2010 vazut prin globul de cristal
- Rasvan Radu, Presedinte Executiv al UniCredit Tiriac Bank
- G"unther Seifert, Director general, Porsche Romania
- Teodor Cimpoesu, Director General, Kaspersky Lab Romania
- Razvan Valceanu, Country Manager, BitDefender
- Cristina Necula, CFO, Strauss Romania
In ciuda masurilor anticriza anuntate de Executiv sau a promisiunilor de campanie ale politicienilor, omul de afaceri Ion Tiriac avertiza inca de pe la mijlocul lui 2009 ca o revenire economica va fi sesizabila in Romania abia la finele lui 2010, cu conditia ca pana atunci, tara "sa nu fie zguduita de greve generale si de proteste". Analistul economic Ilie Serbanescu ne explica de ce in 2010 ar trebui sa ne dorim ca statul sa faca exact ceea ce nu ne convine, cum ar fi sa reduca cheltuielile cu salariile bugetarilor si cu pensiile. "Trebuie sa ajungem acolo unde sa putem trai dupa posibilitati si nu pe seama imprumuturilor de la banci. Imprumuturile costa si nu reprezinta decat o amagire pasagera". Tot el spune ca trebuie sa ne dorim ca in 2010 sa creasca impozitele si TVA-ul, in mod sever. Iar daca statul obtine suficiente resurse in acest fel, ca masura compensatorie, sa ne dorim sa scada contributiile sociale. Putem insa anticipa ca acesta nu e tocmai scenariul la care sindicatele, de exemplu, si-ar dori sa adere fara sa stea prea mult pe ganduri. La ce sa ne asteptam si cum vad managerii locali anul care vine?
INCERTITUDINE SI OPTIMISM
Rasvan Radu – Presedintele Executiv al UniCredit Tiriac Bank caracterizeaza anul 2010 prin prisma a doua trasaturi importante: incertitudine si optimism. Incertitudinea va marca mai ales prima jumatate a anului, spune el, in care fara indoiala vom fi pusi in situatia de a face fata masurilor mai putin populare, care au fost amanate din cauza situatiei politice din ultimele luni. Radu se asteapta ca multe companii sa ajunga atunci la epuizarea resurselor financiare. Este vorba in special despre acele companii care nu au aplicat la timp un plan de restructurare. Iar prin restructurare el nu intelege doar restructurarea creditelor sau a portofoliilor de produse, ci a intregii companii, prin actiuni de majorare a capitalului, de reducere a costurilor si prin renuntarea la anumite tipuri de activitati.
Pe scurt, Radu crede ca in primul semestru al anului urmator, "costul riscului" va fi foarte mare, iar principala provocare a guvernului – cu impact asupra mediului de afaceri si a bancilor – o va constitui evitarea blocajului platilor.
Optimismul isi va face simtita prezenta incepand cu cel de-al doilea semestru al anului. Atunci, mediul economic va deveni mai stabil, exporturile vor da semne de redresare, iar costul asigurarilor de risc pentru Romania va scadea. Toate acestea ar trebui sa conduca, in mod normal, la cresterea nivelului de finantare pentru agentii economici si pentru persoanele fizice. Prin urmare, se va putea constata un "inceput cert de redresare".
Reducerea "costurilor cu riscul" va fi reflectata si in costurile creditarii, fapt care va face, din nou, creditarea mai accesibila pentru un segment mai larg de clienti. Radu spune ca in 2010, mediul de afaceri asteapta de la clasa politica si de la guvern masuri energice si proiecte importante de interes national, care sa ajute la iesirea din criza. Din punct de vedere politic, este foarte importanta stabilitatea, inceperea noului an cu un guvern care sa fie sustinut de o majoritate parlamentara, care sa aiba un nucleu puternic de specialisti in economie. Pe de alta parte, el crede ca, cel putin in domeniul drepturilor consumatorilor, toti jucatorii de pe piata bancara asteapta o legislatie coerenta si adaptata la realitate. Fiscal, el vede oportuna mentinerea taxelor la nivelul actual, cu o reducere a numarului de taxe, aplicata in paralel cu cresterea bazei de impozitare.
STABILIZARE
Pentru stabilizarea si revenirea industriei in care activeaza, G"unther Seifert, Director General al Porsche Romania, considera ca este important ca tara noastra sa urmeze aceeasi directie economica ca si celelalte state din Europa. Programele de reinnoire a parcului auto, precum REMAT, ar trebui sustinute, in opinia sa, pentru a-i determina pe romani sa cumpere masini noi, economice, dar mai ales masini mai sigure. In urma cu cativa ani, Romania a fost pionier la acest capitol, iar acum este momentul pentru un pas mai curajos. Nu in ultimul rand, el vede imperios necesara imbunatatirea infrastructurii, a autostrazilor, in special.
