5 sfaturi pentru a face față anxietății în vremuri de incertitudine
1. Ancorează-ți atenția asupra prezentului
Anxietatea este adesea declanșată atunci când gândurile sunt concentrate asupra viitorului. Îngrijorarea despre ce se va sau ce s-ar putea întâmpla este un răspuns la stres. Mințile și corpurile noastre nu sunt bine echipate pentru a aborda un viitor necunoscut.După cum explică autorul bestseller-ului Eckhart Tolle în Practicing the Power of Now: „Poți face față oricând momentului prezent, dar nu poți face față unui lucru care este doar o proiecție a minții.” Așadar, concentrează-te pe prezent.
2. Reconcentrează-ți gândurile anxioase
Potrivit psihoterapeutului Danielle Ogno, „Cu toții vrem să ne ancorăm într-o viziune comună, dar nu știm care va fi acea viziune. Trebuie să ne dăm permisiunea să nu avem răspunsuri.” Găsirea liniștii în mijlocul neștirii poate fi o provocare. Dacă observi un gând intern anxios, atrage atenția asupra acestuia și etichetează-l drept „semn de îngrijorare”. Ogno recomandă ca odată ce l-ați etichetat, să vă distrageți atenția timp de 20 până la 30 de minute, acordând atenție stimulilor senzoriali din jurul vostru (ceea ce vedeți, auziți, mirosiți, atingeți). Acest lucru creează o schimbare și te concentrează înapoi în prezent. Fii conștient și de faptul că un sentiment de pierdere a controlului poate alimenta lipsa de speranță și îngrijorarea. Pentru a restabili un sens al scopului, concentrează-te pe ceea ce rămâne sub controlul tău, cum ar fi programarea timpului tău sau care va fi următorul tău proiect.
3. Învață cum să te calmezi
Când experimentezi un nivel ridicat de stres, este posibil să observi neliniște, iritabilitate, dureri de cap, incapacitatea de a-ți aminti lucruri, bătăi rapide ale inimii sau tensiune în organism, etc. După cum explică Ogno, gândurile pot escalada și ne pot bloca într-o stare de anxietate ridicată. În această stare accentuată există mai multe lucruri pe care le poți face. Poti începe să te miști, făcând o plimbare sau mergând la jogging. De asemenea, puteți practica seturi repetitive de respirație lentă și profundă. O practică de meditație te poate ajuta să fii calm în mijlocul haosului.
Citește articolul integral pe RisCo.ro