Pierderi economice în creștere: aproape 20% din pagubele cauzate de catastrofe naturale în Europa, în ultimii trei ani
![Pierderi economice în creștere: aproape 20% din pagubele cauzate de catastrofe naturale în Europa, în ultimii trei ani](https://revistacariere.ro/wp-content/uploads/2025/02/dreamstime_s_211422855-700x343.jpg)
Catastrofele naturale și fenomenele meteorologice extreme sunt în creștere la nivel global, iar Europa nu face excepție. În acest context, Uniunea Națională a Societăților de Intermediere și Consultanță în Asigurări (UNSICAR) atrage atenția, printr-un comunicat de presă, asupra unui aspect îngrijorător. Aproape 20% din pierderile economice directe cauzate de NatCat în Europa în ultimii cincizeci de ani au avut loc doar în ultimii trei ani.
Deficit de protecție prin asigurări
România ocupă un loc fruntaș în clasamentul țărilor europene cu cel mai mare deficit de protecție prin asigurări pentru catastrofe naturale. Aceasta se află pe poziția a treia, după Grecia și Italia. Situația de față este explicată printr-o penetrare scăzută a asigurărilor, în special pentru riscurile asociate cutremurelor și inundațiilor. România se află într-o zonă cu risc seismic ridicat și se confruntă frecvent cu inundații severe, însă nivelul de asigurare rămâne insuficient.
Schimbările climatice și impactul asupra Europei
Conform Serviciului European pentru Schimbări Climatice Copernicus, anul 2024 a fost cel mai cald an din ultimii 80 de ani. Temperaturile medii au depășit cu 1,47°C perioada de referință. Această tendință de încălzire globală a adus cu sine fenomene meteorologice extreme, precum valuri de căldură, secete prelungite și ploi torențiale care au cauzat inundații severe în mai multe regiuni europene, inclusiv în România.
Pierderi economice
Potrivit Autorității Europene pentru Asigurări și Pensii Ocupaționale (EIOPA), doar 23% din totalul pierderilor economice cauzate de fenomene meteorologice extreme și de fenomene legate de climă în Europa sunt acoperite prin asigurări. Acest deficit de protecție pune o presiune considerabilă asupra economiilor naționale și a populației. Acest fapt duce la creșterea vulnerabilității financiare a comunităților afectate.
CITEȘTE ȘI: Catastrofe naturale: Locuri periculoase din lume – Revista Cariere
„Anul trecut, Europa s-a confruntat cu valuri de căldură severe, iar catastrofele naturale se produc tot mai frecvent și cu mai multă intensitate. Inundațiile bruște din regiunea Valencia și alte evenimente similare în diverse țări, inclusiv România, subliniază necesitatea unor măsuri mai eficiente de protecție. Dacă nu sunt luate măsuri adecvate, decalajul de protecție se va mări, afectând și mai mult populația și economia”, a declarat Dorel Duță, președintele UNSICAR.
Reducerea decalajului de protecție
Pentru a contracara această tendință alarmantă, EIOPA recomandă actualizarea modului în care sunt evaluate și gestionate riscurile de catastrofe naturale. De asemenea, UNSICAR subliniază rolul brokerilor de asigurări, care acoperă peste 80% din piața de asigurări generale din România. Prin expertiza lor, aceștia pot ajuta la reducerea deficitului de protecție. Aceștia oferă consultanță directă și soluții personalizate pentru asigurarea locuințelor și a bunurilor împotriva dezastrelor naturale.
În contextul în care schimbările climatice continuă să accentueze frecvența și intensitatea catastrofelor naturale, măsurile de prevenție și asigurare devin esențiale pentru protecția economică și socială a României și a întregii Europe.
Foto: ID 211422855 © JuYochi | Dreamstime.com