Brené Brown: Lecții despre feedback din documentarul ”The Call to Courage” de pe Netflix
Vulnerabilitatea este cea mai bună cale de a măsura curajul.
Ideea este să cunoști eșecul, nu să-l eviți.
Vulnerabilitatea nu este despre a câștiga sau pierde, ci despre a avea curajul de a fi acolo atunci când nu poți controla rezultatul.
Sunt doar câteva idei valoroase și clarificatoare pe care Brené Brown – poate cea mai cunoscută cercetătoare în domenii precum vulnerabilitate, curaj, stimă de sine și rușine – le prezintă în documentarul de pe Netflix numit ”The Call to Courage”, lansat de curând.
Ea povestește cu umor și pricepere, oferind exemple concrete, din viața sa personală ori din experiențele clienților, pentru a ne demonstra că, de fapt, curajul și vulnerabilitatea merg mână în mână.
Dar dincolo de acest fir principal, mai există câteva teme secundare din discursul său magistral construit, pe care le putem valorifica. Una dintre ele este despre feedback.
Brené Brown povestește cum s-a simțit când a citit comentariile la clipul cu faimosul tău TED Talk despre vulnerabilitate, ce a făcut după și cum a ajuns, în final, să gestioneze situația și cum a ales să se raporteze la așa-numiții hateri.
Iată două lecții despre feedback pe care le-am desprins din această întâmplare:
1.”Dacă nu ești în arenă, luând-o pe coajă ocazional pentru că ai fost curajos / curajoasă, atunci nu mă interesează feedback-ul tău, nu mă interesează ce ai de spus despre munca mea. Nu e cazul să primești feedback de la oameni care nu au fost curajoși în viețile lor.”
Brené Brown ne sfătuiește să nu punem la inimă criticile care vin de la oamenii necurajoși, ci să le lăsăm să cadă pe podea, apoi să călcăm peste ele și să mergem mai departe. Altfel, acestea ne vor distruge.
Cum se aplică acest sfat la locul de muncă? Păi, dacă superiorul tău nu face, ci doar critică, atunci acest lucru ridică mari semne de întrebare legate de calitatea feedback-ului pe care ți-l dă. Poți ține cont de unele dintre recomandările sale, dar în măsura în care au sens. În cazul în care îți lasă impresia unei persoane care crede că le știe pe toate sau care crede că e singurul/a care știe cum să facă lucrurile, atunci nu merită să îți consumi energia din cauza vorbelor sale.
Dacă primești feedback de la o persoană curajoasă, atunci ai putea avea multe de învățat din experiențele sale. Și, cel mai probabil, va ști cum să-ți prezinte situația astfel încât să îți ofere oportunități de învățare și dezvoltare, nu să critice doar de dragul de a critica.
Iar pentru a-ți face o idee mai clară despre activitatea ta profesională, cere feedback și de la un alt manager sau de la un coleg care îți e apropiat (vezi punctul 2).
2.”Cere feedback de la cei care te iubesc, dar nu în ciuda imperfecțiunilor și vulnerabilităților tale, ci datorită lor”.
Cea mai sinceră părere nu vine de la cel care te aprobă în tot și toate (yes man) sau de la un știe-tot ori de la un critică-tot, ci de la cel care îți pot spune chestii de genul: ”da, a fost deplasat și ai depășit măsura, trebuie să rezolvi problema și eu sunt aici să te susțin în demersul tău de a îndrepta lucrurile”.
Prin urmare, găsește acea persoană în viziunea căruia te poți oglindi, care te atenționează când greșești pentru că îți respectă munca și care e dispusă să te ajute cu scopul de a te dezvolta. Această persoană va fi și cea care îți va arăta recunoștința când vei face lucrurile bine și va fi farul tău atunci când te vei simți derutat/ă.
*******
De ani buni, Brené Brown studiază vulnerabilitatea, curajul, stima de sine şi rușinea. Este autoarea mai multor cărţi, care au ajuns nr. 1 pe lista celor mai bine vândute titluri în The New York Times: The Gifts of Imperfection (Darurile imperfecţiunii), Daring Greatly (Curajul de a fi vulnerabil), Rising Strong (Ridică-te puternic), Braving the Wilderness (Curajul în sălbăticie), Dare to Lead (Îndrăznește să conduci). În iunie 2010 a susținut o prelegere TED despre puterea vulnerabilității (TEDTalks), care are aproape 40 mil. de vizualizări. Acum, ea are propriul documentar pe Netflix, cu titlul ”The Call to Courage”.