Stati la plaja cu masura!
Puteti spune adio sticlutelor cu crema etichetate ambiguu, "ecran solar total" sau "protectie totala". Odata cu deschiderea oficiala a sezonului estival, Comisia Europeana si-a facut datoria de a atrage atentia consumatorilor cu privire la importanta unei protectii adecvate. Astfel, amatorii de plaja sunt indemnati sa cumpere produse doar dupa ce se asigura ca noile etichete au un semn distinctiv UVA. Cerintele privind informatiile care trebuie mentionate pe etichetele produselor de protectie solara au fost definite, printr-o recomandare a Comisiei, inca din luna septembrie a anului 2006. Potrivit recomandarii, producatorii trebuie sa foloseasca alaturi de traditionalii factori de protectie solara (SPF – sun protection factors) si termenii standardizati (protectie "scazuta", "medie", "ridicata" si "foarte ridicata"). Unul dintre motivele pentru care s-a decis noua etichetare a fost explicarea si diferentierea termenilor UVB – radiatiile care cauzeaza "arsuri solare" – si UVA – radiatiile care cauzeaza imbatranirea prematura a pielii si dereglari ale sistemului imunitar uman. De retinut insa ca ambele tipuri de radiatii cresc riscul aparitiei cancerului de piele.
Bronz periculos
Dr. Mihaela Leventer, medic primar dermatolog, sustine ca, din pricina faptului ca in ultimii zece ani a crescut amenintator incidenta cancerelor de piele (in special a melanomului malign – tumori a caror origine este corelata cu expunerea la radiatia ultravioleta), "nu mai exista bronz sanatos, ci doar periculos". Bronzul apare dupa o expunere de doar 40 de minute la soare. Initial, pielea se inroseste si se umfla. In cateva ore, apare senzatia de mancarime si usturime. Apoi, pielea se inchide la culoare si incepe sa se descuameze. Bronzul reprezinta reactia de aparare la ultraviolete. "Doar zece minute pe zi de lumina sunt necesare organismului pentru sinteza de vitamina D", spune ea.
Daca credeati ca alternativa care va permite sa fiti bronzati tot timpul anului, fara a va expune razelor naturale de soare, adica solarul, este mai sanatoasa, va inselati. "Solarul emite radiatii UVA si UVB, cunoscute ca principala cauza a cancerului de piele. Aceste aparate emit o radiatie luminoasa de cinci ori mai puternica decat cea a soarelui in plina zi de vara. Este cunoscut ca zece minute de solar fac cat o zi de plaja! De aceea, The Cancer Council Australia, The Cancer Society of New Zeealand si Australasian College of Dermatologist au afirmat ca solarul nu produce un bronz fara risc si au propus interzicerea tratamentelor la solar persoanelor sub 18 ani. De asemenea, unitatile de tratament care nu au un specialist capabil sa recunoasca problemele de piele nu ar trebui sa primeasca autorizatie de functionare, iar operatorul de aparat sa urmeze un curs intensiv si clientul sa fie informat de riscuri", subliniaza Mihaela Leventer.
Printre riscurile expunerii prelungite si neprotejate la lumina, specialistul dermatolog precizeaza: risc de melanom malign, risc de carcinom spinocelular sau bazocelular, scaderea rezistentei imune a pielii, aparitia de leziuni precanceroase pe piele, precum boala Bowen, keratoze solare, ridarea si patarea pielii, alterarea structurii cutanate (fotoimbatranire), reducerea elasticitatii cutanate si chiar cataracta oculara.
Bronzul – atribut estetic
In urma cu, poate, un secol, domnitele se fereau de razele soarelui prin tot felul de metode, acoperindu-si trupul cu haine lungi, purtand palarii si stand ascunse sub umbrele mari si dantelate. Astazi, vedem in jur foarte multe chipuri desprinse parca dintr-o poveste exotica, venite de pe o insula uitata in mijlocul oceanului, bronzate indiferent de anotimp. Dana Jianu, medic primar chirurgie plastica si doctor in medicina, observa ca in urma cu cateva decenii pielea bronzata a devenit "la moda", ca un semn al vitalitatii, al vacantelor petrecute pe tarmuri insorite. "Totusi, dupa toti acesti ani de testare a consecintelor radiatiilor solare asupra pielii, se poate trage concluzia ca efectul lor este mai degraba nociv, daca luam in considerare, spre exemplu, cresterea numarului melanoamelor maligne". Specialistul adauga la acest "tribut" platit expunerilor exagerate la soare si alte efecte: riduri, piele aspra, lipsita de elasticitate, pete pigmentare, alunite mai mari sau mai mici la nivelul fetei, gatului, decolteului. Se spune ca "pielea nu uita nici o expunere la soare" si, de aceea, reducerea timpului de expunere la soare se impune mai ales in conditiile in care radiatiile solare sunt mai agresive decat de obicei. "A fi bronzat frumos ramane in continuare un atribut estetic, dar pastrarea sanatatii este si mai importanta pentru omul modern. Fiecare dintre noi poate opta pentru solutia care ii convine cel mai mult, atat din punctul de vedere al stilului de viata, cat si din cel al posibilului impact negativ pe care radiatiile solare le-ar putea avea asupra sanatatii", subliniaza Dana Jianu.
Frumusetea ramane un ideal. Urmele "bune" pe care le lasa soarele pe pielea noastra (bronzul) pot contribui la ea, pentru ca acopera unele imperfectiuni si ne dau un aer exotic. Insa, trebuie bine puse in balanta "bunele" cu "relele" si cantarit cu grija care este bilantul si pentru ce anume optam.