Soluții digitale construite prin voluntariat
Voluntariatul oferă experiență fiecărei persoane, tocmai prin prisma posibilității de a pune în practică cunoștințele și ideile sale. Despre digital se vorbește din ce în ce mai mult. Și este bine că există oameni pasionați de digital care, în timpul liber, vor să ajute la dezvoltarea diferitelor aplicații sau proiecte.
Am stat de vorbă cu Bogdan Vizureanu, Co-fondator Code for Romania și Chapter Lead în cadrul ING. El ne-a oferit informații despre evoluția Code for Romania, dar mai ales despre ce presupune să lucrezi cu voluntari-colegi din bancă pentru crearea unor tool-uri digitale precum Alex app. Faptul că Bogdan a devenit angajat al băncii ce urma să fie partener Code for Romania a fost o pură coincidență fericită. Și o considerăm fericită pentru că astfel el a putut facilita eforturile voluntarilor ING în soluțiile propuse de Code for Romania.
Code for Romania, unde ING România este partener strategic de 3 ani de zile pentru programele Civil Labs și Tech for Social Good, crește o comunitate de peste 2700 voluntari care creează instrumente digitale open source pentru rezolvarea problemelor sociale și de mediu prin tehnologie. Misiunea lor este să inoveze prin date deschise, transparență și tehnologie civică. Altfel spus, Code for Romania proiectează, construiește și administrează ecosistemul de schimbare socială prin tehnologie al României.
Cum a început colaborarea ta cu Code for Romania?
Am fost implicat în Code for Romania chiar de la începutul proiectului. Președintele Code for Romania, Bogdan Ivănel, este fostul meu coleg de liceu. Anii 2015-2016 fuseseră destul de grei pentru foarte mulți dintre noi pentru că ne afectase puternic evenimentul de la Colectiv. Era efervescența societății civile – pe mulți ne măcina ideea că nu o să se schimbe lucrurile dacă nu ne implicăm direct să schimbăm ceva. Mai ales dacă avem niște lucruri în minte, niște abilități de oferit, niște idei de pus în practică. Și dorințele noastre au rezonat foarte tare cu ideea lui Bogdan. În acel punct m-am decis să mă alătur și eu inițiativei. Nu aveam un plan pe zeci de ani sau astfel de strategii de lungă durată, ci erau niște probleme de rezolvat pe moment. Am simțit că era nevoie de noi să deblocăm niște situații. Rememorând, cred că primul proiect care mi-a și rămas în suflet ca impact și colaborare a fost “Monitorizarea Vot”.
Era agitația cauzată de nedreptățile raportate la urnele de vot.
Exact. Acest proiect a presupus un tool pentru voluntarii care merg în secțiile de votare. Practic, ei observau alegerile și reclamau sau evaluau corectitudinea de pe teren: normele, standardele, trăgeau semnalul asupra lucrurilor cu risc. Am colaborat cu multe alte ONG-uri care făceau deja acest lucru, inclusiv cu Funky Citizens. S-a simțit foarte tare impactul soluției noastre pentru că anterior ei făceau totul manual. Adică, informațiile erau colectate pe hârtie și le era extraordinar de greu să le centralizeze și să acționeze. Treceau și luni de zile până când se trăgeau anumite concluzii sau până se luau măsuri, iar noi am venit cu o soluție simplă de colectare a informațiilor și vizualizare de către ei în Back Office în timp real. Prin urmare, am salvat timp prețios care a condus la luarea unor decizii mai corecte. În plus, în loc să fie publicate după câteva luni și cu riscul de a nu fi foarte exacte, rapoartele erau disponibile în orice moment. A fost un sentiment foarte satisfăcător pentru toată lumea implicată atunci. În plus, pentru mine a fost extraordinar de frumos și faptul că toți ne doream același lucru, toți voluntarii care activam acolo duceam aceeași luptă. Nu ne obliga nimeni să facem nimic, ci aveam același spirit civic viu. Pur și simplu, era o atmosferă de echipă care trage pentru un țel comun.
Cu ING Bank când ai început colaborarea?
În ING am ajuns destul de târziu față de activitatea pe care am început să o desfășor în Code for Romania. Undeva prin anul 2018 parcă, sper că-mi aduc bine aminte. Fără nicio legătură cu Code for Romania, am venit în echipa ING pentru o poziție în departamentul care dezvoltă aplicații. Între timp, Code for Romania a dezvoltat și o colaborare cu ING, care s-a dovedit a fi un parteneriat, nu doar o relație de sponsorship. Acest lucru a putut fi posibil pentru că valorile erau cumva aceleași, oamenii făceau lucruri din pasiune și din dorința de a face un bine, de a rezolva anumite probleme reale, nu doar de a bifa niște checkpointuri. Deși nu am fost deloc implicat în zona aceasta de parteneriat, în momentul în care am aflat că s-a concretizat colaborarea a fost o mega bucurie pentru mine.
Și în punctul acela s-a născut ideea ca tu să intermediezi și să coordonezi voluntari ING în implementarea unor soluții Code for Romania?
Exact, am discutat cu Alexandra Maier (Manager de Sustenabilitate la ING Bank) și ideea a venit natural.
