5 lectii de management de la generali celebri
In cartea sa, “The 33 Strategies of War”, Robert Greene scoate in evidenta cateva tactici prin care generali faimosi mentineau moralul si coeziunea trupelor, stiind exact ce le e necesar pentru a triumfa asupra dusmanilor. Potrivit celor de la “Business Insider”, aceste tehnici sunt utile pentru a-ti motiva angajatii si a le creste productivitatea.
1. Da-le o cauza comuna
Cei din echipa devin mai competitivi atata timp cat au in vedere un tel la care subscriu cu totii. “Cauza comuna poate fi oricare, dar e bine s-o reprezinti drept una progresista. Daca e in spiritul timpului, daca e una care va fi decisiva pentru viitor, e sortita sa aiba succes”, sustine Greene.
Oliver Cromwell a ilustrat perfect aceasta tactica. In 1643, a inceput sa recruteze soldati care nu aveau experienta pe campul de lupta, dar erau puritani incrancenati, dupa chipul si asemanarea sa. Unita de aceasta cauza comuna, cantand psalmi la inceputul bataliei, armata lui Cromwell formata din oameni de rand a avut performante mult mai bune decat forta de lupta pe care o folosise inainte, cavaleria compusa din soldati experimentati. In 1645, a invins armata regalista, incheind prima etapa a razboiului.
2. Tine-i ocupati
Cand trupele tale sunt in defensiva, asteptand sa reactioneze la urmatorul atac, moralul e scazut, soldatii devenind anxiosi sau prea multumiti de sine. Acelasi lucru se intampla intr-o companie atunci cand nu se implementeaza o initiativa noua
Cand Napoleon a fost numit comandantul trupelor franceze care se luptau cu austriecii in Italia in aprilie 1796, nu a avut parte de o intampinare entuziasta din partea soldatilor. Acestora li se parea prea mic de statura, prea tanar si prea lipsit de experienta pentru a deveni un adevarat lider. Mai mult, isi pierdusera increderea in idealurile Revolutiei franceze. Dupa cateva saptamani in care eforturile lui de a-i motiva au dat gres, Napoleon a decis ca e momentul ca soldatii sa treaca la lupta. I-a adus la un pod despre care stia ca e usor de cucerit, a calarit in fruntea lor, le-a tinut un discurs incurajator si batalia a inceput. Fireste, au fost victoriosi si asta, fara sa fi facut mari eforturi. Din acea zi, noteaza Green, soldatii i-au acordat mereu atentie lui Napoleon.
3. Asigura-te ca sunt satisfacuti
Nu e cazul sa-ti rasfeti angajatii, dar e cazul sa le asiguri satisfacerea nevoilor de baza. Altfel, vor reactiona la sentimentul ca sunt exploatati din cauza comportamentului tau egoist si se vor indeparta. Risti sa-ti pierzi cei mai buni angajati in favoarea companiei rivale daca te concentrezi exclusiv asupra telurilor companiei si neglijezi bunastarea angajatilor.
Napoleon stia ca soldatii lui sunt obositi si ca le e dor de casa. De aceea si-a facut un obicei din a incerca sa-si cunoasca soldatii personal si de a sta la povesti cu ei, potrivit lui Greene. Isi promova soldatii in acele momente in care moralul era scazut, astfel, comunicandu-le ca bunastarea lor conteaza in ochii lui si ca acorda atentie sacrificiilor pe care soldatii le faceau.
4. Recurge la puterea exemplului
Chiar si entuziasmul celui mai motivat angajat descreste, asa ca demonstreaza-i ca esti alaturi de el.
“In momentele de panica, epuizare sau dezorganizare sau atunci cand le ceri ceva iesit din comun soldatilor tai, exemplul personal al comandantului face minuni”, nota feldmaresalului Erwin Rommel, ale carui tactici pe campul de lupta i-au castigat respectul generalului american George S. Patton si al premierului britanic Winston Churchill.
5. Invoca emotiile
Cei mai buni generali au un simt al dramaticului, sustine Greene. O poveste sau o gluma poate dezamorsa sistemul de aparare al angajatilor tai si iti permite sa-i abordezi altfel legat de sarcina pe care o au de dus la bun sfarsit.
Celebrul general cartaginez Hannibal stia ca un discurs pasionat ii va motiva pe oamenii lui sa se transforme in luptatori desavarsiti pe campul de lupta. Dar stia totodata ca astfel de discursuri isi ating scopul daca oamenii sai sunt relaxati in timpul lor liber. Asa ca ii delecta cu lupte cu gladiatori, iar glumele lui faceau sa rada intreaga armata, potrivit lui Greene.