Provocările unui freelancer în 2021. Cele 3 mari hopuri
Daca te gandesti sa faci pasul catre freelancing, dar ai inca unele dubii sau semne de intrebare, atunci informatiile urmatoare sunt pentru tine. Cu siguranta te atrag ideea de libertate, posibilitatea de a lucra de oriunde si sansa de a dezvolta proiecte atractive si care sa te pasioneze cu adevarat. Totusi, ai unele temeri in privinta sigurantei financiare si a provocarilor carora va trebui sa le faci fata daca pornesti pe cont propriu. Dupa discutii si dezbateri alaturi de freelanceri cu experienta si cu portofolii bogate, vom demonta in acest articol un mit care pe multi ii impiedica sa-si indeplineasca visul de a lucra ca freelancer, acela ca VEI GASI FOARTE GREU CLIENTI!
Identificarea clientilor, chiar si pentru un freelancer aflat la inceput de drum, nu mai este o misiune atat de dificila in 2021. O spun cu subiect si predicat cei mai multi freelanceri. Chiar daca nu ai un portofoliu, nu esti cunoscut si nu ai experienta foarte multa, asta nu te va impiedica sa obtii proiecte. Explicatiile: ai social-media la dispozitie, care s-a transformat intr-o “piata” in care circula cererile si ofertele 24/24 7/7, exista o plaja larga de clienti care cauta sa lucreze cu freelanceri (unii iau in calcul pur si simplu faptul ca este mai ieftin), este loc pentru toata lumea, de la cei mai experimentati la juniori, si ai la dispozitie numeroase platforme cu proiecte pentru freelanceri. Cu alte cuvinte, gasirea clientilor nu este cea mai mare provocare pentru un freelancer in 2021. Altele sunt hopurile pe care va trebui sa le depasesti.
3 provocari in freelancing in 2021
Acum ca am lamurit ideea ca nu va fi imposibil sa gasesti clienti, iti dezvaluim si care sunt provocarile din lumea freelancing-ului in prezent. Ele au existat dintotdeauna, dar pe masura ce aceste activitati se dezvolta, iar online-ul capata din ce in ce mai multa putere si castiga teren, devin mai dificil de gestionat, mai ales pentru un incepator.
1. Gestionarea relatiilor cu partenerii si clientii
Aceasta este cu adevarat o provocare. Odata ce ai inceput o colaborare trebuie sa te astepti si la discutii in contradictoriu, negocieri si pur si simplu “pretentii” din partea clientului. Legal, poti acoperi aceste situatii prin a lucra doar in baza un contract, unde tu stipulezi clar ce prestezi, pentru ce sume, in cat timp, in ce conditii. Va trebui sa te asiguri ca ai discutat de la bun inceput toate variantele si situatiile ( modificari suplimentare, deadline-uri, modalitatea de comunicare etc). Am spus-o si cu alte ocazii si o repetam: daca strategia propusa de tine nu corespunde cu asteptarile clientului sau daca nu vedeti o directie comuna, mai bine nu inchei colaborarea. Dincolo de chestiunile contractuale si de viziune, importanta este si comunicarea. E important sa stapanesti si tehnici sau tactici de negociere, sa comunici eficient si sa inveti sa asculti. Multi renunta la freelancing tocmai din aceste motive. Daca nu esti pregatit sau nu vine natural, vei resimti frustrare si va fi obositor.
Citește continuarea articolului pe RisCo.ro