Asteptarile sale pentru piata totala de autoturisme in 2010 se situeaza undeva intre 120.000 si 130.000 de unitati vandute la finele anului, comparativ cu varful de 300.000 de unitati inregistrat in 2007.
Lunile de inceput ale anului 2010 se preconizeaza a fi dificile, pentru ca finele anului sa aduca o usoara revenire a businessului. Datorita potentialului economic pe care il are Romania, Seifert crede ca vom inregistra o oarecare crestere, insa va exista un puternic impact al unor factori, precum: cursul valutar, taxele, impozitele si dobanzile. Nimeni nu se mai asteapta la un boom asemanator celui din anii 2005-2008, dar Seifert estimeaza o stabilizare a pietei auto din Romania undeva la nivelul inregistrat in 2009.
CONTRACTIE
Teodor Cimpoesu, Directorul General al companiei Kaspersky Lab Romania, unul dintre principalii dezvoltatori de solutii de securitate informatica, spune ca anul 2010 va fi unul lung, presarat de evenimente. Si nu vorbeste doar din perspectiva domeniului sau de activitate, ci apreciaza, intr-o privire de ansamblu, efectele cauzate de aceasta perioada "de furtuna" asupra economicului si, in special, asupra companiilor din Romania.
Luand in calcul intregul "panou", el afirma ca – pentru piata de securitate IT – 2009 a insemnat crestere. Bineinteles, nu una spectaculoasa cum se estimase initial, insa indeajuns de consistenta pentru a delimita cei mai importanti jucatori locali. Pe baza acestei linii de evolutie, Cimpoesu e de parere ca in 2010 vom fi martorii a doua tendinte majore. Pe de o parte, datorita ritmului pe care l-au pierdut deja din punct de vedere tehnologic si a ascensiunii jucatorilor care dezvolta tehnologii mai bune, la preturi competitive, se va resimti o contractie a pietei pentru companiile cu traditie pe segmentul solutiilor de securitate adresate mediului corporate (Symantec, McAfee si Trend Micro). Pe de alta parte, va incepe ascensiunea modelelor de business "X as a service"(XaaS). Clientii vor accepta plata perpetua a unui serviciu, ca fiind mult mai convenabila din punctul de vedere al costurilor de mentenanta. De altfel, o companie de securitate informatica de top nu va oferi niciodata doar produsul, ci un serviciu complet, care include consultanta, implementarea si personalizarea solutiei oferite, mentenanta si suportul tehnic constant, precizeaza el.
Per ansamblul pietei de securitate IT, Cimpoesu estimeaza cel mult o crestere nesemnificativa, daca nu chiar o contractie usoara a ei. "Nu trebuie sa uitam ca exista businessuri care nu au facut schimbarile de strategie necesare si pe care probabil ca le vom vedea in dificultate in primele doua trimestre ale anului 2010".
Cimpoesu crede in nevoia de stabilizare imediata a economiei si insista pe implementarea unor masuri de stimulare a sectorului privat si a initiativelor legislative, mult prea timide la momentul actual. "Fara stabilitate politica, turbulentele economice vor continua sa scufunde companii de diverse marimi, insemnand ca toate industriile vor fi afectate". Directorul Kaspersky Lab Romania spera ca noul guvern sa fie destul de intelept si de capabil sa inteleaga faptul ca doar cresterea fiscalitatii nu va aduce mai multi bani la buget. In schimb, o politica de control mai strict al cheltuielilor bugetare, dublata de programe de stimulare economica, pot redresa cursul de evolutie pentru anul 2010.
TENDINTA ASCENDENTA
Desi 2009 a fost un an dificil din cauza conditiilor economice si politice, , Country Managerul BitDefender, considera ca piata de solutii de securitate a urmat, in ansamblu, o tendinta usor ascendenta. Au fost doi factori determinanti: pe de o parte, cresterea accesului la Internet la nivel national, iar pe de alta, abundenta ofertelor foarte atractive promovate de operatorii de telecomunicatii si de furnizorii de servicii de date. Concomitent cu cresterea accesului la Internet a aparut, implicit, si necesitatea protejarii impotriva atacurilor informatice de orice fel, asa se poate explica cresterea numarului de licente antimalware vandute.
