Alexandru Oprescu, Global Safety Textiles: “Succesul este dependent în totalitate de o reciprocitate pozitivă între organizație și echipă”
Alexandru Oprescu, general manager al Global Safety Textiles, este unul dintre liderii invitați să răspundă în prima ediție a catalogului ”100 de lideri care inspiră”.
“Succesul este dependent în totalitate de o reciprocitate pozitivă între organizație și echipă. Integritatea și etica, buna comunicare a așteptărilor, transparența drumului la care ne angajăm, empatia, puterea de decizie în momente critice, delegarea și recunoașterea meritelor sunt componentele care stau la baza succesului sustenabil”, a spus Alexandru Oprescu, în interviul acordat în ”100 de lideri care inspiră” – Revista CARIERE.
Ce ne-a povestit Alexandru Oprescu
▶ Consider că sunt câteva etape determinante și complementare în viața mea, printre care: mediul familial ce mi-a indus stabilitate emoțională, susținere și m-a învățat valorile fundamentale legate de respect, onestitate, responsabilitate, dar și înțelegerea și integrarea în comunitate. Școala prin toate etapele ei până la terminarea studiilor universitare mi-a deschis orizontul gândirii logice și analitice, mi-a dat încredere și a fost zona în care am făcut primii pași ai lucrului în echipă, dar și disciplina proiectelor bine făcute. Cariera profesională, în care prin echipele cu care am avut șansa să lucrez am dezvoltat zona de management, partea decizională, empatia și inteligența emoțională; am învățat „din mers” și să aduc un bun echilibru între viața personală și cea profesională.
▶ Am activat de la începutul carierei și până astăzi în companii de producție, ultimii 20 de ani în industria auto, care așa cum știți are reguli speciale legate de producție și livrări aflate sub comanda unui management al calității extrem de riguros. Într-un mediu de fabricație intens te poți confrunta cu situații foarte dificile legate de funcționare, dar n-aș menționa doar exemplele tehnice. Situațiile critice au fost și în zone legate de scădere a moralului echipei, conflicte, lipsa comunicării în medii multiculturale sau, mai grav, scăderea încrederii în viitorul companiei.
▶ Soluțiile au fost diferite de fiecare dată, mai mult sau mai puțin convenționale, dar am preferat ca bază transparența și deschiderea la idei noi ce nu prezentau neapărat o garanție de succes, dar la care procesul de aplicare în sine a fost întotdeauna bine observat, astfel încât expunerea la riscuri să fie sub control; în cele din urmă nonconformismul nu înseamnă să faci invers sau doar diferit, ci ține de deschiderea la îmbunătățiri, idei noi și înfruntarea adevărului.
▶ Am terminat studiile universitare la 3 ani după Revoluție și am trăit cu intensitate acea perioadă plină de frământări din societate, de balansări continue între modelul socio-economic anterior și dorința schimbării spre un model diferit, care a devenit din ce în ce mai vizibil în timp al statelor dezvoltate care au funcționat mereu într-o economie concurențială, având la bază libertatea de exprimare. Mi-am dorit foarte tare să ajungem acolo, convins fiind că în România există suficiente resurse de calitate, cu orientare pozitivă, care să ne ajute să parcurgem cu bine acest drum. Mi-am dorit și am avut șansa să conduc companii locale, dar și multinaționale și să încerc să-mi aduc aportul local, zonal la succesul general, printr-un management cu și pentru oameni. Raportat la ce îmi doream când am terminat școala, cred că mai am și mai avem lucruri de realizat și consider de asemenea cu tărie faptul că nu va exista din acest punct de vedere niciodată un moment terminus, ci doar un continuu efort pentru creștere calitativă și adaptare la noile realități.
▶ Pentru că timpul este cel mai prețios activ pe care îl deținem și care nu poate fi recuperat, îmi doresc să petrec mai mult timp alături de familie. Fiecare moment în familie este special, de aceea trebuie să te bucuri la maxim de acestea la timpul lor, întreținând în mod constant echilibrul dintre viața personală și cea profesională.
Cine este Alexandru Oprescu
• A absolvit în 1992 Facultatea de Electronică și Telecomunicații din cadrul Institutului Politehnic din București.
• Parcursul său profesional a început în domeniul telecomunicațiilor la Worth-Triumph Adler, urmat de o perioadă de 8 ani ca director general la Arax, în industria alimentară.
• În 2005, a intrat în industria auto la Johnson Controls International, unde a ocupat funcții de conducere pe platformele din Mioveni, Craiova, Sunderland și Liverpool, fiind responsabil de producția de scaune auto pentru mărci importante precum Dacia, Ford, Nissan și JLR.
• În 2015, a preluat funcția de Director General al TRW la Roman, unde s-a ocupat cu producția de airbaguri, iar în 2017 a devenit Director General la Uzina Mecanica și Șasiuri Dacia Mioveni, coordonând producția de motoare, cutii de viteză, turnătorii de aluminiu și șasiuri auto.
• Din 2019, este Director General al GST România, companie specializată în producția de airbaguri.
Compania: GLOBAL SAFETY TEXTILES
• Global Safety Textiles (GST) este un lider global în producția și furnizarea de airbaguri și materiale pentru airbaguri, deservind majoritatea producătorilor de mașini din întreaga lume.
• Parte a grupului sud coreean Hyosung, GST se remarcă printr-o echipă de peste 5000 de angajați, având facilități de producție în Europa, America de Nord și Asia, care asigură succesul companiei într-o industrie extrem de competitivă și cu cerințe de siguranță deosebit de ridicate.
• GST România, situată în Sighișoara/Albești Mureș, este una dintre locațiile cheie ale grupului, având o echipă de peste 1000 de angajați.
• Compania produce și furnizează airbaguri și materiale pentru airbaguri atât în România, cât și în Europa, America de Nord, Asia și Africa, deservind mai mult de 50 de clienți internaționali.
Acest articol este preluat din ediția print a catalogului 100 de Lideri care Inspiră 2024, realizat de Revista CARIERE.
Conținutul editorial este susținut de BCR.