Soluțiile românești la provocările Covid-19 care primesc suport financiar și mentorat în Future Makers
101 idei din 15 orașe din România au aplicat în competiția Future Makers – Soluții COVID-19, a Social Innovation Solutions și Coca-Cola în România și juriul a ales pe aceia care vor primi sprijin financiar, mentorat și acces la rețele de experți care să poată ajuta dezvoltarea lor rapidă.
Câștigătorul premiului de 10.000 de euro și susținere în implementare este platforma VecinulTau.ro, care conectează voluntarii din proximitate cu persoane care au nevoie de ajutor pentru a face cumpărăturile de alimente, de medicamente sau cu plimbarea animalului de companie. Cei care au nevoie, sau rudele acestora, introduc domiciliul persoanei, iar site-ul va genera voluntarii înscriși pe platformă, pe o rază de 1 km și datele lor de contact. Livrarea, plata și listele de cumpărături sunt stabilite între ei, iar site-ul va oferi recomandări clare și vizibile de bune practici în termen de livrare și de securitate sanitară. Modelul a fost deja validat cu câteva sute de voluntari, înscrierea și utilizarea platformei sunt complet gratuite, și premiul îi va ajuta să se extindă rapid, să includă mai multe modalități de ajutor și să rămână o formă activă de vecinătate și după criză.
”Am fost impresionați de viteza cu care comunitățile s-au mobilizat, multe dintre ideile primite ajută deja, pornite cu resurse zero, sau investiții ale voluntarilor. Donare de sânge, sprijin virtual pentru gravide, acompaniere pentru copii cu cancer și multe idei care revitalizează ideea de vecinătate. Peste 10.000 de oameni au participat la pitchurile online, și zeci ne-au scris că vor să contribuie.” Ciprian Stănescu, Social Innovation Solutions
Pentru că mult mai multe idei au nevoie de sprijin, organizatorii au decis extinderea fondului de premiere cu resurse pentru realizarea unui prototip functional și susținere din partea experților Social Innovation Solutions pentru alte două soluții:
– Air Up Ventilator – inițiativă locală, din Cluj-Napoca, care dezvoltă un ventilator mecanic open-source, ușor de construit, care să poată fi folosit în situații de urgență pentru. Echipa este formată din studenți la inginerie aerospațială, ingineri, medici și alți profesioniști din domeniul sănătății pentru a colabora la dezvoltarea acestui ventilator. În prezent se lucrează la prototipul numarul 5, ventilatorul fiind momentan controlat printr-o aplicație pe telefon, fiind conectat la o rețea WiFi, permițând controlul de la distanță. Echipa SIS îi va conecta cu alte echipe din țară care lucrează în paralel la brevete pentru ventilatoare, pentru un rezultat accelerat.
– Smart Disinfection System, din Craiova, reprezintă dezvoltarea și producția unei porți-tunel care ajută la dezinfectarea automatizată a persoanelor și a echipamentelor, prin intermediul unor module printate 3D. Această soluție se adresează persoanelor juridice, instituțiilor publice cu intrări în zone de acces unde este necesară păstrarea unui mediu steril.
”Nu suntem medici, nici cercetători să putem inventa un nou vaccin. Ne-am uitat însă la ce putem face și World Health Organisation a identificat mobilizarea comunității ca unul din factorii vitali în depășirea pandemiei. Aici putem ajuta. Investim în soluții care să ne permită adaptarea rapidă la această lume nouă, conectarea imediată a resurselor cu locurile unde e cea mai mare nevoie de ele, identificarea celor care au nevoie de ajutor și adaptarea modului în care muncim, învățăm și trăim.” Ciprian Stănescu, Social Innovation Solutions.
În cadrul ediției 3 a Future Makers, Social Innovation Solutions alături de Coca-Cola în România au decis să ofere sprijin financiar și de know-how pentru soluții de inovare socială în contextul Coronavirus, soluții care să vină în sprijinul comunităților prin facilitarea accesului de la distanță la muncă, sănătate, educație, cultură, bunuri și servicii, îmbunătățirea relației cu autoritățile, protejarea celor afectați sau informarea corectă despre Coronavirus. Inițiativa s-a desfășurat în cadrul Future Makers Soluții Coronavirus, parte a programului Future Makers destinat tinerilor antreprenori cu inițiative și soluții pentru viitor.
Future Makers Soluții Coronavirus a fost conceput ca o secțiune adiacentă programului Future Makers, fiind adresată tinerilor între 18 și 29 de ani sau echipelor care au cel puțin 50% din echipă persoane din această categorie de vârstă.