„Timpul pentru familie” sau „timpul pentru profesia mea” – alegeri conștiente care trebuie susținute de disciplină
Ne întrebăm din ce în ce mai des cum ar trebui să găsim un echilibru în toate. Pentru a avea o casă, trebuie să muncim, pentru a avea ce pune pe masă, trebuie să muncim, pentru a avea un job stabil, trebuie să punem suflet în ceea ce facem. Familia ne este alături în fiecare dintre situațiile de mai sus și, DA, trebuie să ne facem timp și pentru familie, tocmai pentru a avea acel echilibru de care aminteam mai sus. Florentina Ciontea, HR& CSR Director Sodexo Benefits and Rewards Services, România & Bulgaria este absolventă a Facultății de Psihologie Generală, din cadrul Universității București, mamă a două fetițe ( 1 an, respectiv 14 ani) și a acceptat propunerea noastră de a ne dezvălui câteva dintre secretele sale în găsirea echilibrului dintre viața profesională și cea personală într-un material exclusiv acordat Revistei CARIERE pentru rubrica Work-life-balance.
Modul de lucru se schimbă pe zi ce trece și noi, inevitabil, ne schimbăm obiceiurile. Cum îmbinați viața de familie cu viața profesională? Cum reușiti să vă faceți timp pentru familie?
Nu cred neapărat într-un echilibru perfect între viața de familie și viața profesională, ci mai degrabă în perioade de focus mai intens într-o direcție sau în cealaltă. Aici, susținerea managerului direct, respectiv a familiei sau a partenerului de viață, este foarte importantă.
Aș redefini conceptul de ’work-life’ balance și nu l-aș mai considera un ideal, mai ales în contextul schimbărilor din perioada pandemiei, de când partea de work a „invadat” partea de life fiindu-ne, de multe ori, greu să le separăm.
Pentru mulți dintre noi, „la lucru” s-a transformat dintr-un loc anume, unde mergeam zi de zi, într-o atitudine și o schimbare de focus atunci când totul se petrece de acasă.
Cred că sunt foarte norocoasă, pentru că am reușit să creez în jurul meu o atmosferă de susținere și flexibilitate, care mă ajută să mă concentrez pe proiectele de la job sau îmi permite să fiu lângă fiicele mele atunci când e nevoie, în momentele importante, care sunt unice. Fac același lucru cu echipa mea și știu că și ei își susțin managerii, oferind încrederea, autonomia și responsabilitatea colegilor pe care îi coordonează. Rezultatele pe care le-am avut până acum ne-au arătat că flexibilitatea aceasta chiar funcționează, iar colegii apreciază foarte mult acest mod de lucru.
Bineînțeles, felul în care văd lucrurile acum și susținerea de care mă bucur le-am construit în timp, după multe încercări, stres și sentimente de vinovăție, pentru că petreceam mai mult timp la job decât cu familia.
Ca femeie, sentimentul acesta că trebuie să le faci pe toate perfect a fost foarte prezent în viața mea. A fost nevoie de lucru cu mine însămi, cu mentori, femei de asemenea, care trecuseră prin situații asemănătoare, astfel încât să pot astazi să văd lucrurile diferit.
În concluzie, aș spune că „timpul pentru familie” sau „timpul pentru profesia mea” sunt alegeri conștiente care trebuie să fie susținute de disciplină.
Psihologic și emoțional vorbind, care au fost cele mai mari provocări ale colegilor cu care ați interacționat in 2022? Care credeți că vor fi cele mai mari provocări pentru angajați și lideri în 2023?
Psihologic, schimbarea și incertitudinea pot avea efecte negative asupra noastră. Putem învăța cum să facem față și cum să ne adaptăm schimbărilor, însă în realitate creierului nostru îi plac stabilitatea și pattern-urile. Asta înseamnă că, în vremuri cum sunt cele pe care le trăim acum, ne putem simți mai nesiguri, anxioși și reactivi, ceea ce poate avea un impact negativ asupra productivității și fericirii noastre.
Pentru a preîntâmpina toate aceste lucruri, la Sodexo BRS, luăm săptămânal feedback de la colegi, despre toate aspectele importante pentru ei. Astfel, orice provocări au fost, le-am aflat la timp și am putut să le și adresăm atunci când a fost nevoie.
Printre principalele aspecte pe care le-am primit ca feedback de la colegi și pe care le discutăm constant în echipa de leadership se numără:
- Adaptarea la un număr crescut de proiecte care cer competențe noi. Așadar, vorbim despre un volum crescut de lucru, dar și despre o nevoie de upskilling. Am început să lucrăm la o reprioritizare a proiectelor. De asemenea, ne vom uita și la ce putem să renunțăm, astfel încât să ne concentrăm pe ceea ce ne va aduce cea mai multă valoare.
- Flexibilitatea și lucrul remote, aspecte foarte apreciate de colegii mei, care au foarte multe părți pozitive, însă am început să observăm și reversul: colegii ne transmit că au prea multe întâlniri în calendar – pentru lucruri pe care le rezolvai ușor la birou, acum trebuie să pui un meeting în Teams. Astfel, se resimte un stres suplimentar. Aici, am început să implementăm un nou mod de lucru, în care am introdus mai multe întâlniri fizice, însă pentru momente care contează și care ne susțin cultura organizațională, nu pentru proiecte care pot fi făcute de acasă.
Văd 2023 ca pe un an în care e nevoie să ne susținem și mai mult colegii, în tot ceea ce este important pentru ei, astfel încât să creăm împreună acea experiență care dă sens muncii. Provocări vor exista, cu siguranță, atât la nivel de atragere de talente pentru competențele noi pe care ne dorim să le aducem în organizație, cât și de retenție și dezvoltare a colegilor care fac posibile toate proiectele frumoase. Leaderii vor juca un rol și mai important în a prioritiza ceea ce contează, a păstra talentele, dar și a împinge limitele mai departe, punând accentul pe angajament, dar și pe stare de bine la locul de muncă.
Ați spus mai sus că ați avut mentori. Care a fost cel mai bun sfat primit de la oamenii care v-au inspirat de-a lungul carierei?
Am avut mai mulți mentori, chiar dacă nu au fost numiți oficial așa. Am căutat întotdeauna să mă înconjor cu oameni care să mă facă să îmi doresc să fiu și să fac mai mult.
Cel mai bun sfat pe care l-am primit a fost acela de a investi, în primul rând, în dezvoltarea mea personală și profesională. Am căutat mereu să mai adaug câte ceva la jobul pe care îl aveam, astfel încât să ies din zona de confort și să învăț ceva nou sau să cunosc oameni care îmi dau perspective noi.
Cred că mindsetul acesta de creștere și dezvoltare este foarte important în lumea actuală, care se schimbă constant.
Aveți un motto după care vă ghidați?
Albert Einstein spunea că „nu crede că are vreun talent la ceva anume, ci că este doar extrem de curios”. Îmi propun să îmi păstrez și eu curiozitatea și să o folosesc pentru a aduce valoare în viețile oamenilor din jurul meu.
Ce credeți că va aduce noul an, ce provocări?
La 2023 mă uit cu entuziasm, pentru că întrevăd deja rezultatele câtorva proiecte frumoase pe care le-am planificat.
Profesional, îmi doresc să ne consolidam și mai mult cultura organizațională și cred că asta se face atât pornind de la susținerea oferită de echipa de leadership, dar și invers, de la fiecare angajat. Iar pentru asta, ne vom începe anul cu implementarea unui nou instrument inovativ, The Happines Index, și vom aplica neuroștiința pentru a-i întreba pe colegi cum văd ei cultura în acest moment, dar și cum își doresc să fie, astfel încât să co-creăm acel mediu de lucru de susținere și dezvoltare pe care ni-l dorim.
Personal, îmi doresc să fiu mai prezentă pentru fetele mele și pentru etapele în care sunt ele acum. Îmi doresc să le pot oferi experiențe și amintiri frumoase și să pot da susținerea de care are nevoie fiecare dintre ele.
Sfaturi pentru început de an 2023. Cum ar trebui să ne pregătim pentru anul care vine? Cum se pregătește omul Florentina Ciontea?
Cel mai bun sfat pe care l-am primit în ultima perioadă a fost acela de a-mi canaliza energia către acele aspecte din viața mea pe care vreau să le cresc. Pentru mine, acestea sunt bucuria și recunoștința; îmi propun să fac din ele mantrele după care să îmi ghidez tot anul.
Setarea unei intenții în fiecare dintre principalele arii ale vieții – sănătate, familie, viață socială, viață profesională – mă ajută să îmi canalizez energia către ceea ce conteaza pentru mine.
Sunt sigură că 2023 va aduce și el provocări, însă în momentul în care ne schimbăm mindsetul și vedem experiențele prin care trecem ca pe oportunități de învățare, acestea vor deveni mult mai pline de sens pentru noi.
*Acest material este susținut de Sodexo Benefits and Rewards Services.