare unele langa altele, pe pat sau pe covor, potriviti-le dupa linie, culori si texturi. Unde nu va e prea clar, probati in fata oglinzii. Astfel, veti observa ce va lipseste din garderoba, veti alcatui diverse combinatii posibile, veti sti daca aveti nevoie de un pantalon gri sau de unul bej, de o bluza alba sau de una rosie. Procedati in acelasi fel cu accesoriile de tip bijuterii, esarfe, cravate. Mai faceti un mic efort si notati-va intr-un caiet toate combinatiile stabilite. Va va fi de mare ajutor cand vor aparea urgentele gen "invitatie care nu se poate refuza, sosita in ultimul moment".
Dupa toate aceste actiuni, stiti clar care sunt hainele si accesoriile de care dispuneti, precum si cele de care veti avea nevoie si pe care urmeaza sa le cumparati. Si uite asa ati intocmit si lista de shopping pe care e bine sa o tineti mereu in geanta. Primele pe lista sunt piesele de baza care va completeaza garderoba si se potrivesc mai multor combinatii vestimentare, cum ar fi blazere, fuste, pantaloni, sacouri. In functie de acestea, veti stabili restul listei, respectiv accesoriile gen pantofi, bluze sau camasi, bijuterii si altele. Lista nu e batuta in cuie, mai ales daca va intalniti cu piesele rare, longevive, nedemodabile.
Pentru a va estima bugetul necesar cumparaturilor, rasfoiti o revista de moda. Tot asa aflati care sunt tendintele sezonului, ce ofera anumite magazine, care sunt adresele acestora. E bine sa plecati la drum cu toate informatiile necesare.
In linii mari, cam acesta ar fi shopping-ul organizat, ceea ce nu va impiedica sa-l practicati pe cel de placere… cu si mai mare placere, asa cum se intampla cu prajitura sau cu berea, binemeritata dupa o perioada de regim.