Dacă jobul îți dă lămâi, fă limonadă! (II) Cum afectează leadershipul toxic performanța echipelor
Se infiltrează treptat. Afectează reputația, inhibă creativitatea și crește stresul la nivel organizațional. Leadershipul toxic schimbă prioritățile, valorile, chiar misiunea unei companii.
Însă, te-ai întrebat vreodată care este costul real al leadershipului toxic asupra sănătății și carierei tale? Care este impactul real al lipsei tale de curaj în fața unui astfel de mediu de lucru?
În ediția de ieri, am scris despre cum un job toxic îți poate epuiza motivația și energia. Delia Vîrgă, prof. univ. dr., psiholog cu expertiză în psihologia muncii și organizațională, ne-a oferit câteva recomandări valoroase, pentru a lua decizia corectă, atunci când este necesar.
Dacă l-ai ratat, îl găsești aici:
Dacă jobul îți dă lămâi, fă limonadă! (I) Ce faci când un job devine toxic, rămâi și lupți sau pleci?
Astăzi, ne concentrăm discuția pe leadershipul toxic și impactul acestuia asupra sănătății și performanțelor profesionale.
Leadershipul toxic. Impactul asupra echipei și culturii organizaționale
Un lider joacă un rol extrem de important în prevenirea sau schimbarea unei culturi toxice la locul de muncă. Acțiunile și comportamentele sale influențează profund mediul organizațional, stabilind tonul pentru modul în care angajații interacționează și se simt.
De aceea, ”merită să rămâi într-o organizație cu caracteristici toxice, dacă aspectele problematice sunt punctuale și liderul are bunăvoință și chiar încearcă să le rezolve sistematic”, explică Delia Vîrgă, doctor în psihologie, profesor universitar în cadrul Departamentului de Psihologie al Universității de Vest din Timişoara.
Cu alte cuvinte, dacă liderul are deschiderea și dorința reală de a soluționa problema, merită să acorzi o șansă. Însă, dacă în organizație nu există bunăvoință și nu vezi eforturi concrete pentru crearea unui mediu de lucru bun, atunci chiar trebuie să pleci.
Impactul real al unui leadership toxic asupra sănătății și carierei tale pe termen lung nu poate fi ignorat.
Autocunoaștere și empatie. Influența liderilor toxici
Așadar, liderul modelează direct cultura locului de muncă, însă, pentru a face acest lucru eficient, atrage atenția Delia Vîrgă, trebuie mai întâi să-și înțeleagă propriile dispoziții emoționale, frici și motivații. Doar așa poate să facă legătura cu modul în care comportamentul lui îi afectează pe cei din subordinea sa:
”Un lider care nu este conștient de sine riscă să proiecteze problemele nerezolvate, neliniștile sau furia asupra angajaților săi, ceea ce poate amplifica toxicitatea în organizație”.
De altfel, apreciază ea, în multe cazuri, impactul leadershipului toxic este amplificat tocmai de incapacitatea liderilor de a gestiona sănătos relațiile profesionale.
Productivitatea și retenția talentelor, un cost real al leadershipului toxic
Însă, un lider nepotrivit nu afectează doar moralul echipei, ci poate contribui la probleme de sănătate mintală și fizică, influențând productivitatea și retenția talentelor. Iar pe pe termen lung, ”efectele pot fi devastatoare, atât pentru individ, cât și pentru organizație”, avertizează Delia Vîrgă.
De aceea, dacă te afli într-un astfel de mediu, este bine să conștientizezi costul real al unui leadership toxic și să iei măsuri înainte ca impactul negativ să devină iremediabil.
