Mihai Stanca, Patronatul Antreprenorilor Contabili din România: “Succesul nu constă doar în obiective atinse, ci în progresul oamenilor pe care îi ghidezi”
Mihai Stanca, vicepreședinte al Patronatului Antreprenorilor Contabili din România, este unul dintre liderii invitați să răspundă în prima ediție a catalogului ”100 de lideri care inspiră”.
“Ce mă diferențiază este capacitatea de a observa rapid potențialul fiecărui om și de a crea un mediu unde acesta poate fi cultivat. Cred cu tărie că succesul nu constă doar în obiective atinse, ci în progresul oamenilor pe care îi ghidezi”, a spus Mihai Stanca, în interviul acordat în ”100 de lideri care inspiră” – Revista CARIERE.
Ce ne-a povestit Mihai Stanca
▶ Ca lider, mă definesc prin autenticitate, viziune clară și orientare către oameni. Sunt adeptul unui stil de conducere bazat pe încredere reciprocă, inspirând echipa să-și asume riscuri calculate și să contribuie la rezultate comune. Ce mă diferențiază este capacitatea de a observa rapid potențialul fiecărui om și de a crea un mediu unde acesta poate fi cultivat. Cred cu tărie că succesul nu constă doar în obiective atinse, ci în progresul oamenilor pe care îi ghidezi.
▶ Un moment formator a fost atunci când am preluat o echipă aflată într-un context provocator, fără claritate în direcție. Prin structurarea proceselor și comunicarea deschisă, am reușit să transform o echipă dezorientată într-una performantă. De asemenea, interacțiunile cu lideri inspiraționali mi-au modelat stilul, ajutându-mă să înțeleg cum să valorific diversitatea și să transform obstacolele în oportunități.
▶ Un moment care a cerut „nebunie” a fost când am decis să structurez metodologia ▶ STAR în jurul unui concept aparent simplu, dar profund: compatibilitatea personalităților. În loc să mă bazez pe teorii abstracte, am ales să dezvolt o abordare practică și direct aplicabilă. Deși inițial a fost riscant să mă concentrez pe această zonă – într-o piață în care accentul se pune adesea pe strategii financiare sau tehnice – am decis să mă diferențiez prin educație emoțională și relațională.
▶ Un alt exemplu concret a fost în perioada pandemiei, când provocările au impus adoptarea unor soluții complet diferite față de abordările tradiționale. Decizia de a digitaliza anumite procese și de a redefini structura organizațională a fost un act de „nebunie calculată”, dar a deschis drumul către eficiență operațională și a consolidat poziția echipei în piață.
▶ Privind în urmă, sunt recunoscător pentru locul în care mă aflu astăzi, însă simt că drumul este departe de a se încheia. La început, visam să construiesc o echipă unită și performantă; astăzi, văd că succesul merge dincolo de echipă – impactul asupra industriei și asupra oamenilor este la fel de important.
▶ Comparativ cu visurile inițiale, realizările mele actuale sunt mai nuanțate. Dacă la început eram focusat pe succesul individual, acum sunt mult mai motivat să ajut alte persoane să-și atingă potențialul – fie că sunt lideri de echipe, coachi sau parteneri într-o relație. Chiar susțin financiar 14 campioni ai României, de la chiria apartamentului până la suplimente, echipamente, transport, cazare etc.
▶ Vreau să extind impactul metodei STAR, făcând-o accesibilă unui public mai larg, atât prin instrumente digitale, cât și prin programe de formare. Pe termen lung, visul meu este să creez o rețea globală de oameni care să folosească acest model pentru a construi relații mai armonioase, echipe mai productive și afaceri mai de succes. Iubesc să contribui la educația nonformală a românilor.
▶ Un alt vis e ca educația să devină „cool”, să fie cel mai mare „flex” – cum zic adolescenții de astăzi.
Cine este Mihai Stanca
• Autor, trainer, antreprenor, filantrop și Vicepresedinte al Patronatului Antreprenorilor Contabili din România, cu o experiență de peste 15 ani în lumea consultanței de business, fost manager pentru Europa de S-E într-o companie multinațională.
• Pasionat de psihologia comportamentului uman, mentor și creator pentru mai multe programe de dezvoltare personală și de afaceri, deține mai multe certificări naționale și internaționale în domeniile menționate.
• A susținut cursuri și programe care au impactat pozitiv peste 10.000 de persoane.
• Crezul antreprenorului: “succesul este reprezentat de acțiuni productive mici, repetate zi de zi”.
Compania: Grupul HR UP
• Grupul HR UP a fost fondat în 2018 din dorința de a aduce soluții inovatoare cu rezultate rapide, adaptate atât angajaților, cât și angajatorilor
• Acoperă o arie amplă de soluții pentru dezvoltarea oamenilor și a afacerilor. Sunt orientați către oameni, investesc continuu în nevoile și dezvoltarea lor, cresc împreună constant, sustenabil și pe termen lung.
• Datorită abordării neconvenționale, rezultatele oferite clienților sunt cu mult peste media pieței.
Acest articol este preluat din ediția print a catalogului 100 de Lideri care Inspiră 2024, realizat de Revista CARIERE.
Conținutul editorial este susținut de BCR.