Îți cauți Super-Șeful. Știi ce să-l întrebi ca să-l găsești?
Căutând jobul, uităm că trebuie să ne găsim și șeful. Căutând să impresionăm, uităm că trebuie și să fim impresionați. Căutând să fim acceptați, trecem cu vederea ce acceptăm. Căutând apartenența, o confundăm cu integrarea și ajungem să renunțăm la părți din noi înșine în loc să fim noi înșine.
Calitatea Șefului și calitatea culturii organizaționale dau calitatea experienței tale profesionale.
Astfel, în cadrul interviului de angajare caută nu doar să răspunzi la întrebări, ci și să adresezi întrebări. Iar prin aceste întrebări caută să fii impresionat, nu să impresionezi.
CUM ÎȚI GĂSEȘTI UN ȘEF BUN
Când stai de vorbă cu viitorul tău șef, fii atent la calitatea relației dintre voi.
Observă dacă interviul devine o conversație sau dacă este o înșiruire mecanică de întrebări. În funcție de subiectele de discuție și de felul în care stați de vorbă, caută să vezi cum ar arăta colaborarea cu acel om – pentru că acesta este omul cu care va trebui să lucrezi îndeaproape, va trebui să construiți împreună, să găsiți soluții la probleme, să explorați teritorii necunoscute. Observă dacă reușiți să vă faceți înțeleși, dacă vorbiți aceeași limbă, dacă aveți valori similare, dacă aveți aceleași scopuri și priorități. Amintește-ți că o colaborare bună nu se rezumă la o bună înțelegere. O colaborare bună se stabilește atunci când fiecare om reușește să scoată ce-i mai bun în celălalt, pentru ca împreună să obțină cele mai bune rezultate.
Pentru a putea lega o conversație cu posibilul tău șef, caută să afli informații relevante despre acesta înainte de interviu – vezi ce-l preocupă, ce-l interesează, ce-i place, ce-l pasionează. Iar dacă nu prea găsești astfel de informații, întreabă-te ce înseamnă asta.
Desigur, pentru a afla informații despre toate cele de mai sus, trebuie să-i pui întrebări – care să fie inteligente, respectuoase, cordiale. Interviul ar trebui să fie o conversație de cunoaștere și explorare, nu un chestionar de evaluare.
Astfel, nu-i adresa întrebări directe – de altfel, întrebările directe adeseori atrag răspunsuri prestabilite și cosmetizate, nu adevărate. Oamenii nu caută să mintă, dar caută să impresioneze.
Pune-i întrebări care să-l ajute să-și imagineze și să se pună în situația relevantă pentru tine. Vezi cum reacționează și ce-ți răspunde.
De exemplu, în loc să întrebi „Care este stilul dvs. de leadership?”, întreabă-l „Ce înseamnă performanța unui angajat, pentru dvs? Îmi puteți da un exemplu de angajat performant? Pentru ce îl apreciați? sau „Îmi puteți da exemplu de o situație în care un angajat a greșit? Cum s-a remediat problema? sau „Cum voi învăța, prin activitatea pe care o voi desfășura?”.
Formulează întrebări deschise, la care să se poată răspundă mai greu prin Da sau Nu. Răspunsurile elaborate sunt o mai bună oportunitate de cunoaștere reciprocă, pot crea o legătură interumană de calitate și oferă mai mult teren pentru o conversație interesantă și revelatoare.
Adresează întrebări al căror răspuns bun nu este evident. Din nou: oamenii nu caută neapărat să mintă, dar caută să facă o impresie bună.
Cunoaște-te pe tine însuți.
Trebuie să te cunoști pe tine și să înțelegi în ce condiții lucrezi cel mai bine. De exemplu: tu știi dacă ai nevoie de supraveghere sau de mai multă libertate, dacă în acest moment al carierei cauți stabilitate sau mai multe oportunități de dezvoltare, tu știi care este tipul de echilibru pe care-l cauți între viața profesională și cea personală și de cel fel de susținere ai nevoie din partea unui viitor șef, etc.
CUM ÎȚI GĂSEȘTI SUPER-ȘEFUL
Iți amintești de Super-Șefi? Sunt oamenii care dau tonul în domeniul lor de activitate – îl modelează, îl schimbă, îl revitalizează, îl inovează. Sunt cei care generează și regenerează talente, fără încetare – au o capacitate excepțională de a forma și de a crește oameni, sunt „dezvoltatori de talente” și au un bilanț spectaculos. Mulți dintre cei care fac parte din echipa lor ajung, la rândul lor, să exceleze, să fie deschizători de drumuri și formatori de oameni.
Sunt cei care asigură continuitatea și prosperitatea pe termen lung a domeniului lor de activitate și a organizației lor.
