Work from home – Provocări pe timp de criză (V). Izolarea, un test pentru familie sau o oportunitate
Sursa foto: Unsplash.com
Pandemia de coronavirus a adus noi provocări pentru părinții din întreaga lume, care sunt nevoiți să lucreze de acasă și să aibă grijă și de copii, toate școlile și grădinițele fiind închise. Chiar pare dificil, pentru că, acum, mai mult ca oricând, munca angajaților poate influența viitorul firmelor. Cum să fie productivi când au în preajmă copiii, care le cer și ei atenție? Cum se pot împărți părinții între resposabilitățile de la muncă și educația celor mici?
Specialiștii în parenting susțin că pentru ambele cazuri respectarea unui program va aduce rezultate, dar nu trebuie să uităm să facem și lucruri noi.
Gabriela Maalouf, expert în parenting și psiholog, ne-a dat câteva sfaturi pentru ca familiile să treacă mai ușor de această perioadă, adică părinții să reușească să își îndeplinească atribuțiile de la serviciu și, în același timp, să construiască și o relație puternică acasă.
Rutina – una dintre soluțiile pentru munca de acasă și timpul petrecut cu cei mici
Cu toate că nu crede că există o rețetă perfectă pentru a da randament și la muncă și în relația cu familia, expertul în parenting este de părere că, în această perioadă, vom experimenta toate formele și felurile posibile de muncă și de relaționare în familie. Trebuie să avem timp pentru a face pace cu emoțiile, pentru că vorbim despre o situație dificilă și nouă pentru toată lumea, așa că cel mai mult ne va ajuta să păstrăm o rutină: “Copiii, în mod deosebit, sunt mult mai linistiți când au un program, o rutină, pentru că asta îi face să se simtă în siguranță. Dacă și părinții par pierduți și nu știu de ce să se apuce mai întâi, copiii devin agitați și greu de gestionat. Așadar, putem realiza un orar mare si frumos colorat, pentru un vizual plăcut și motivațional. Trecem acolo, în mare, activitățile importante ale zilei și ordinea lor. Scriem și activitățile părinților, pentru ca micuții să știe la ce să se aștepte. La început e mai dificil, dar încet încet rutina se învață si devine foarte plăcută. Pentru copiii mici le putem pune si stimuli auditivi, adică butoane sau clopoței, pe care să îi folosească când termină activitatea. Este o activitate foarte amuzantă și de ajutor.”
Împărțirea sarcinilor între cei doi părinți, astfel încât să putem sta cu cei mici pe rând ar fi o altă soluție, pentru a da randament și la muncă, și în familie.
O altă soluție o poate reprezenta jocul supravegheat. Putem să îi lăsăm pe copii să se joace și singuri, fară a interveni în jocul lor, astfel încît să facem treburi care nu necesită concentrare 100%. Expertul în parenting ne dă două exemple de activități pe care le-a testat deja și cu care nu vom da greș. Este vorba despre cazemate și joaca în cadă. “La cazemate ne facem colțișoare, gen cort, prin casă și fiecare se bagă acolo cu treaba lui, eu cu munca, ei cu joaca sau cu temele. Iar joaca în cada e cea mai utilă, pentru că pot petrece mult timp acolo, în timp ce eu lucrez pe laptop lângă ei.”
Izolarea – Să fim optimiști și să vedem totul ca pe o oportunitate
Vor fi momente când s-ar putea să clacăm, fie pentru că ne simțim suprasolicitați sau supraresponsabili. Expertul în parenting susține că cel mai util lucru este să acceptăm că vom avea astfel de momente în care ne vom pierde calmul, însă trebuie să ne exteriorizăm, să ne descărcăm și, dacă este nevoie, chiar să cerem ajutor. Nu știm cum se va termina această periodă și nici cât va ține, ce influență va avea asupra familiei, asupra locului de muncă. Gabriela Maalouf ne recomandă să fim optimiști și să vedem totul ca pe o oportunitate de relaționare a membrilor familiei și ca un test pentru familie, indiferent de celelalte responsabilități. “E șansa noastră să petrecem timp mult și adevărat cu ai noștri, chiar dacă la început nu ne va fi foarte ușor. Eu sunt convinsă că atunci când ne vom întoarce la rutina de dinainte, ne vom duce tare mult dorul.”
