Dacă jobul îți dă lămâi, fă limonadă! (I) Ce faci când un job devine toxic, rămâi și lupți, sau pleci?
![Dacă jobul îți dă lămâi, fă limonadă! (I) Ce faci când un job devine toxic, rămâi și lupți, sau pleci?](https://revistacariere.ro/wp-content/uploads/2025/02/dreamstime_xs_349050877.jpg)
- Dacă simți că jobul tău devine toxic, îți afectează starea de bine sau stima de sine, ce faci? Rămâi și lupți, sau pleci?
- Cum te asiguri că iei decizia corectă?
- Delia Vîrgă, prof. univ. dr., specialist în psihologia muncii și organizațională are câteva recomandări pentru tine.
Te simți copleșit. Simți că doar ”faci”, nu și că-ți ”trăiești” munca. Simți că te pierzi, în fiecare zi câte puțin, într-un job ce-ți consumă toată motivația și energia. Te privești în oglindă și vezi doar cearcăne și ochi în gol care te-ntreabă: încotro?
Un job toxic îți fură pasiunea
Un job toxic nu doar că îți consumă toate resursele – energie, timp și motivație-, dar are și puterea să-ți contamineze principiile, valorile ori visurile despre muncă și viață. Te face să te îndoiești de propriile abilități, îți erodează încrederea și te lasă cu un gol adânc, atât în privire, cât și în interior.
Într-un mediu toxic, nu mai ești tu. Ești doar un robot, repetând mereu și mereu aceleași acțiuni și sarcini, fără să mai simți vibrația. Iar tu ai ales această profesie din pasiune, pentru că te inspira, pentru că îți oferea posibilitatea să înveți, să crești, să contezi.
Acum, fiecare zi se simte ca o luptă doar pentru a ajunge la sfârșit de săptămână.
Job toxic? Nu ești singur!
- doar 32% dintre angajații din România se declară mulțumiți de jobul actual.
- 49% se declară nemulțumiți și foarte nemulțumiți de jobul lor, în creștere față de 2023 (37%) și 2022 (32%). Este cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani.
- 6 din 10 angajați susțin că satisfacția scăzută la job le afectează negativ viața personală.
Sunt rezultatele ultimului sondaj privind satisfacția la locul de muncă realizat de platforma de recrutare BestJobs.
Pentru majoritatea respondenților, salariul este important, dar nu suficient pentru a da sentimentul de împlinire și siguranță.
Curajul de a face alegeri dificile: Cum transformi un job toxic în limonadă
Există o expresie des folosită, menită să insufle curaj și să inspire o atitudine pozitivă atunci când lucrurile par să scape de sub control: ”Când viața îți dă lămâi, fă limonadă!”.
Dincolo de simplitatea ei, această expresie ascunde, de fapt, o provocare profund personală: cum poți transforma o situație toxică, care te consumă și îți testează limitele, într-o oportunitate.
Este însă și un îndemn de a-ți regăsi puterea interioară și curajul de a face alegeri dificile.
Iar în fața unui job toxic, alegeri dificile nu înseamnă însă doar a te ridica și pleca. Înseamnă și a avea curajul să vezi adevărul din spatele aparențelor și să-ți asumi responsabilitatea de a schimba ceva, chiar dacă asta presupune ieșirea din zona ta de confort.
Când trebuie să-ți fie clar că jobul tău e toxic
Dacă am privi jobul prin prisma unei boli, nu te îmbolnăvești brusc! Orice afecțiune se instalează treptat, îți dă semne din timp, apoi simptome tot mai clare, tot mai greu de ignorat. În fața unei boli, mergi la medic pentru ajutor. Într-un job toxic, care te consumă pe zi ce trece, ce faci?
În ce direcție o iei atunci când simți că nu mai poți rezista?
”În primul rând trebuie să identificăm ce anume e toxic: mediul, șeful, colegii, volumul de muncă sau lipsa perspectivelor”, explică Delia Vîrgă, doctor în psihologie,profesor universitar în cadrul Departamentului de Psihologie al Universității de Vest din Timişoara.
Și asta deoarece, spune ea, mai mulți factori contribuie la toxicitate.