Super-Șefii fac lucrurile altfel decât șefii buni. Ei creează oportunități în loc să aștepte oportunități, creează practici potrivite în loc să le urmeze pe cele cunoscute, nu au nevoie să evalueze omul pentru că știu să-l cunoască. Sunt apropiați de oameni. Au mintea deschisă, sunt flexibili, sunt agili, sunt generoși. Sunt pasionați și au o foarte bună intuiție.
În cartea sa, Superbosses, Sidney Finkelstein formulează și câteva întrebări cu ajutorul cărora să-ți poți găsi Super-Șeful, când ai nevoie de el. Iată câteva dintre ele.
Prima întrebare pe care o sugerează autorul este întrebarea care mi s-a conturat și mie în minte, în timp, după multe și interesante căutări.
Aveți o viziune specifică, în activitatea pe care o desfășurați, care vă dă energie și cu care vă energizați echipa?
Așa cum Maya Angelou declara că nu are încredere într-un om care nu râde, eu îl privesc cu reținere pe omul lipsit de pasiune. Fiecare om are o bucurie specifică, pentru a cărei împlinire este dotat cu abilități înnăscute. Bucuria sa este ceea ce îl face să se ridice din pat dimineața, îi aprinde lumina în ochi și îi dă măsura a ceea ce este adevărat și valoros în viață. Fiecare om este însuflețit și energizat de ceva. Dacă își suprimă această bucurie, dacă nu știe sau nu vrea să o caute, dacă neglijează să și-o împlinească, acel om nu va funcționa bine și va crea o realitate disfuncțională în jurul său. Și, mai ales, omul care nu-și trăiește bucuria sa nu va înțelege și nu va respecta bucuria altuia.
În plus, această bucurie și pasiunea cu care este împlinită este ceea ce te ajută să faci lucrurile bine, să găsești calea potrivită, să găsești oamenii potriviți, să creezi o realitate funcțională și sănătoasă care să dureze, să se dezvolte, să evolueze.
Printre foștii dvs. angajați, există oameni care au ajuns să facă performanță în cariera lor? Păstrați legătura cu ei?
Super-Șefii formează talente. Mulți dintre angajații lor ajung să performeze ulterior. Dar tocmai pentru că Super-Șefii sunt mari formatori de talente și sunt apropiați de oameni, încrederea dintre ei se păstrează, iar ei continuă să se sfătuiască, să se inspire reciproc și să dezvolte proiecte împreună.
Câtă afecțiune există între oamenii din echipa dvs., cât de apropiați sunt unii de alții? Care este echilibrul dintre competiție și colaborare, în echipă?
Super-Șeful este un lider conector. El știe că performanța se obține împreună și în unitate, nu separat; prin afecțiune, nu prin frică; prin autenticitate, nu prin secrete. În echipa unui Super-Șef există o atmosferă de colaborare, de camaraderie, de apropiere și de cunoaștere. Oamenii se cunosc între ei, știu ce abilități are fiecare și știu să apeleze unii la alții pentru ce știe fiecare să facă cel mai bine.
Când îi promovați pe angajați, le oferiți posturi care să fie o provocare pentru ei și care să prezinte risc de eșec? Cum gestionați acest risc? Ce se întâmplă dacă se ajunge la eșec?
Super-Șeful este cel care te aruncă în apă și înoată cu tine. Standardele sale pentru tine și pentru munca pe care o faceți împreună sunt foarte înalte și te va ajuta să crezi în capacitatea ta de a le atinge. Pentru asta, va crede în tine el însuși și va munci cot la cot cu tine.
Cum vă puneți la îndoială propriile ipoteze? Cum vă învățați echipa să-și pună la îndoială ipotezele?
Super-Șeful știe că trebuie să înveți mereu, pentru că lumea se schimbă rapid și profund. Știe și să inspire, să susțină și să creeze condiții pentru o cultură a învățării continue în organizația și în echipa sa.
Super-Șeful nu se sperie când nu știe ceva, nu crede că știe totul și nici nu-l interesează asta. Ce îl interesează este să-și pună în aplicare viziunea pe care o urmează cu atâta pasiune. Iar pentru asta caută mereu idei bune și încurajează împărtășirea de informații, gânduri și învățăminte. Astfel, se va bucura să afle mereu informații valoroase și modalități mai bune de a face lucrurile. Omul pasionat are inima și mintea deschise, pentru că dorește să învețe, să înțeleagă și să dezvolte, nu să supună, să controleze și să fixeze.
Așadar, lasă-te condus de propria ta bucurie, urmează-ți pasiunea, ascultă-ți intuiția. Pentru că cine se aseamănă se adună, pentru a construi lumea împreună.