A apărut numărul 247 al Revistei CARIERE
Cover story
Un veac de schimbare – cum s-a transformat stilul de viață și de gândire al românilor
În anul Centenarului mult trâmbițat, dar atât de puțin înțeles de noi, trăitorii mai mult sau mai puțin recenți, am ales să facem o analiză a felului în care trăim, gândim și simțim azi, în aceste vremuri de perpetuă schimbare și transformare. De aceea, am invitat istorici, sociologi, filozofi, jurnaliști, antreprenori care să dea, fiecare din perspectiva sa, o imagine cât mai aproape de adevăr, fără nici un fel de idealizare sau fatalisme care ne-ar putea da târcoale în anul centenarului. A rezultat o radiografie lucidă, dezgolită de orice patetisme, imagini idilice și false declarații patriotarde. O imagine destul de fidelă a realității în care trăim, impregnată de o cultură a paradoxului, a extremelor, a văicărelii și a victimizării, a nostalgiei colective și a lipsei de gratitudine. Dar cu un potențial uriaș de creativitate și capacitate de a renaște din propria cenușă. De aceea, l-am ales pentru copertă pe Samoilă Mârza, fotograful Unirii, un personaj recent descoperit, a cărui popularitate crește în sondaje, și care și-a trăit viața în sărăcie, din cauza ignoranței și a ingratitudinii semenilor lui. Probabil de asta povestea sa despre umilință și ghinionul de „a nu fi fost pe fază” la momentul cuvenit i-a cucerit pe români în anul Centenarului.
Employment
De ce sunt mulți angajatori din Romania în pană de talente
Migrația talentelor este atât de masivă la noi în țară, încât seamănă cu o hemoragie necontrolabilă, cu perspective de a deveni letală. Această hemoragie îmbracă două forme: prima e cea internă, reprezentată de migrarea oamenilor dintr-o companie din România în alta, iar a doua este hemoragia externă, adică plecarea peste hotare. Dacă prima formă este gravă la nivel micro, atacând viabilitatea unor angajatori, dar poate conduce la învățăminte și la o creștere a competitivității pe piața muncii, a doua formă ne afectează la nivel de nație, creând dezechilibre ireparabile.
Interviurile ediției
Eduard Carol Novak: „Am devenit antreprenor ca să-mi pot finanța participarea la paralimpiade”
Este singurul campion paralimpic din istoria României, după o carieră de aproape 30 ani în sport, începuți în hochei, continuați cu patinaj viteză, apoi deturnați brusc spre ciclism. Accidentul rutier în urma căruia și-a pierdut o parte din piciorul drept a fost turning point-ul vieții sale de sportiv, dar și de lider. Paralimpicul autodidact s-a transformat într-un adevărat mentor și lider pentru tinerii cicliști pe care îi învață să fie campioni, dar mai ales oameni de calitate.
Mihai Baciu, Managing Director Agrafa Print: Antreprenorul vorbeşte despre longevitatea unui business de succes, ce înseamnă un plan de business bine stabilit şi trendurile pe piaţa hârtiei.
Tendințe
Digital Vortex e o serie de articole care analizează modul în care perturbarea digitală modifică dinamica concurențială tradițională în practic orice domeniu de activitate – și ce se poate face pentru integrarea în noua dinamică.