7 sfaturi de leadership personal de la Antrenorul Minții: cum să eviți intoxicarea mentală
Societatea consumeristă ne ajută să ne dezvoltăm și să trăim mai bine. Însă, în calitate de membri ai acesteia suntem în permanență bombardați de noutăți care ne captează și ne distrag atenția de la ceea ce este important. Tocmai de aceea e important să cântărim atenția pe care o acordăm anumitor lucruri și să încercăm să folosim tot ceea ce se întâmplă în jur în folosul propriu, recomandă Alexandru Pleșea, cunoscut drept Antrenorul Minții.
Clipă de clipă, știrile, oameni care apelează la noi, situațiile de la job, familia, nevoile, ne abat atenția de la noi înșine. Pentru că acest proces se repetă în fiecare zi, devenim un simplu mecanism în cadrul societății în care trăim. Intoxicația cu toate aceste lucruri, ca de exemplu ziare, tv, știri, radio, reclame, social media, video-uri sau filme amuzante este extrem de răspândită și aduce dereglări în comportament (frici, iritare, supărare, dezamăgiri), spune Alexandru Pleșea.
„La televizor nu vezi reclame cum să te vindeci singur, cum să înveți să înveți, cum să lucrezi mai puțin, cum să crești copii, cum să te vindeci de traume. Nu le vezi pentru că nimeni nu are interesul că tu să faci aceste lucruri. Tot ce receptezi, prin toate simțurile tale, este vânzarea indirectă de bunuri și servicii, cu scopul de a-ți ușura viața. De a trăi mai confortabil și mai plăcut, dar neatent la tine, ci atent la ce ți se dă să faci sau ai putea avea nevoie”, atrage atenția specialistul.
Or, atunci când oamenii se distanțează de ei înșiși își activează automat un mecanism de reacție la ce se întâmplă în jurul lor, prin regrete, frici, mâhnire, invidie – adică un cumul de emoții negative care intoxică întreg corpul. Tocmai de aceea este bine să ne construim mecanisme de apărare care ne permit să ne redescoperim.
Specialistul recomandă 7 metode prin care putem evita intoxicarea inutilă și comportamentul compulsiv, pentru a redeveni sănătoși
1. Dacă îți pui în minte să mergi la magazin să iei doar ulei, cumpără doar ulei;
2. Urmărește doar canalele sau știrile care te ajută – nu lăsa altceva să intre inutil în minte;
3. Ține emoția și mintea aproape de ce vrei, nu le hrăni cu ce nu au nevoie;
4. Stai între oamenii cu probleme, nu fugi de ei. Vei descoperi cum să nu ajungi ca ei;
5. Cântărește reacțiile tale: dacă nu îți fac ție sau altora bine, te-ai îndepărtat de natură;
6. Nu arunca mâncarea care expiră și cea care nu arată bine. Învață-te să o consumi diferit;
7. Stai mai mult printre oameni care știu și experimentează.