Valceanu estimeaza ca si in 2010 se va pastra aceasta tendinta crescatoare, odata cu penetrarea Internetului in zonele rurale, pe fondul unor cresteri economice generalizate. Pentru dezvoltarea industriei in care activeaza, el spune ca nu e nevoie doar de competente tehnice, de care Romania nu duce lipsa, ci si de un cadru legislativ si fiscal, care sa sprijine cresterea si investitiile. Masurile care ar putea fi luate in beneficiul acestui sector includ, printre altele: protejarea drepturilor de proprietate intelectuala, oferirea de conditii propice pentru investitii si dezvoltarea productiei autohtone de software, precum si elaborarea unei strategii coerente de informatizare a sectorului public. Desi in Romania numarul utilizatorilor de produse piratate se mentine foarte mare fata de tarile din Vest, vestea buna este ca, de la an la an, numarul lor scade datorita suportului tehnic si a altor beneficii conexe pe care numai un produs cu licenta le poate oferi.
EVOLUTIE CONSTANTA
Cristina Necula, CFO Strauss Romania spera si ea la o stabilitate a mediului de afaceri si la o redresare mai rapida e economiei, intr-un interval mai mic de 7-8 luni, asa cum este prognozat decalajul intre revigorarea tarilor dezvoltate din UE si Romania. Ea considera important ca noul guvern sa aiba vointa de a lua deciziile necesare pentru a redresa economia. Altfel, procesul poate fi intarziat cu cel putin un an. In opinia sa, ceea ce caracterizeaza mediul economic romanesc este lipsa de consecventa in aplicarea strategiilor propuse, neexistand o continuitate a proiectelor. De aceea multe dintre acestea au ramas nefinalizate o data cu schimbarea de guvern, iar costurile aferente nu au putut fi acoperite ulterior.
Ea spera ca impozitele, inclusiv cota unica de impozitare si TVA-ul, sa fie mentinute la nivelul existent in acest moment. "Costurile au crescut deja cu 3% prin prima de risc asociata Romaniei. De aceea, majorarea taxelor ar constitui un factor demotivant pentru investitori". Cresterea veniturilor bugetare se poate realiza, in opinia sa, prin aplicarea de masuri eficiente de colectare a taxelor si impozitelor si prin valorificarea oportunitatilor de atragere de fonduri europene. De asemenea, si prin diminuarea la minimum a cheltuielilor bugetare neproductive, care nu sunt generatoare de venituri. Resursele astfel obtinute ar putea fi directionate catre sectorul de investitii.
Necula spune ca atunci cand s-au facut planurile pentru 2010, compania sa nu a luat in calcul promisiunile fiscale facute in campania electorala, ci s-au concentrat pe resursele proprii, relatiile cu clientii si piata in care activeaza.
Contextul economic nefavorabil care a afectat majoritatea pietelor de bunuri de larg consum si-a pus amprenta si pe domeniul sau de activitate, piata cafelei. Dupa o crestere a pietei totale cu aproximativ 10%-15% anual in ultimii ani, in 2009 s-a inregistrat o scadere de volum cu cca 5%. Scaderea cea mai accentuata s-a putut observa in cadrul segmentului de cafea instant (-15% vs. 2008). Doar specialitatile pe baza de cafea continua sa aiba o tendinta de crestere, desi nu in acelasi ritm ca in anii anteriori.
Avand in vedere ca revigorarea economiei este prevazuta incepand cu a doua jumatate a anului 2010, Necula estimeaza o evolutie constanta a pietei de cafea prajita si macinata, urmand ca din 2011, piata de cafea sa-si reia ritmul de crestere din anii precedenti.
Corolar
La ora inchiderii acestei editii, guvernul demis al premierului Boc fusese abilitat sa trimita proiectul de buget pe 2010 catre Parlament, dar analistii isi exprimau ingrijorarea fata de posibilitatea reala ca acesta sa intre in atentia parlamentarilor pana la final de an. Bugetul de stat pe anul 2010 prevede mentinerea cotei unice de impozitare la 16%, a TVA la 19% si alocarea a 20% din venituri catre investitii. Deficitul bugetar prevazut este de 5,9%, iar cresterea economica este estimata la 0,5%. Chiar daca n-avem la dispozitie un glob de cristal in care sa vedem ce ne aduce 2010, e limpede ca revenirea economiei va depinde mult de actiunile adoptate de Executiv in primele sase luni din an, precum si de evolutia situatiei sistemului bancar.