Adevăratul motiv pentru care urăști munca. Și cum să schimbi asta
Te-ai întrebat vreodată: „De ce urăști munca?” Oare din cauza oamenilor, a ceea ce faci sau poate din cauza a ceva necunoscut? Studiile au demonstrat că oamenii devin din ce în ce mai nesatisfăcuți cu job-urile lor și cu viața personală.
Așa cum spune „General Society Survey”, pe o scară de la 1 la 3, unde 1 reprezintă nu prea fericit și 3 foarte fericit, americanii în medie își dau ca punctaj un scor de 2.18 – doar cu câteva sutimi mai jos de maxim. Ei bine, realitatea este că în România acest scor este mai mic.
În timp ce pentru unii asta nu sună foarte rău, este considerat ca fiind un declin major al nivelului de fericire de la începutul anilor 1900. Dacă cercetezi mai amănunțit, timpul petrecut pe internet, ascultând muzică singur sau folosind aplicații de tipul Facebook sau Instagram, toate aceste activități sunt corelate cu nefericirea.
Interesant este faptul că aceste activități sunt predominant pe calculatorul sau pe telefonul dumneavoastră. Un alt punct de vedere interesant este faptul că aceste activități sunt realizate în timp ce muncim fără a ne da seama.
Uite 3 întrebări care te vor ajuta să îți dai seama de ce îți urăști job-ul și cum poți îndrepta asta:
Te concentrezi doar pe lucrurile negative?
Pot spune din propria experiența că acum câțiva ani am realizat că podcasturile pe care le ascultam m-au făcut să îmi urăsc munca. Ascultam cum alți antreprenori vorbeau despre succesul pe care îl au și despre drumul lor spre succes.
Același lucru se întâmplă și când stăm pe social media sau când ascultăm muzică. Când ai experiența altora în fața ochilor, începi imediat să te compari cu ei. Când vezi că cineva și-a cumpărat o mașină nouă sau a plecat într-o vacanță exotică, începi să simți că nu faci ceva bine cu viața ta.
Ceea ce e posibil să fi observat este că aceste activități te fac să acorzi atenție doar la lucrurile negative care te fac să îți urăști munca. Acest lucru mă ținea în loc din a-mi deschide propria afacere.
Dacă dorești să îți iubești munca cu adevărat trebuie să te concentrezi pe lucrurile care contează cu adevărat.
Concentrându-te pe lucrurile pozitive, îți vei aminti de ce te-ai angajat acolo în primul rând. Dacă salariul era cu 10% mai mult decât cel de la locul de muncă anterior, atunci acest lucru este ceva ce trebuie să îți reamintești mereu când te confrunți cu situații dificile. Dacă ai acceptat job-ul din cauză că este în aproprierea casei tale sau din cauza balanței muncă- viață personală, atunci trebuie să te axezi pe aceste detalii.
Reamintindu-ți constant de ce îți urăști locul de muncă, tot ceea ce vei realiza este să te faci să îți urăști și mai tare job-ul.
Când te concentrezi asupra lucrurilor negative te vei întreba: „De ce rămân aici?” „De ce cariera mea stagnează?” „De ce sunt cei mai nepotriviți oameni promovați?” „Chiar trebuie să am de a face cu acest nonsens?”
Răspunsul este de obicei faptul că te simți blocat. Urăști să nu muncești mai mult decât urăști de fapt să muncești.
Lucrezi cu un angajator indiferent?
Pentru cine lucrezi și modul în care ei creează un mediu angajaților joacă un rol decisiv în opinia ta despre locul de muncă. Studiile arată că 92% dintre angajați sunt convinși să rămână la un job mult mai greu dacă angajatorul este empatic.
Acum gândește-te la asta: 92% dintre persoane nu sunt mulțumite de locul lor de muncă sau de salariu dar aleg să rămână deoarece angajatorul le creează un spațiu propice dezvoltării.