Conducere incompetentă, lipsă de comunicare, cultură competitivă a muncii, micromanagement, așteptări neclare, favoritism, rezistență la schimbare, hărțuirea morală la locul de muncă – sunt doar câțiva dintre ei.
”De asemenea, trebuie să evaluăm durata și persistența aspectelor negative și să luăm în considerare dacă toxicitatea este sistemică sau izolată pentru un anumit individ sau echipă. Uneori, o perioadă stresantă poate trece, dar dacă e constantă, e o problemă majoră”, afirmă psihologul.
Jobul toxic și impactul asupra stimei de sine
Cu peste 20 de ani experiență în psihologia muncii și organizațională, Delia Vîrgă insistă că e foarte important să lămurim toate aceste aspecte. Și asta deoarece, mediul în care lucrăm are un impact enorm asupra stării noastre de bine și stimei noastre de sine: ”Dacă nu suntem atenți, natura toxică a jobului ne poate consuma în sensul că s-ar putea să începem să ne contaminăm cu dispozițiile și comportamentele negative ale celorlalți colegi. În timp, riscăm să ne pierdem identitatea de sine și să devenim un produs al mediului”.
Este nevoie, așadar, să punem limite clare, este categorică Delia Vîrgă, în sensul de a nu accepta sarcini în plus sau sarcini ilegitime, dacă ne afectează starea de bine și sănătatea: ”Ca măsură de protecție generică, trebuie să învățăm să nu lăsam toxicitatea să ne afecteze emoțional și să tratăm totul cu un anumit grad de detașare emoțională și mintală. În acest sens, trebuie să verificăm mereu dacă aspectele care ne stresează pot fi influențate sau nu de noi! Iar asta ne va ajuta să ne ajustăm comportamentul în raport cu acestea”.
Citește și: Delia Vîrgă: Călătoria care urmează vine fără o hartă rutieră și va trebui navigată iterativ
Ce faci când un job devine toxic, rămâi și lupți sau pleci?
În acest context, subliniază Delia Vîrgă, dacă ai convingerea că lucrezi într-un mediu toxic, ai trei opțiuni: să-l accepți, să încerci să-l schimbi sau să pleci.
Totuși, oricît ai fi de frustrat, înainte de a lua o decizie finală, ea recomandă să te gândești bine dacă nu merită mai întâi să încerci o schimbare:
„Identifică exact ce ai vrea să modifici la jobul tău și cât timp ești dispus să aloci pentru această schimbare. Fii sincer cu tine în privința toleranței tale la risc și a factorilor imprevizibili”.
Pe scurt, ai nevoie de un fel de „consiliu de administrație al vieții tale”, o rețea de sprijin formată din prieteni, familie sau mentori, care îți pot oferi o perspectivă obiectivă asupra situației.
Apoi, sugerează ea, evaluează și persoanele din organizație care ți-ar putea fi de ajutor: „Analizează dacă liderii și echipa de Resurse Umane îți pot oferi sprijin sau, dimpotrivă, fac parte din nucleul problemei”.
Dacă și după această evaluare, concluzionezi că situația nu poate fi îmbunătățită, următorul pas este să ai o strategie de ieșire bine gândită, care să îți protejeze atât bunăstarea, cât și parcursul profesional.
Iar aceasta presupune investirea de energie în construirea și implementarea unui plan concret: aplicarea la noi oportunități, actualizarea profilului LinkedIn și urmarea unor cursuri care să îți ofere un avantaj în viitorul job.
NU rata în ediția de mâine partea a doua a dicuției cu Delia Vîrgă:
Dacă jobul îți dă lămâi, fă limonadă! (II) Costul real al leadershipului toxic
![](https://revistacariere.ro/wp-content/uploads/2025/02/delia-virga_v01site-1.jpg)
Delia Vîrgă, Prof. univ. dr.,Director al Departamentamentului de Psihologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara, fost președinte al Asociației de Psihologie Industrială și Organizațională – APIO și membru al Comitetului Director al Colegiului Psihologilor din România. Este membru al Standing Committed of Work and Organizational Psychology al EFPA (2019-prezent).
Foto: ID 349050877 © Supattra Suparit | Dreamstime.com