”Construirea unui loc de muncă sănătos și productiv necesită un efort colectiv atât din partea liderilor, cât și a angajaților. Împreună putem crea medii de lucru care favorizează creșterea, colaborarea și respectul reciproc. Nu trebuie să uităm că, de multe ori, petrecem mai mult timp la serviciu decât cu familia și prietenii. Dacă permitem, munca poate deveni o mare consumatoare de timp și energie. De aceea, este responsabilitatea noastră principală să ne monitorizăm periodic și să ne asigurăm că ne aflăm într-un mediu sigur, sănătos, în care progresăm și performam cât mai bine”, recomandă psihologul.
Cum influențează leadershipul toxic binele tău mintal
Mediile de lucru toxice pot eroda sănătatea psihologică, iar acest lucru se reflectă adesea în probleme fizice, inclusiv în riscuri mai mari pentru boli de inimă, avertizează Delia Vîrgă.
Studiul din 2023 „Work in America”, realizat de Asociația Psihologilor Americani, susține această idee. Conform lui, angajații care se confruntă cu un mediu de muncă toxic sunt de două ori mai predispuși să raporteze probleme de sănătate mintală.
”Peste 76% dintre respondenții acestui studiu care au raportat un mediu de lucru toxic au spus, de asemenea, că acesta dăunează sănătății lor mintale. Iar când angajaților le este afectată sănătatea mintală, le sunt afectate și productivitatea, satisfacția în muncă și loialitatea față de organizație”, pune punctul pe ”i” psihologul.
Context în care, costul real al leadershipului toxic se reflectă în scăderea moralului angajaților, iar asta conduce la o deteriorare a reputației organizației.
Dar psihologul Delia Vîrgă ține să sublinieze și că, pe măsură ce o organizație devine cunoscută pentru atmosfera sa toxică, numărul de candidați talentați care ar dori să aplice scade considerabil, ceea ce creează o presiune suplimentară asupra celor care rămân captivi într-un astfel de mediu.
Și, în cele din urmă, leadershipul toxic devine principalul factor de uzură pentru angajații care aleg să reziste prea mult timp în acel context.
Citește și: Dincolo de pereții cortină. Diana Vasile, despre pandemia tăcută și arta de a trăi bine într-o lume ne-bună
Renunțarea tăcută. Un alt cost real al leadershipului toxic
Renunțarea tăcută este un fenomen frecvent întâlnit în mediile de lucru toxice, acolo unde angajații aleg să se retragă din punct de vedere emoțional și să-și limiteze contribuțiile.
Practic, în loc să adreseze probleme directe sau să caute soluții, rămân într-un stil de muncă pasiv, făcând doar minimul necesar pentru îndeplinirea cerințelor jobului. Cu timpul însă, acest lucru nu doar că afectează performanța profesională, dar are impact și asupra sănătății mintale și fizice.
Delia Vîrgă trage semnalul de alarmă: atitudinea noastră de abandonare, de acceptare pasivă a unei situații de muncă nocive, nu e o abordare corectă, „renunțarea tăcută” poate duce la creșterea nivelului de stres cronic!
De aceea, spune ea, ”este important să îți protejezi bunăstarea mintală și emoțională. Evită să rămâi într-un astfel de mediu prea mult timp. Decizia asta te condamnă să lucrezi la un nivel mare de stres, ceea ce îți poate afecta sănătatea pe termen lung. Este mai bine să fii direct în privința problemelor pe care le întâmpini și să le semnalezi, apoi să încerci să le schimbi!”.
Dacă acest lucru nu e posibil sau nu reușești să obții rezultate, recomandarea fermă a expertului este să preiei conducerea carierei tale și să găsești un mediu organizațional mai bun, care să-și pună în valoare talentele.
Delia Vîrgă, Prof. univ. dr.,Director al Departamentamentului de Psihologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara, fost președinte al Asociației de Psihologie Industrială și Organizațională – APIO și membru al Comitetului Director al Colegiului Psihologilor din România. Este membru al Standing Committed of Work and Organizational Psychology al EFPA (2019-prezent).
foto articol: ID 264833792 © Andrii Yalanskyi | Dreamstime.com