Suntem codașii Europei la învățare continuă și asta trebuie să se schimbe urgent
Suntem codașii Europei la învățare continuă: doar 0,9% dintre românii cu vârste cuprinse între 24 și 64 de ani își extind aria de cunoștințe prin cursuri, traininguri și alte activități, astfel că ne aflăm pe ultimul loc în UE la acest capitol.
Statistica Eurostat se referă atât la educația formală, cât și la cea informală (inclusiv activități culturale și sportive), datele fiind aferente ultimelor patru săptămâni din 2018.
Observăm o înrăutățire a situației față de aceeași perioadă din 2013, când 2% dintre adulții români erau preocupați de învățare continuă.
În 2018, media la nivelul UE era de 11%. La extreme se afla România (0,9%) și Slovacia (6%), respectiv Suedia (29,2%) și Finlanda (28,5%).
La noi nu există diferențe semnificative între bărbați și femei (1%, respectiv 0,9%) la acest capitol, așa cum e în Danemarca, de exemplu (19,2% – bărbați, 27,8% – femei).
Învățarea continuă are beneficii nemărginite pe toate planurile
Învățarea continuă reprezintă una dintre competențele obligatorii pentru piața muncii a viitorului.
Motivul? Lumea se schimbă atât de repede încât, exagerând puțin, ceea ce ieri părea inovația momentului, mâine este depășit. Aşa susţine Dan Berteanu, Managing Partner, Equatorial: „Produsele pot fi copiate foarte uşor. Astăzi, chiar şi protecţia oferită de o inovaţie este valabilă doar câţiva ani, din ce în ce mai puţini (este unul dintre motivele declinului marilor companii farmaceutice care nu au reuşit să se adapteze şi continuă să aplice blockbusterul ca principal model de business). Serviciile pot fi copiate şi mai uşor. Chiar şi procesele pot fi copiate. În afară de învățare continuă și experimentare, nu prea mai avem multe opțiuni sustenabile de diferențiere”!
Ideea este că fără învățare continuă nu poți avansa profesional și nu poți primi responsabilități de lider.
„Astăzi, învățarea continuă capătă importanță și o nuanțare mai puternică, deoarece viteza de dezvoltare a tehnologiilor, nevoia de a integra aceste tehnologii și noi metode de lucru în viața noastră curentă au crescut, schimbul de informații este mult mai rapid, deci nevoia de învățare continuă este evidentă și de necontestat”, explică Madi Rădulescu, Managing Partner al companiei MMM Consulting.
Ea ne sugerează și câteva practici simple, general valabile, pentru învățare continuă. Acestea sunt:
- Întreabă atunci când nu înțelegi ceva;
- Cere feedback sau un sfat de la cei mai experimentați ca tine;
- Observă ce fac cei mai experimentați ca tine și încearcă să preiei bune practici;
- Fii curios, citește, caută pe internet;
- Înțelege-ți punctele tari, la ce ești bun, ce știi să faci bine și vezi unde ai putea face un salt;
- Stabilește-ți obiective de învățare legate de viața ta personală, de stilul tău de viață, sport, cultură generală;
- Pune-ți în aplicare propriile lecții;
- Încearcă să faci lucrurile altfel.
„Poate fi atât de simplu. Astăzi, învățarea continuă este mai degrabă o mentalitate. O mentalitate de creștere, de a rămâne agil, de a te adapta unor situații care evoluează foarte rapid și pe care, poate, nu le înțelegi”, mai punctează Madi Rădulescu.
Citește și: Abilitățile de care avem nevoie pentru a răzbi pe piața muncii a viitorului