Empatia nu reprezintă nimic mai mult decât abilitatea cuiva de a înțelege și de a împărtăși sentimente cu altă persoană. În orice caz, principalul motiv pentru care empatia joacă un rol vital în percepția ta despre locul de muncă este deoarece fiecare persoană vrea să se simtă acceptată și apreciată.
Când îi povestești superiorului tău despre visurile și ambițiile tale, este drăguț să știi că ai pe cineva care vrea să te ajute să le împlinești. Chiar dacă nu au mereu succes în ceea ce își propun, este frumos să știi că le pasă.
Există sute de motive pentru care munca de acasă este atrăgătoare pentru atât de mulți profesioniști. Dacă ai o familie, atunci un job pe care îl poți face de acasă îți permite flexibilitate, iar flexibilitatea îți permite timp liber pentru a putea fi prezent la nevoie.
Dacă stai într-un oraș cu trafic groaznic, atunci lucrul de acasă te poate ajută să nu petreci ore în șir la semafoare.
Empatia îi face pe oameni să se simtă valoroși. Când îți exprimi îngrijorările sau dificultățile și cineva chiar vrea să te ajute, te simți foarte bine. Încă o dată, rezultatul final nu este întotdeauna la fel de important că simplul fapt că există cineva căruia îi pasă.
Dacă te simți valorificat la muncă atunci cu siguranță vei fi și mulțumit de ceea ce faci chiar dacă există anumite probleme minore pe care le poți trece cu vederea.
Dacă te afli într-o situație la muncă unde empatia lipsește, atunci te încurajez să participi la activități de voluntariat. Ajutându-i pe alții vei uita de problemele de la muncă și te vei concentra pe scopul final al activității. Iar dacă vei participa la acțiuni de voluntariat în cadrul biroului vei avea de câștigat prietenii. Aceste relații te pot ajuta să te simți mult mai bine la locul de muncă.
Dacă compania ta nu face acțiuni de voluntariat, atunci poți încerca să pornești propria ta inițiativă de voluntariat și să demonstrezi că ai capabilități bune de leadership.
Nu faci ceea ce iubești cu adevărat?
Dacă vrei să îți schimbi perspectiva asupra locului tău de muncă și să începi să îți iubești job-ul, încearcă să faci lucrurile pe care le iubești.
Să găsești ceea ce îți place să faci nu este chiar ușor. Probabil că ți-ai lăsat prima iubire în anii adolescenței. Din momentul în care ai devenit adult, ți-ai dat seama că toate deciziile tale trebuie să fie responsabile. În timp ce asta sună bine pentru majoritatea persoanelor, acest lucru îi duce în final pe oameni să își urască locul de muncă. Problema este că adulții responsabili au mereu aceleași rezultate.
Dacă vrei să îți schimbi rezultatele atunci stai un minut gândește-te la job-ul tău de vis. Creează avatarul jobului ideal! Scrie cât mai multe lucruri despre acest job de vis și despre ce îl face să fie de vis.
Asta poate varia de la salariu până la locație și chiar tipurile de activități pe care le-ai face acolo.
Următorul pas este să găsești lucrurile asemănătoare dintre job-ul tău și job-ul dorit. Chiar dacă nu pare posibil, o să îți dai seama că job-ul actual are destule lucruri în comun cu cel visat. Odată ce ai notat lucrurile comune, vezi dacă există vreo oportunitate de a face mai multe lucruri pe care le adori din poziția ta actuală.
Este important să vorbești cu șeful tău despre job-ul de vis și să vezi dacă acesta te poate asista în realizarea lui.
Dacă simți că totuși el nu este întocmai cea mai bună alegere, atunci încearcă să cauți ajutor la altcineva din grupul tău de colegi sau de prieteni sau chiar un fost angajator.
Gânduri finale
Scopul este să găsești la actualul job cât mai multe lucruri care să îți placă și care îl aduce cât mai aproape de job-ul de vis, pentru a putea fi din nou productiv. Chiar dacă nu poți să faci acest lucru peste noapte, dacă îți dai silința în a face aceste mici schimbări, o să observi cum încet, încet vei merge la muncă fericit.