La ce lucrați activ acum?
Proiectul actual cel mai activ, care implică și voluntari din ING, este Alex app, o soluție de budget management dezvoltată pentru ONG-uri. Ideea proiectului a plecat din research-ul Civil Labs, un program Code for Romania care se ocupă cu identificarea problemelelor și soluțiilor pentru diverse situații prin care trece societatea. Este, practic, un research pe care cumva statul îl ignoră sau la care nu a ajuns încă. Se mapează anumite probleme sociale stringente, ca apoi să se găsească modalități de soluționare. Și una dintre problemele identificate de Civil Labs a fost lipsa skill-urilor financiare în ONG-uri. De multe ori, oamenii din ONG-uri au idei, probleme de rezolvat, iar skill-urile lor sunt utilizate prioritar pentru rezolvarea problemelor respective. Așadar, nu sunt neapărat pricepuți la financiare. Alex app vine cu o soluție aici. Aplicația aceasta chiar va salva foarte foarte multă energie și timp, astfel încât oamenii din ONG-uri să se concentreze cât de mult pot pe lucrurile pe care știu cu adevărat să le facă. Luăm greutatea aceasta de pe umerii celor din ONG-uri ca să le dăm timpul să facă ceea ce știu ei mai bine. Eficientizăm resursele.
De cât timp lucrați la Alex app?
Toată inițiativa a pornit un pic înainte de conflictul din Ucraina – analiza și partea de research au fost făcute atunci. În schimb, având în vedere contextul social, s-a pus pauză proiectului și am reușit să reluăm activitatea de curând, de câteva luni. Am reînceput familiarizarea cu funcționalitățile și cu nevoile. Aș preciza că soluția va fi dezvoltată de voluntari ING, nu de mine – eu sunt doar un intermediar și pe alocuri mai ajut cu sfaturi.
Ai reușit cumva să ai o mini echipă constantă sau care este dinamica?
Există câțiva colegi care au avut și disponibilitate și au reușit să participe la întâlnirile noastre constant și să fie la curent cu lucrurile care se întâmplă. Avem, bineînțeles, ca în orice mediu care este bazat pe voluntariat, un flux destul de mare, o variație foarte mare de oameni: un flux de persoane care vin, se implică puțin, după care își dau seama că nu mai au neapărat capacitatea sau disponibilitatea să o facă și tot așa. Sunt, însă, 3 membri foarte activi și constant prezenți, care asigură continuitate, iar restul fluctuează în funcție de program și faza de dezvoltare a produsului.
Când credeți că veți fi gata cu aplicația?
Noi sperăm că anul acesta, mai ales că vine toamna și tendința este cea de stabilitate în anotimpul mai rece. Dar, să vedem dacă ne ies planurile. Nu este un proiect simplu. Avem nevoie și de coding, și de coordonare, de project management și product ownership. Deși sunt episoade dificile și blocante, miza ne face să continuăm și să găsim mereu noi căi.
Alex app este primul proiect în care Code for Romania a lucrat cu voluntari ING?
Nu, am avut și alți colegi implicați în task force-uri, mai ales în task force-ul de Covid și Ucraina. Cumva, în momentele de criză, Code for Romania asta face: caută soluții rapide care să ajute la ameliorarea stărilor.
În pandemie, a fost un task force care s-a ocupat de facilitarea accesului la date din surse oficiale cu privire la evoluția cazurilor de COVID-19 și a programului de vaccinare în România. Site-ul dedicat, Date la zi, a venit în sprijinul publicului prin accesibilizarea datelor puse într-o formă grafică ușor de parcurs. Au fost destul de grele interacțiunile cu autoritățile statului în plină criză, însă în cele din urmă proiectul a reușit. Acolo am avut colegi care au sărit și au ajutat foarte mult în momentele respective pe diferite proiecte. A fost tare binevenit sprijinul lor.
Reușești și în prezent să activezi în Code for Romania ca membru fondator?
Nu prea, sincer. Cumva, în primă fază, când m-am angajat în ING, reușeam să mai țin legătura, însă pe parcurs implicarea mea s-a tot diminuat. Nu îmi mai ajunge timpul, însă încerc să mă mai implic pe niște întrebări punctuale de overview, de arhitectură.
Care este soluția gândită de Code for Romania de care te simți cel mai atașat?
Tot proiectul privind monitorizarea votului îmi vine cel mai puternic în minte. Apoi, ar mai fi “Redirecționează.ro” – soluția care ajută la redirecționarea 3,5% din impozitul pe venit către ONG-ul în care crezi. Platforma Redirecționează a și crescut foarte tare de la an la an. Probabil aș putea să mai descriu și alte soluții care sunt super utile și îmi sunt dragi, dar la primul primul filtru, fără filtru, de fapt, la ele două m-aș gândi.
Proiectul „Work Smart” este suținut de ING Bank România. Să lucrezi la ING înseamnă să ai libertatea de a explora și de a învăța. Ideile tale sunt ascultate și beneficiezi de încrederea și sprijinul echipei pentru a face lucrurile să se întâmple zi de zi.