Zece motive să nu mai munceşti aşa mult
Am citit şi văzut ştiri care încep cu „Un tânăr de 21 de ani, stagiar la o bancă din Londra, a murit după ce a muncit trei nopţi la rând”. Sau „angajatul unui celebru afacerist ieşean a murit de prea multă muncă. I s-a făcut rău lângă maşina de cusut…” Evenimente de acest gen se întâmplă des, mai ales în ţările din Asia, cele mai multe în curs de dezvoltare, unde oamenii muncesc ca la începutul epocii industriale, pe salarii de nimic. Dar se întâmplă şi în România să se muncească aiuritor de mult, printre muncitori sau corporatişti, mai ales.
Însă omul nu este programat să muncească atât de mult. De fapt, omul munceşte de la apariţia agriculturii şi a proprietăţii private. Până atunci, adică 90% din întreaga perioadă a existenţei noastre, am cules şi am vânat. Iar în agricultură se munceşte în funcţie de sezon. Practic, ritmul de lucru pe care îl avem astăzi datează de ceva mai mult de un secol. În orice caz, siteul inc.com a selectat zece motive pentru care nu ar trebui să munceşti atât de mult, iar noi le redăm după cum urmează.
Cantitatea ucide calitatea
Vrei să fii bun în ceea ce faci. Chiar foarte bun. Însă calitatea muncii tale scade odată cu creşterea numărului de ore de la birou. Sau din fabrică. Încearcă să tai de pe listă toate sarcinile care nu sunt neapărat necesare în acel moment.
Somnul e important
Dacă vrem să fim productivi, creativi, inspiraţi şi, în sfârşit, dacă vrem să avem o viaţă mai bună, atunci ar trebui să dormim mai mult. Arianna Huffington, care pe vremuri muncea până la epuizare, este acum o avocată foarte vocală a somnului. Ea chiar a povestit, într-o prezentare de la TED în 2011, ce i-a răspuns unui tânăr cu care s-a întâlnit la masă. Acesta îi spusese că a dormit numai patru ore în acea noapte, iar ea i-a replicat că dacă ar fi dormit cinci, întâlnirea ar fi fost mai interesantă.
Nu vei fi eficient în cele mai importante momente
Dacă eşti permanent obosit, atunci nivelul tău de creativitate nu e la capacitate maximă. Probabil că în şedinţe sau în întâlnirile importante, nu vei reuşi să-şi demonstrezi adevărata valoare. Mai mult decât atât, le vei irosi şi lor timpul.
Eşti permanent iritat
Având mereu senzaţia de oboseală şi sentimentul că nu ai terminat totul, vei avea o dispoziţie care nu va fi benefică nici pentru tine, nici pentru colegii tăi. Dacă eşti angajat, atunci îţi vei pune în pericol cariera. Dacă eşti antreprenor, atunci îţi vei pune în pericol afacerea.
Părerile tale vor avea de suferit
Din nou lipsa somnului. Deciziile pe care le iei când dormi puţin s-ar putea să nu fie cele mai bune. Dacă eşti lider, atunci deciziile tale afectează multă lume şi chiar business-ul.
Eşti un exemplu negativ
Dacă munceşti prea mult, s-ar putea să fii un exemplu pentru alţi colegi sau subordonaţi, mai ales pentru cei mai ambiţioşi. Dacă vrei să beneficiezi de judecata şi creativitatea lor, ar fi bine să nu fii un astfel de exemplu.
Mereu va fi mai mult de lucru
Dacă ai propriul business, mereu va fi un nou proiect de care să te apuci, mereu va fi un client pe care vrei să-l convingi sau o nouă tehnologie pe care vrei să o încerci. Dacă munceşti pentru altcineva, cu cât vei face mai multe, cu atât vei primi mai mult de lucru. Ceea ce poate fi un lucru bun, însă numai dacă le poţi face foarte bine.
Nu îţi pune în pericol relaţia
Dacă munceşti foarte mult, atunci sigur nu mai ai timp şi pentru cei de acasă. Situaţia asta poate dura o perioadă, dar nu la nesfârşit. Dacă vrei să ai o relaţie sănătoasă cu partenerul de viaţă şi cu copiii, atunci încearcă să anulezi întâlnirea aia care oricum mai poate aştepta.
Îţi pui viaţa în pericol
Probabil că Mita Dira nu a ştiut că îşi riscă viaţa atunci când a muncit 30 de ore. Dar nu e vorba doar de munca continuă pentru un număr de ore foarte mare, ci e vorba şi de săritul cu regularitate peste mesele zilei, peste exerciţiile fizice şi, evident, peste orele de somn. Până la urmă, nu merită să-ţi scurtezi viaţa din cauza orelor suplimentare.
Cea mai mare parte din munca ta e mai puţin importantă decât crezi
Îmaginează-ţi că suntem în 2024. Cât de importantă este pentru tine munca pe care o faci acum? Te ajută să-ţi urmăreşti visul sau doar îţi plateşte chiria şi rata la bancă? Dacă încerci să-ţi atingi un vis, atunci poate merită, dacă nu, poate că e timpul să renunţi şi să te odihneşti puţin.