HR – pentru prima dată în topul celor mai bine plătite skilluri
Foto: Oana BOTOLAN DATKI, Managing Partner Cteam Human Capital
Sursa: Willis Towers Watson General Industry, High Tech and Pharma and Health Sciences 2020 Compensation Surveys Romania
Nu știu despre alții, însă pentru mine acest an a fost unul în care am învățat mai multe decât în timpul școlii. Aș vrea să ridic o statuie multor oameni de HR pentru ce au făcut în acest an lung cât o decadă. Pentru cât de rapid și de elegant au dansat cu noi ordonanțe de la o zi la alta, cu noi bugete micșorate, cu candidați care brusc au alte priorități și multe întrebări și nevoi, cu ajutat leaderi să lege echipe de la distanță, cu ridicat moralul în jurul lor (indiferent de moralul lor personal), cu adus idei noi și utile în organizații și cu ținut aproape cu rețelele lor pentru a fi la curent cu ce se întâmplă în jur.
Mă bucur și la nivel personal că văd, în sfârșit, un post de specialist din HR în topul celor mai bine plătite skilluri din România, și asta exact în anul în care oamenii de HR nu prea au respirat…
Probabil că ați văzut în toate studiile salariale și de piață din acest an că atenția a fost în primul rând pe mutatul înspre munca de acasă (sau de oriunde), pe securitatea fizică a angajaților, pe securitatea emoțională, pe înghețarea sau reducerea angajărilor noi (în prima fază). Pe realinierea plăților de bonusuri sau amânarea creșterilor salariale și comunicarea continuă a deciziilor interne privind pachetele de compensare și modificarea pachetelor de beneficii pentru adaptarea la noile condiții de lucru remote.
Deși semnalele economice sunt îngrijorătoare și companiile sunt foarte atente cu bugetele și costurile, estimările de creșteri salariale pentru anul următor sunt extrem de optimiste. Majoritatea companiilor estimează un buget de creșteri salariale de peste 4,7% (cu procente variate și chiar sensibil mai mari în anumite industrii) – procent care este mai mare decât cel de anul acesta.
Experiența ultimei crize economice și a estimărilor optimiste date peste cap de realitate mă fac însă să fiu circumspectă, să privesc aceste estimări că fiind premature. Aș vrea să ne reauzim în mai 2021 și să recunosc că aceste estimări au fost chiar depășite de realitate, așa că am să aștept până atunci și am să îmi doresc foarte mult să fiu doar pesimistă acum.
Cu privire la lecțiile învățate anul asta, cel mai mult m-au impresionat schimbările pe care leaderii le-au făcut în modul de a interacționa cu echipele lor. Desigur că mă refer la întoarcerea, fie ea și forțată, la baza comunicării dintre oameni, la acele discuții umane și simple de care nu avea nimeni timp sau pe care în sinea lor le considerau pierdere de timp. Discuțiile de la cafeaua de dimineață au revenit chiar și online – sau poate tocmai fiindcă sunt online.
În plus față de ce facem pentru organizațiile în care lucrăm, criza Covid-19 a oferit terenul propice pentru ca fiecare dintre noi să se gândească pe termen lung. Și prin asta mă refer și la situația în care nu vă căutați un job acum sau nu sunteți în situația în care să vă pierdeți jobul din cauza pandemiei. Ce faceți acum poate să aibă un impact major asupra oportunităților de carieră ce vor apărea pentru voi o dată cu terminarea acestei crize.
Cred că această perioada este utilă pentru dezvoltarea relațiilor din rețeaua voastră de contacte. Dar… cu accentul pe oferirea de ajutor din partea voastră! Oamenii din jurul nostru au nevoie să vorbească cu cineva care poate să îi ajute cu o vorba sau cu un sfat, sau cu o recomandare de candidat sau de doctor… sau doar au nevoie să vorbească cu cineva. Pe termen lung, orice gest frumos facem acum, va aduce sigur o răsplată prin relația formată, mai târziu sau când se va ivi ocazia.