Sondaj: Cât durează naveta acasă-muncă și înapoi?
Anul trecut, Bucureștiul se număra printre cele mai aglomerate orașe din Europa, potrivit celui mai recent clasament întocmit de compania olandeză de sisteme de navigație TomTom.
Mai exact, capitala României era pe poziția a treia în rândul centrelor urbane de pe Bătrânul Continent, după Moscova și Istanbul.
La nivel global, Bucureștiul s-a aflat pe 11 în 2018, după ce în 2017 fusese pe locul al zecelea.
În medie, șoferii bucureșteni pierd 48% din timp în blocajele din trafic.
Iată situația în cele mai aglomerate cinci orașe de pe mapamond: 65% în Mumbai (India), 63% în Bogota (Columbia), 58% în Lima (Peru), 58% în New Delhi (India) și 56% în Moscova (Rusia) .
Românii ar accepta un job mai prost plătit, dar mai aproape de casă
Potrivit unui sondaj eJobs realizat anul trecut, 56,4% dintre angajați ar fi dispuși să accepte un loc de muncă mai prost plătit, dar care să fie mai aproape de zona în care locuiesc.
De altfel, pentru 25,6% dintre participanții la studiu, proximitatea biroului față de casă este unul dintre factorii cu cea mai mare greutate în alegerea unui viitor job, după salariu, programul de lucru, siguranța locului de muncă și posibilitatea de a avansa în carieră.
De asemenea, printre factorii care cântăresc mult în decizia de a accepta un nou post se numără și centrele de servicii și facilitățile pe care le au în imediata apropiere a locului de muncă (supermarketuri, benzinării, restaurante, clinici medicale sau săli de sport).
Cercetătorii de la University of the West of England, Bristol, au făcut o legătură între navetă şi starea de bine. Ei au analizat informaţii despre 26.000 de muncitori, pe o perioadă de 5 ani.
Astfel, cu cât drumul acasă-loc de muncă (şi viceversa) e mai lung, cu atât scade nivelul de satisfacţie la job şi creşte riscul “instalării” unor afecţiuni psihice. Principalul factor demotivator îl reprezintă reducerea drastică a timpului liber. Nu avem cum să ne încărcăm bateriile suficient, aşa că începem să dăm “erori”, care în timp pot deveni foarte grave.
Studiul arată că o creştere cu 20 de minute a navetei până la muncă are acelaşi efect ca o scădere de salariu de 19% în ceea ce priveşte nivelul de satisfacţie la job. De asemenea, fiecare minut suplimentar petrecut pentru a călători la birou sporeşte tensiunile şi deteriorează sănătatea mintală.
Citește și: Traficul, al doilea job pentru bucureșteni
În acest sens, un alt studiu, citat de publicația americană Time, arată ca un drum lung până la serviciu și înapoi, dincolo de faptul că scade productivitatea, influențează în mod negativ și starea de sănătate. Astfel, cercetătorii au observat că cei care merg zilnic cu mașina mai mult de 16 km au colesterolul crescut, iar riscul de anxietate și depresie este mai mare.
Revista CARIERE întreabă, cititorii răspund
Vrem să aflăm cum este drumul vostru de acasă până la job și înapoi, așa că vă invităm să participați la sondajul următor: