Tinuta pentru INTERVIU
Primul aspect pe care l-as evidentia ar fi parfumul. In conditii de stres, avem tendinta de a exagera cu cantitatea de parfum, mirosul foarte puternic al acestuia fiind extrem de deranjant pentru ceilalti, indiferent de calitatea parfumului folosit. Intrucat acest lucru poate duce chiar si la scurtarea timpului de interviu acordat dumneavoastra, recomandarea mea este sa optati pentru un parfum fin si sa-l folositi cu masura.
Parul este recomandat sa fie curat si, in cazul doamnelor, sa fie prins, daca nu este tuns scurt. Acest lucru va va face sa va puteti concentra asupra schimbului de informatii, atat pe dumneavoastra, cat si pe interlocutor. Recomandat doamnelor este ca machiajul sa fie de zi, natural, iar rujul sau glossul in nuante naturale reprezinta, de asemenea, o alegere corecta. Reflectati la efectul unui ruj puternic transferat partial pe dantura, fara a mai mentiona ora si mediul complet nepotrivite pentru un ruj, altul decat in nuante naturale.
Continuand, recomand atat doamnelor, cat si domnilor, ca manichiura sa fie curata si ingrijita. Este bine ca unghiile sa nu fie foarte lungi, iar pentru doamne oja purtata este recomandat a fi o culoare naturala si/sau nuante pale. Am lasat in mod intentionat la final hainele recomandate, pentru ca aici se fac foarte multe greseli. Este extrem de important sa purtati costum sau macar sacou atunci cand mergeti la un interviu. Recomandarea mea este costumul in culori si nuante inchise, negru, bleumarin, maro, grena, asortat cu topuri in culori si nuante deschise. Alegeti aceste culori in functie de culorile dumneavoastra naturale pentru a crea acea armonie avantajoasa tenului si placuta ochiului interlocutorilor. Doamnelor le recomand, cand aleg topul, sa tina cont de punctele de focalizare. Decolteurile adanci va pot obtine un timp mai mare alocat interviului, dar nu si postul.
Optati pentru fusta si purtati pantofi model clasic, cu toc nu foarte inalt si inchisi la culoare. Alegeti dres mat, culoarea pielii dumneavoastra sau usor fumuriu.
Domnilor le recomand sa poarte camasi albe si cravate in culori deschise, dar sa evite modelele foarte aglomerate. Tineti cont de lungimile corecte ale hainelor, despre care am vorbit intr-un articol anterior. Acest aspect denota interesul si intelegerea dumneavoastra fata de detalii si respectarea regulilor, pe langa respectul fata de propria persoana si, implicit, fata de ceilalti.
Accesorizati minimal tinuta, centrul atentiei punandu-se pe cunostintele si nivelul dumneavoastra de pregatire si nu pe bijuterii sau alte accesorii.
Verificati-va tinuta, coafura si machiajul inainte de a intra in sala de interviu pentru a nu omite ceva, cum ar fi: slit deschis, urme de ruj pe dinti, scame sau urme de matreata pe haine sau dres rupt. De asemenea, este recomandat sa mergeti la toaleta inainte de a intra la interviu. Nu se stie niciodata cat dureaza!
Un ultim sfat: vorbiti doar atat cat trebuie si transmiteti strict informatia ceruta, punctual. Nu va lansati in discutii si, mai ales, nu deviati de la subiect. Sub nici o forma nu va vorbiti de rau fostul sau actualul angajator/sef si fiti pozitivi. Zambiti atunci cand nu vorbiti. Zambetul indulceste trasaturile si transmite o stare de bine atat dumneavoastra, cat si interlocutorului.
Acestea fiind zise, va doresc succes!
Articolul de mai sus este adaptat dupa un text extras din cartea "Tinuta pentru Succes", de Mihaela Berciu.