Code for Romania și voluntarii ING Bank
Voluntariatul aduce numeroase beneficii nu doar grupurilor cărora li se adresează, ci și celor ce își asumă acest angajament, prin experiența dobândită și motivația venită din partea persoanelor stimulate de aceleași valori. În ING Bank România, spiritul civic și implicarea în comunitate sunt piloni care i-au încurajat pe angajați să se implică în activitatea ONG-urilor partenere. Pentru a încuraja spiritul civic, banca suplimentează fonduri strânse cu ocazia zilelor de naștere, susține proiecte de strângere de fonduri pentru ONG-urile de suflet și aduce ocazii de voluntariat alături de colegii de muncă.
Despre experiența de a lucra cu colegi într-un alt context decât cel uzual, știm că “a fost una profund gratifiantă[…], ghidată de mentori experți din cadrul ING, care au încurajat responsabilitatea, creativitatea și inovația.”(Maria Miruna Trufin)
Un astfel de exemplu este Code for Romania, care a adunat în total peste 2.700 de voluntari ce creează instrumente digitale open source pentru rezolvarea problemelor sociale și de mediu prin tehnologie. Mai presus de toate, este „o comunitate din care te simți mândru că faci parte și ai un sentiment foarte rewarding să îți vezi contribuția la niște proiecte care au un impact atât de pozitiv.” (Trupcea Andreea)
ING Bank este partener strategic de 3 ani de zile pentru Civic Labs și Tech for Social Good, ceea ce a ajutat la implicarea mai multor angajați din bancă în scopurile Code for Romania, în proiecte precum Task Force Covid-19, din care au rezultat plaforme precum Date la zi, Știri Oficiale și Ce trebuie să fac sau Alex app, un modul ce vine în ajutorul ONG-urilor.
Am discutat deja cu Bogdan Vizureanu despre ce presupun eforturile voluntarilor ING în tehnologia civică, însă i-am întrebat și pe alți câțiva colegi de-ai săi despre acest proces. Cum a fost pentru ei, de ce s-au implicat, ce îi motivează să facă ceva în plus față de fișa postului.
„Proiectul Alex a început în timpul pandemiei, când nu veneam la birou, iar eu eram la începutul drumului în ING. A fost o ocazie bună să îmi cunosc o parte din colegi și să lucrăm într-o atmosferă mai puțin formală.” (Sabin Corneliu Constantinescu)
„A fost o perioadă în care am asimilat mult – atât pe partea de tehnologie – librării și tool-uri pe care nu le aveam și în proiectele de la job, dar și din punct de vedere social.” (Trupcea Andreea)
Fiecare voluntar vine cu un set de cunoștințe unice, care contribuie la oferirea unor soluții digitale complete, ce răspund nevoilor identificate. Mulți atribuie colaborării cu Code for Romania o nouă perspectivă asupra a ceea ce fac, oferindu-le ocazia de a explora, învăța și parcurge procese poate nefamiliare.
“M-am înscris pentru zona de testare, la birou fiind tester am zis să contribui cu ce cunosc mai bine. Cum proiectul era la început de drum am avut ocazia să particip și la ședintele de brainstorming, în care a fost creionată și definitivată ideea, la scrierea cerințelor de dezvoltare. Am trecut de partea cealaltă a baricadei și am făcut parte de business, lucru care m-a ajutat să-i înteleg mai bine pe colegii mei (de la birou), să înțeleg pașii de dezvoltare și să lucrez cu oameni diverși atât din ING, cât și de la Code4Romania. A fost de asemenea un câștig faptul că am folosit tool-uri și aplicații de care nu auzisem până atunci sau cu care un eram familiară.”
”Am avut privilegiul să contribui, ca voluntar din partea ING, la dezvoltarea unei soluții digitale open-source menite să simplifice operațiunile financiare ale organizațiilor non-guvernamentale și să le faciliteze administrarea. Implicarea mea a fost pe partea de product ownership/customer experience, unde am avut ocazia să-mi aplic cunoștințele economice și tehnice pentru a rezolva o problemă reală în comunitate.” (Maria Miruna Trufin)
Parteneriatul dintre ING și Code for Romania a rezultat în colaborarea pentru mai multe soluții digitale, utile în navigarea unor momente dificile din societate. Dacă în pandemie principala nevoie a fost cea de a avea o sursă de informații de încredere privind numărul de cazuri, reglementări și vaccinare, la momentul izbucnirii conflictului din Ucraina, pentru a răspunde nevoii de sprijin umanitar, s-a format War Task Force, iar ING a susținut proiecte precum Un Acoperiș, Dopomoha, Sprijin de Urgență.
Dopomoha – War Taskforce a câștigat trei premii în cadrul Galei Societății Civile 2023: Marele Premiu al Galei Societății Civile, premiul special “Hope away from Home” acordat de UNHCR România și Premiul I la categoria „Proiecte realizate cu implicarea voluntarilor”. A fost de altfel premiat recent la New York, în cadrul unei ceremonii ale celei de-a 78-a Adunări Generale a Organizației Națiunilor Unite, cu premiul Kluz for PeaceTech.
„Cu siguranță, implicarea angajaților ING în misiunea Code for Romania aduce o perspectivă valoroasă, experiență și resurse în proiecte care au un impact pozitiv în societate. Este un parteneriat benefic pentru ambele părți și pentru comunitatea noastră.”(Maria Miruna Trufin).
Proiectul „Work Smart” este suținut de ING Bank România. Să lucrezi la ING înseamnă să ai libertatea de a explora și de a învăța. Ideile tale sunt ascultate și beneficiezi de încrederea și sprijinul echipei pentru a face lucrurile să se întâmple zi de zi.