Romantismul la locul de muncă. Ce să iei în considerare înainte de o poveste de dragoste la birou
Iubirea poate fi uneori dificilă. Dar atunci când vorbim despre o poveste de dragoste la birou, cu siguranță situația devine și mai complicată pentru că această situație implică colegii, șeful și cariera ta.
O treime dintre români se îndrăgostesc la birou, iar 3% chiar au fost surprinşi într-o ipostază compromiţătoare cu unul dintre colegi. Se pare că locul de muncă nu este în totalitate în afara ariei de căutare a unui potenţial partener de viaţă, arată un sondaj realizat de portalul BestJobs pe un eşantion de peste 6.000 de utilizatori.
Chiar dacă ideea de a avea o relaţie romantică cu un coleg de muncă este privită în mod tradiţional ca fiind tabu, 15,66% dintre utilizatorii chestionaţi în cadrul sondajului au avut o relaţie sau chiar s-au căsătorit cu unul dintre colegi. 6.34% au avut o aventură cu un coleg, deşi unul dintre ei era căsătorit sau într-o relaţie de lungă durată, 7% au avut o pasiune secretă pentru unul dintre colegi, iar 3% au avut o relaţie cu un client. Alţi 3% au fost surprinşi într-o ipostază compromiţătoare cu unul dintre colegi, arată rezultatele sondajului.
Recomandarea specialiștilor: nu o face!
Mișcarea #MeToo a dezvăluit prevalența abuzului de putere și a comportamentului sexual necorespunzător la locul de muncă. Acest lucru i-a făcut atât pe angajați, cât și pe angajatori să fie mai precauți cu privire la romantismul la locul de muncă.
De fapt, când vine vorba de o poveste de dragoste la locul de muncă, cei mai mulți experți în întâlniri au clar o singură recomandare: “nu o face!”.
Dar, desigur, oamenii ignoră sfaturile mai tot timpul. Așa că, dacă ți-a picat cu tronc un coleg/ o colegă, este bine să ai măcar un plan despre cum o să navighezi înainte de a te scufunda. Indiferent de fantezia pe care o ai în cap, este esențial să fii atent la potențialele daune aduse locului de muncă, angajatorului, colegilor și interesului tău amoros.
-
Ce spune regulamentul
Mulți angajatori au reguli clare despre relațiile la locul de muncă, așa că este important să afli ce spune manualul angajaților dvs. Angajatorilor le pasă de întâlnirile între colegi nu doar din motive de moralitate la locul de muncă, ci pentru că trebuie să fie atenți la lucruri precum hărțuirea sexuală, discriminarea, represaliile și abuzul de putere.
„Pot exista o varietate de lucruri pe care companiile ar putea să le facă pe plan intern pentru a se proteja, motiv pentru care multe organizații au acum politici anti-dating”, spune sociologul Jess Carbino.
Unii angajatori interzic cu totul întâlnirile între colegi. Alții spun că relațiile trebuie dezvăluite la departamentul de resurse umane. Slujba ta poate depinde de cunoașterea regulilor. Așa că, asigură-te că le cunoști.
-
Gândește-te la cel mai rău scenariu
Gândește-te încă de la început care sunt cele mai rele lucruri care se pot întâmpla dacă dai curs unei idile cu un coleg/o colegă. Acest lucru este important deoarece doar așa vă veți da seama dacă ambele părți vor acceptă riscul și se vor implica în relație.
Ce se întâmplă dacă colegul/colega de care te-ai îndrăgostit și alături de care ai format o vreme un cuplu se desparte de tine și începe să se întâlnească cu altcineva de la birou? Ce se va întâmplă dacă colegii tăi se plâng la resurse umane că relația voastră le afectează capacitatea de a lucra? Ce se va întâmplă dacă unul trebuie să părăsească locul de muncă?
„Dacă un rezultat potențial este că ți-ai putea pierde locul de muncă și ți-ai putea pierde visul, trebuie să te întrebi dacă această relație chiar merită”, spune Damona Hoffman, antrenor de întâlniri din Los Angeles.O relație la birou nu te va afecta doar pe tine și colegul/colega de care te-ai îndrăgostit. Va implica pe toți cei din jurul vostru și pe angajatorul dvs. Așa că înțelegerea a ceea ce se poate întâmpla este esențială.
-
Asigură-te că spui „nu”.
Mișcarea #MeToo a expus o serie de abuzuri la locul de muncă. Ca răspuns, multe locuri de muncă au implementat noi reguli. Deci, dacă ai de gând să chemi la o întâlnire pe cineva de la serviciu, fii atent la dinamica potențială a puterii și la formele subtile de presiune.
„Există posibilitatea ca în cele din urmă să fii nevoit să discuti sau să aperi această relație cu o terță parte, poate HR-ul”, spune Mirande Valbrune, un avocat de locuri de muncă din Miami, care a scris o carte despre hărțuirea sexuală.
Dacă vrei să inviți pe cineva să iasă cu tine la o cafea, subliniază-i faptul că nu înceri să pui presiune și asigură-te că persoana respectivă nu va simți că ar fi ciudat să spună nu. Și fă această invitație, o singură data. Amintește-ți: orice altceva decât un „da” clar este un „nu”. Nu există zonă gri.
-
Dacă lucrurile nu merg, fii profesionist.
De fapt, profesionalismul este necesar în toate etapele. Dar este deosebit de important să ne amintim că după despărțire trebuie să dăm dovadă din plin de el și să nu începem să ne comportăm copilărește.
Nu vrei să hărțuiești, să discriminezi sau să ripostezi. “Acest lucru presupune că nu ar trebui nici să-ți cauți și nici să-l eviți pe fostul tău. Cu siguranță, nu este o situație ușor de manageriat. De aceea, majoritatea specialiștilor vă și sfătuiesc să nu dați cursul relațiilor la birou. Pentru că vă pot aduce în situația de a sferi, dar și de a pierde jobul”, spune psihologul Mihaela Niță. De asemenea, reține că drama ta nu ar trebui să-i afecteze niciodată pe alții la locul de muncă.
Hoffman, antrenorul de întâlniri, sugerează că perspectiva poate ajuta: „Trebuie să faci un pas înapoi, să vezi imaginea de ansamblu și să vezi încotro te îndrepți la acea companie și cum îți poți reorienta energia către ceva mai constructiv decât să te gândești la cineva la locul de muncă”.
Așa că, este recomandat să te reîntorci la nivelul de implicare pe care l-ai avut cu fostul tău înainte de relație. Păstrează-te concentrat pe muncă și nu lăsa resentimentele, tristețea sau furia să se strecoare în comunicările de la locul de muncă. Dacă acest lucru nu este posibil, cereți un transfer sau o schimbare în program. Și dacă asta încă nu vă rezolvă problema, poate că este timpul să mergi pe un nou drum în care să nu-ți întâlnești fostul în fiecare zi, scriu cei de la npr.org.
Foto: inc.com