Alexandra Dariescu: Fiecare artist este un ambasador al țării sale peste tot în lume
Consacrarea muzicală a venit în Marea Britanie
Pe Alexandra am ascultat-o prima dată acum patru ani, la un concert privat organizat de Clubul ieșenilor din București. Nu știam cine este, s-a prezentat foarte modest și discret, ca și cum ar fi fost acompaniatoarea noastră de café concert pentru acel eveniment, iar în momentul în care a început să cânte, întreaga asistență a amuțit. Am căutat imediat pe Google și iarăși am amuțit pentru că tânăra pianistă era un nume consacrat în Marea Britanie, țara sa de adopție în care a studiat Conservatorul, pe care l-a absolvit în 2008 cu Medalia de Aur, cea mai înaltă distincţie acordată aici. Aproape necunoscută în România la acea vreme, Alexandra a devenit un nume de referință în propria sa țară o dată cu concertul Orchestrei Filarmonicii Regale din Londra, la Festivalul George Enescu, apoi ca solistă la Concertul Regal în onoarea MS Regele Mihai I al României.
Turneele internaționale se succed cu repeziciune în programul artistic al Alexandrei Dariescu, pe toate meridianele lumii, într-un iureș care cu greu lasă loc interviurilor. În rarele momente în care ajunge în țară pentru concerte sau evenimente de familie, Alexandra se bucură de schimbările în bine pe care le remarcă mai ușor de la distanță. „Aici este țara în care m-am născut și am copilărit. De aceea eu voi vedea România ca pe un loc special, oriunde m-aș afla. Văd multe schimbări și mă bucur că, treptat, își găsește un loc binemeritat în lume.” Cel mai mult îi lipsesc familia, sărbătorile, tradițiile, despre care vorbește cu însuflețire peste tot în lume, prietenilor și colaboratorilor.
Primul din lista „prozeliților” cuceriți pe viață este chiar soțul ei, Andreas Flohr, preşedintele organizaţiei Young People in the Arts şi Associate Artist Manager la Konzertdirektion Schmidt, cu care a celebrat cununia religioasă, acasă, la Iași, și împreună cu care poartă cu mândrie haine populare românești la evenimentele speciale de familie. Amândoi sunt convinși de faptul că Romania este o țară deosebit de frumoasă, cu oameni minunați, dar și cu un potențial extraordinar în multe domenii, lucru pe care îl susțin public oriunde s-ar afla în lume.
Toată energia depusă se întoarce înzecit după un spectacol
Deși are un program stabilit pe 2-3 ani în avans, ca orice muzician de reputație internațională, Alexandra nu se plânge niciodată pentru că de mică a fost obișnuită cu disciplina și foarte buna organizare a timpului. A învățat din copilărie lecția responsabilității, deprinsă de la mama ei, educator de profesie, care s-a dedicat total evoluției artistice a Alexandrei.
Între timp, a deprins beneficiile meditației, ale mersului pe bicicletă și înotului, care o ajută să facă față unui stil de viață foarte alert, cu bagaje împachetate și despachetate în cinci minute, cu vacanțe care nu durează mai mult decât un weekend prelungit, cu minim șapte ore de studiu zilnic la pian, cu concerte care presupun un uriaș consum de energie. Pe toate le acceptă cu un firesc și o seninătate dezarmante pentru un artist de talia ei: „Consider că pregătirea pentru această profesie începe din primele apariții pe scenă, de mic copil, când trebuie să știi să îți stăpânești emoțiile, să le transformi în trăiri muzicale, să transmiți publicului starea pe care o impune piesa muzicală. Energia pe care un muzician o depune pentru a realiza momentul artistic se transformă în energie mobilizatoare, cu o mare încărcătură emoțională care te face să te transpui într-un alt univers. Odată ce ai pășit pe scenă, în lumina reflectoarelor și în fața publicului, nu mai contează cât efort și câtă energie ai depus pentru realizarea acelui moment, ci bucuria și căldura publicului.”
„Acasă” pentru mine înseamnă orice loc din lume în care există un pian
Să te strecori în programul infernal al Alexandrei Dariescu e o adevărată performanță, pentru că azi e într-un loc, iar mâine poate fi la celălalt capăt al lumii. Dar niciodată nu se declară copleșită și răspunde cu amabilitate oricărei solicitări, dacă poate să se înscrie în timp. „Mă simt bine oriunde găsesc un public receptiv la muzica pe care o cânt și mă bucur atunci când sunt concerte atât în miezul zilei, seara sau mai târziu, acest lucru dovedind faptul că acest gen de muzică este pe placul publicului și face ca artistul să poată da pe scenă tot ce este mai bun, oferind un plus de valoare actului artistic.”