Jonglarea cu timpul – un test pentru familiile din întreaga lume
În altă parte a lumii, în Statele Unite, milioane de părinți au aceeași problemă, cum să se împartă între munca de acasă și timpul pe care trebuie să îl acorde copiilor și treburilor casnice? Havard Business Review a publicat pe site un ghid pentru părinții care lucrează de acasă, realizat de Avni Patel Thompson, fondatorea mai multor soluții software prin care sunt ajutați părinții. Au fost adunate mai multe bune practici ale părinților ocupați și s-a ajuns la concluzia: cheia succesului muncii de acasă este să reinventăm vechile rutine. Ea a pornit de la povestea unor părinți nevoiți să lucreze de acasă și să aibă grijă și de doi copii. În prima săptămână, totul a fost ca și când ar fi fost în vacanță, însă nu au reușit să ducă nimic la bun sfârșit, au recurs la tablete pentru a ține copiii ocupați și nu au dat importanță curățeniei și mâncării. Totul a dus la acumularea de foarte multe lucruri nefăcute. Cum au fost sfătuiți părinții să jongleze între responsabilitatea de la muncă și responsabilitățile pe care le au ca părinți?
Menținerea rutinelor
Ar trebui ca în fiecare zi să urmăm structura zilei, așa cum era până acum. Dacă avem o rutină pentru copii, atunci vom avea și una pentru munca de acasă. Trebuie păstrate din vechiul program, cel de dinaintea pandemiei, orarul meselor, al activităților și al timpului petrecut în aer liber, pentru cei care stau la casă, însă și ceilalți trebuie să improvizeze jocuri prin care să facă sport.
Activități noi în fiecare săptămână
Trebuie creat un program diferit pentru fiecare săptămână, menținem rutinele, însă aducem și ceva nou. Pentru a nu da greș, trebuie să vă asigurați că sunteți pregătiți să răspundeți la mai multe întrebări. Care este programul copiilor? Ce veți mânca la fiecare masă? Când veți face treburile casnice? Care sunt întrunirile importante, când nu te poți ocupa de o sarcina din casă? Luați aceste informații și puneți-le într-un calendar și distribuiți turele și sarcinile membrilor familiie. Puteți împărți sarcinile astfel: schimburi de 4 ore, în care un părinte lucrează, celălalt are grijă de copii.
Faceți lucrurile vechi într-un mod nou
Socializarea este importantă acum și pentru copii, dar și pentru adulți. Copiii pot să deseneze împreună cu prietenii lor, supravegheați doar de un adult, prin intermediul internetului. Li se pot citi povești, pot spune poezii, pot cânta împreună, dar pot și să danseze.
Apelurile video ne pot salva în această perioadă, copiii pot vorbi cu cei apropiați, bunici, prieteni, timp în care puteți face alte sarcini.
Dacă acceptăm că lucrurile nu vor merge 100% bine și nici productivitatea nu va fi maximă, atunci vom putea trece cu bine peste această perioadă, fără să ne stresăm inutil. Este important să avem rutine, pentru că ne dau sentimentul de siguranță. Însă nu trebuie să uităm de lucrurile care înainte de această situație ne faceau să ne simțim bine și să ne facem timp pentru ele. Important este să nu uitați, chiar și când lucrați de acasă aveți nevoie de pauză!
MENȚIUNI:
Articolul face parte din campania de presă Work from home – Provocări pe timp de criză, lansată luni, 16 martie, de Revista CARIERE.
Am pornit de realitatea că, de la declanșarea crizei Covit 19, tot mai multe companii au ales ca variantă de lucru munca de acasă (work from home) sau de la distanță (remote work), un concept care în România este la început de drum și asupra căruia, înainte de această perioadă incertă, specialiștii încă dezbăteau, căutând implicații, avantaje și dezavantaje, atât pentru angajați cât și pentru angajatori.
Nevoia de izolare, dictată de gradul mare de contagiozitate a coronavirusului însă, a obligat mediul de business să opteze pentru acest mod de lucru. Iată-ne, așadar, angajați și angajatori, într-o situație fără precedent. Căci, categoric, trecând peste modificările birocratice și legislative ce trebuie luate în calcul, work from home/remote work este o provocare pentru noi toți, deopotrivă. O provocare căreia însă trebuie să-i facem față, să ne adaptăm, găsind cele mai bune soluții, cu calm, luciditate și responsabilitate.
În acest context, pentru a fi cât mai aproape de cititorii ei, Revista CARIERE, publicație care a optat deja pentru munca la domiciliu în această perioadă, a lansat o rubrică nouă cu titlul WORK FROM HOME.
Ne propunem astfel să fim o punte de legătură între cei care au nevoie de sfaturi și cei care le pot oferi.
Lansăm așadar și o invitație către dumneavoastră de a împărtăși împreună această experiență și de a învăța împreună să trecem prin această perioadă care ne pune la încercare atât pe noi ca oameni cât și businessurile în care activăm.
Citește și:
Work from home – Provocări pe timp de criză (IV). Lavinia Rașcă: Lasați copiii să vă vadă muncind!