Si ceea ce facem in timpul liber ne defineste personalitatea!
Ce facem cand reusim sa ne rupem de spatiul binecunoscut in care se desfasoara o zi de munca? Sa vedem optiunile…Cultivarea acelui mult invidiat (de catre cei care nu-l au) colt de gradina este una dintre ele. Daca ar fi sa ne luam dupa statisticile la moda, mai toata lumea merge la sala. Pentru sanatate si nu numai, dupa zicala “Daca Mohamed nu vine la munte, vine muntele la Mohamed”, cei care nu merg la sala, isi construiesc propria sala acasa. Problemele apar atunci cand tot cei care au privilegiul coltului de gradina isi amenajeaza si sala de gimnastica sau mai bine spus, de fitness…
Insa hobby-ul nu apare in functie de puterea buzunarului, ci de ceea ce dorim, de ceea ce ne inspira cu adevarat, fiind o parte din personalitatea noastra. Asta nu inseamna neaparat ca un colectionar de timbre, care in timpul liber isi curata de praf colectia stransa cu migala, este o persoana lipsita de dinamism sau ca un grafician care prefera sa se uite la filmele anilor ’50 este pierdut in scheme si timp. Inseamna ca noi ne definim nu numai prin produsul brut care iese la capatul unei zile de munca, ci si prin ceea ce facem in momentele libere. Sa presupunem ca cinci zile din sapte – intr-un caz fericit – avem un program fix in timpul caruia suntem coplesiti de probleme, telefoane, intalniri sau simulari de intalniri cu rezultate mai mult sau mai putin satisfacatoare. Solutia dupa o astfel de zi etichetata drept obositoare ar fi plonjarea in activitatile alese de noi sau mai degraba in activitatile care ne aleg pe noi.
Si daca ati incercat aceasta solutie, fie ca va aflati in pielea colectionarului, fie in a gradinarului care improvizeaza sau a inginerului cinefil, cu siguranta celelalte opt ore pe zi, cinci zile pe saptamana va veti simti mai bine, recunoscatori acestui hobby care v-a ales.
Spre surprinderea noastra, cand ne-am uitat in jur dupa un pasionat care sa vrea sa ne impartaseasca preocuparile sale de timp liber, n-am gasit imediat nici jucatori de sah, nici colectionari de capace de bere, nici alergatori prin parcuri, ci un om cu un spectaculos si inedit hobby, cel putin deocamdata. Tudor Fulea, Executive Director la Proximity Bucharest, este pasionat de snorkling!
Cum ati ajuns sa aveti aceasta pasiune?
Intai am incercat, apoi m-a prins. Am si brevetul de Open Water la Marea Neagra, o mare interesanta mai ales daca esti la primele scufundari, dar nu se compara cu marile tropicale. Am continuat cu un brevet de Advanced in Mediterana.
Exista locuri in Romania unde se poate practica snorkling-ul?
Exista si in Romania cateva locuri de scufundare clasice: Biserica Scufundata, Lacul Belis si pestera Isverna. Cel mai bun loc de scufundare dintre cele incercate pana acum este Marea Rosie, atat pentru fauna si recif, cat si pentru calitatea serviciilor. Are in plus marele avantaj ca este foarte aproape de Romania.
Ce investitii presupune practicarea hobby-ului dv.?
Teoretic, se poate inchiria totul (plus plata ghidului, vaporului, iar aceste preturi variaza in functie de locatie), dar este recomandabil sa ai macar ABC-ul (masca, snorkel si labe) si costumul de neopren, macar din motive de igiena. Mai departe, oferta este foarte larga, dar depinde de buzunarul fiecaruia.
Acest hobby rezolva problemele stresului vietii de zi cu zi?
Absolut. Uiti de tot. Este fascinant atat vizual, cat si ca senzatii. In plus, este foarte obositor: 3-4 scufundari pe zi nu iti mai lasa loc de altceva in afara de mancare si somn.