Anca Tudorache: Este esențial ca fiecare să găsească însemnătate în propria muncă
”Diversitatea oferă beneficii fiecărei persoane în parte, încurajând deschiderea și toleranța, și contribuie la crearea unei companii mai puternice”
Cu o experiență de 25 de ani ca Director de Resurse Umane în mai multe companii globale de inginerie, Anca Tudorache – Head of Human Resources, Siemens România și Moldova, s-a alăturat organizației încă din anul 2011. Cunoștințele anterioare din domeniul tehnic au devenit, în timp, un avantaj în activitatea pe care o desfășoară: de la managementul talentelor, al performanței și al echipelor, până la cel al dezvoltării organizaționale și al schimbărilor.
Putem susține deja cu tărie că anul 2020 a adus cu el cele mai neașteptate provocări. Expresii precum “telemuncă” ori “lucrează de oriunde”, “nomad digital” sau “distanțare socială” au devenit arhicunoscute în rândul angajaților – mai ales în domeniul resurselor umane aflat în continuă transformare. Reprezentanții echipelor de resurse umane trebuie să fie pregătiți să se adapteze tuturor schimbărilor care apar, atât pentru ei, cât și pentru oamenii din organizație: “Pentru a face tranziția spre schimbare, în mod natural, este nevoie ca aceasta să fie coordonată și impulsionată prin intermediul unei comunicări constante în cadrul echipelor”, ne spune Anca. “Dincolo de partea formală, sunt necesare discuțiile în grupuri mici sau unu la unu, prin care oamenii să înțeleagă ce avantaje au din punct de vedere organizațional, cu ce pot contribui și ce rezultate pot rămâne în urma lor, pentru a-și putea clarifica îngrijorările.”
Această perioadă ne-a demonstrat încă o dată cât este de important ca managerul să le ofere susținere celor din echipă pentru ca aceștia să dobândească abilitatea de a fi autonomi în situații cheie și de a găsi soluții. “Oamenii au nevoie de încredere pentru a acționa independent, iar odată cu responsabilizarea pot veni satisfacții chiar mai mari decât înainte. Este esențial ca fiecare să găsească însemnătate în propria muncă.”
În prezent, Anca manageriază o echipă eterogenă din perspectiva experenției și a pregătirii, responsabilă pentru toate business-urile Siemens din România. Prin natura complexității date de organizație, echipa a fost pusă și mai mult la încercare, întrucât a fost nevoie să se împartă între proiecte, termene limită și viața de familie, care a implicat într-o măsură importantă și școala online a copiilor. Găsirea echilibrului în astfel de situații nu este un lucru simplu, fiind un proces care se dezvoltă în timp, cu pași mici și sprijin din partea celor din jur, fie că este vorba despre cei dragi sau de colegii de la birou. “Prin acțiunile întreprinse în cadrul echipei, am urmărit ca de fiecare dată colegii să aibă oportunitatea de a se dezvolta și adapta indiferent de situație. Faptul că departamentul de resurse umane este numitor comun pentru toate business-urile Siemens din România, reprezintă un motiv în plus pentru care echipa a devenit pregătită în orice moment.”
Siemens încurajează și susține diversitatea în toate formele sale: indiferent de abilități, etnie, mediu cultural, egalitate de gen sau orientarea sexuală. Diversitatea nu numai că oferă beneficii fiecărei persoane în parte, încurajând deschiderea și toleranța, ci contribuie la crearea unei companii mai puternice. Astfel, este asigurată o varietate de perspective, competențe și experiențe – oportunitate prin care se încurajează inovația la toate nivelurile organizaționale.
La momentul anului 2020, organizația Siemens SRL avea un procent de peste 30 % femei în componența forței de muncă. Din perspectiva structurilor de management există un echilibru perfect atât la nivelul conducerii superioare – de 50%, cât și la nivelul conducerii echipelor și departamentelor, cu o pondere de 37% femei. Totodată, “Există o preocupare permanentă pentru valorificarea experienței și expertizei angajaților ajunși la maturitate profesională, precum și pentru transferul de competențe către generațiile viitoare. Cu o medie de vârstă de 34-35 de ani și o vechime medie în companie de peste 5 ani, 89% dintre angajările ultimei perioade au fost din generația y (millennials)”, relatează Anca.
Este important de menționat că ponderea femeilor în grupele profesionale cu impact în volumele și complexitatea portofoliului de produse și servicii, gestionate local, este reprezentată astfel: 31% în poziții STEM (science, technology, engineering, matematchics), respectiv 25% în R&D (cercetare & dezvoltare), 38 % în servicii IT.
Anca ne-a transmis că, în ciuda perioadei de criză sanitară, procesele de recrutare au continuat, echipele având ocazia să-și întâmpine online noii colegi. “Însă una dintre cele mai mari provocări din prezent este în zona de atragere de noi talente în cadrul companiei, în domeniul de cercetare & dezvoltare (R&D). Ne dorim să le stârnim curiozitatea chiar și specialiștilor români din afara țării, întrucât credem că astfel putem contribui la dezvoltarea industriei IT din România.”
Chiar dacă preferă discuțiile în persoană, Anca utilizează instrumentele digitale atât pe plan personal, dar mai ales pe plan profesional – întotdeauna „cu camera web deschisă”. Ceea ce a învățat acum, poate mai mult ca altă dată, a fost să se bucure și de comunicarea de la distanță cu cei dragi, dar mai cu seamă cu fiica sa, care studiază în prezent în afara țării. Anul 2021 va fi despre o abordare diferită a aspectelor ce țin de viața noastră în ansamblu, dar și a celor legate de evoluția companiilor: de la revizuirea unor elemente din sfera personală, cu efecte vizibile în cea profesională, de exemplu, și regândirea parcursului în carieră, până la modificarea și implemetarea de noi procese, tool-uri și strategii în cadrul organizațiilor.
#ChooseToChallenge #Diversity
www.siemens.ro