Cu realismul care o caracterizează recunoaște că au fost și momente grele în parcursul ei profesional, încă de la început, și știe că vor mai fi multe. „Ceea ce contează este atitudinea cu care înfrunți fiecare situație și mai ales puterea de a o lua de la capăt ziua următoare. Am știut de la început că drumul pe care l-am ales nu va fi ușor, mai ales că am plecat din România, de lângă familie și prieteni, de la 17 ani și a trebuit să mă acomodez cu alt stil de viață, altă cultură și în același timp să îmi croiesc un drum în lumea muzicală.”
Să fii un tânăr artist român în străinătate înseamnă avantaje, dar și provocări pe care să le depășești
Chiar dacă a plecat de mult timp din România și știe cât de greu este pentru un tânăr muzician să își facă un renume aici, de fiecare dată când se întâlnește cu colegii ei de breaslă îi încurajează să își caute drumul. „Încerc să le împărtășesc cu sinceritate din experiența mea, din problemele cu care se confruntă un artist/ muzician/ pianist, dar și cum ar putea să le depășească. A pleca sau nu din țară este alegerea fiecărui artist care își caută drumul. Cred că ar fi bine ca orice tânăr să știe atât avantajele pe care le-ar oferi străinătatea, dar și problemele (de natură afectivă, politică, socială) cu care s-ar putea confrunta, odată ce a luat această decizie.”
Un om de calitate trebuie să fie el însuși în orice situație
Deși devenirea ei profesională și umană se află la confluența a mai multe culturi, cea europeană o definește cel mai bine și o ghidează prin muzica pe care o cântă în concertele sale. Revine cu mare drag în țară, ori de câte ori este invitată să cânte sau să își revadă familia. „Baza de lucru” la momentul acesta este, însă, Londra, un oraș cosmopolit pe care îl adoră. Nu știe dacă va rămâne acolo mulți ani, dar se bucură de libertatea de a decide când va fi momentul pentru o relocare. Toate alegerile pe care le-a făcut în viață au fost gândite ca fiind cele mai bune, cântărite, asumate și niciodate regretate până la… o nouă decizie, conformă cu datele noului context. Din acest punct de vedere, Alexandra are o flexibilitate și o atitudine relaxată care par să vină în contradicție cu strictețea și disciplina muncii ei, dar care de fapt se completează foarte bine. De aici poate și seninătatea și căldura sinceră care o definesc în tot ceea ce face. Atitudini pe care le-a deprins și de la mentorii ei, „profesorii care m-au format de mică, oameni de suflet care m-au luat sub aripa lor și m-au îndrumat profesional și personal. Am învățat de la ei să apreciez onestitatea, generozitatea și discreția.”
Calități pe care le recomandă și celor care aspiră la o carieră în domeniu. „Un tânăr artist trebuie să cunoască toate aspectele acestei profesii, să fie bine pregătit din punct de vedere profesional, dar și afectiv/ emoțional, să fie rezistent la efort prelungit, să fie foarte flexibil, tolerant și să fie el însuși în orice situație, să lupte pentru ceea ce crede că poate face, dar să nu creadă nici o clipă că poate copia drumul cuiva, ci va fi nevoit să și-l croiască el singur.”
Muzica mea este mesagerul țării pe care o reprezint
Crede în tinerii României care pot schimba în bine imaginea țării, prin ideile lor inovatoare, și care aduc prin rezultatele lor un plus de imagine și încredere. „Oriunde mă aflu în lume, nu uit că sunt român și, prin tot ceea ce fac, mă gândesc și la cei de acasă. Orice român din diaspora ar trebui să aibă în minte că și de el depinde imaginea pozitivă asupra României. În ceea ce mă privește, nu știu cum ar ajuta ca domiciliul meu să fie în România. Pentru că a fi muzician înseamnă a călători tot timpul, a fi pe drumuri, ca mesager al muzicii și al țării pe care o reprezinți. Revin cu cel mai mare drag în țară, de fiecare dată când pot, și port numele țării noastre cu mândrie peste tot în lume.”
Alexandra Dariescu este nominalizată la Gala Revistei CARIERE 2017 la categoria "Români de departe". Puteţi vota aici: http://www.gala-cariere.ro/#